Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

«Στη σπηλιά του λιονταριού ο Σαμαράς»

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί τη Βαυαρία, πιθανότατα εντός του τρέχοντος έτους. Στόχος του, η βελτίωση του κλίματος. Ο έλληνας πρωθυπουργός είναι καλοδεχούμενος, διαμηνύει ο Χορστ Ζεεχόφερ.
Επίσκεψη «στην σπηλιά του λιονταριού» προετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ειδησεογραφικό κανάλι n-tv, το οποίο σχολιάζει την πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Βαυαρία. Μετά τις σκληρές επιθέσεις που δέχθηκε η Αθήνα από τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), η επικείμενη επίσκεψη του κ. Σαμαρά χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές «ταξίδι γοητείας», προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Βαυαρίας, το οποίο έχει δηλητηριαστεί από τις σκληρές επιθέσεις βαυαρών κυβερνητικών παραγόντων κατά της Αθήνας.

«Ο Σαμαράς δίνει μεγάλη σημασία στις συνομιλίες με τη Βαυαρία»Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ προγραμματίστηκε με τη βοήθεια του προέδρου του τοπικού βαυαρικού κοινοβουλίου Ράινχολντ Μπόκλετ. «Ο Σαμαράς δίνει μεγάλη σημασία στις συνομιλίες με τη Βαυαρία», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Μπόκλετ.

Ο Σαμαράς, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, επιδιώκει να αποσπάσει προσωπικώς την κατανόηση των Χριστιανοκοινωνιστών. Η εφημερίδα επικαλείται τον βαυαρό πρωθυπουργό Ζέεχοφερ ο οποίος χαρακτηρίζει καλοδεχούμενο τον κ. Σαμαρά στη Βαυαρία. Η συνάντηση θα λάβει χώρα ει δυνατόν εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ο κ. Ζεεχόφερ δηλώνει ότι «είναι έτοιμος να ανταποδώσει την επίσκεψη».

Φιλικότεροι τόνοι από την CSU στο συνέδριοΥπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο συνέδριο τους οι Χριστιανοκοινωνιστές υιοθέτησαν φιλικότερους τόνους έναντι της Ελλάδας. Ο πρόεδρος τους Χορστ Ζεεχόφερ τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει τα προγράμματα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο και η Αθήνα επιδείξει συνέπεια.

Στους κόλπους, ωστόσο, των βαυαρών συντηρητικών εκφράστηκαν το περασμένο διάστημα σκληρές επικρίσεις έναντι της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ είχε μάλιστα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας, ενώ ο γενικός γραμματέας της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ είχε επιρρίψει στους Έλληνες οκνηρία. «Η ευρωζώνη είναι μια κοινότητα σταθερότητας και επιδόσεων. Δεν είναι κλαμπ για να αράζει κανείς στην αιώρα», είχε δηλώσει ο κ. Ντόμπριντ.

Deutsche Welle
Σταμάτης Ασημένιος, SZ
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου