Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ανώδυνη, γρήγορη και οριστική λύση στα προβλήματα των δακτύλων του ποδιού

Ο ορθοπαιδικός
χειρουργός κ Δημάκης
Ανώδυνη, γρήγορη και οριστική λύση στα προβλήματα των δακτύλων του ποδιού και συγκεκριμένα στο κότσι (παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου) που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι, δίνει η νέα επαναστατική μέθοδος της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Διαδερμικής Χειρουργικής ) του άκρου ποδός! 

«Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας με θεαματικά αποτελέσματα και αποτελεί επανάσταση για την ορθοπαιδική, στον τομέα της οποίας πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται πλέον διαδερμικά» τονίζει ο ορθοπαιδικός χειρουργός τραυματολόγος Δρ. Γεώργιος Δημάκης.
« Η επέμβαση, διευκρινίζει ο κ Δημάκης, διαρκεί μόλις 20 λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς ίσχαιμο και τομές 2-3 χιλ., ο ασθενής δεν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και αμέσως μετά επιστρέφει σπίτι του, ενώ σε τρείς εβδομάδες βάζει παπούτσι».
Το θέμα των παθήσεων του ποδιού και ειδικότερα τα προβλήματα των δακτύλων απασχόλησε τις εργασίες του 68ου Πανελλήνιου Συνέδριου της ΕΕΧΟΤ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. 




ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΤΣΙ

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημάκη «το κότσι είναι η πιο συχνή πάθηση του ποδιού. Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης (μεταταρσοφαλαγγικής) του μεγάλου δακτύλου .Η παραμόρφωση αυτή δημιουργεί παρέκκλιση προς τα έξω (βλαισότητα) και στροφή του μεγάλου δακτύλου, ως προς τον άξονά του».
Συγκεκριμένα στο εσωτερικό τμήμα της άρθρωσης αυτής δημιουργείται κάλος. Ο κάλος αυτός πολλές φορές φλεγμένει, είναι εξέρυθρος, οιδηματώδης, επώδυνος και συχνά δυσχεραίνει το περπάτημα, αλλά και το να βάλεις το παπούτσι. Επιδεινώνει δε την κατάσταση το γεγονός ότι η περιοχή αυτή δέχεται μεγάλες τριβές από τα παπούτσια.
Η φυσική εξέλιξη της νόσου είναι η παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και τρίτο δάχτυλο, τα οποία παραμορφώνονται με σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή εφίππευση πάνω στο μεγάλο δάχτυλο, καθώς και από κάλους στα δάχτυλα αυτά.
Η νόσος σύμφωνα με στατιστικές μελέτες δείχνει «προτίμηση» στις γυναίκες καθώς η αναλογία είναι 9 γυναίκες προς 1 άνδρα!

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νόσος είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχει σε αυτήν σαφής κληρονομική προδιάθεση αλλά θεωρείται επίκτητη και όχι συγγενής. Σε μεγάλες ομάδες χειρουργημένων ασθενών, το 70% εξ αυτών είχε θετικό οικογενειακό ιστορικό.
Επίσης σε μεγάλη σειρά ερευνών η συχνότητα της πάθησης κυμαίνεται, ανάλογα με τη φυλή και τον πολιτισμό, από 40% έως 60% και εμφανίζει μία αύξηση ανάλογα με την ηλικία.
Δεκάχρονη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι το 88% του συνόλου των χειρουργημένων ασθενών ήταν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 43,5 χρόνια. Άλλοι ερευνητές κατέγραψαν ξυπόλυτους ιθαγενείς της νήσου Σολομώντα και βρήκαν την παραμόρφωση να είναι, κατά κύριο λόγο, ανύπαρκτη. Επίσης έρευνες στην Κίνα έδειξαν ότι σε ικανό δείγμα πληθυσμού, τόσο όσων φορούσαν παπούτσια όσο και άλλων που δεν φορούσαν, η νόσος στην πρώτη ομάδα έφτανε το 33%, ενώ στην δεύτερη μόλις το 2%.
Επίσης τα στενά, κομψά και ψηλοτάκουνα παπούτσια ενοχοποιούνται ως αιτία πρόκλησης και επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Γι΄ αυτό το λόγο η αναλογία της νόσου σε γυναίκες – άντρες είναι 9 προς 1.
Άλλες αιτίες της νόσου είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι νευρογενείς διαταραχές και η ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού κ.α.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ

Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση.
Μέχρι σήμερα η νόσος αντιμετωπιζόταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, ο δε μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος.
Με την νέα μέθοδο:
- Η επέμβαση διαρκεί 20 λεπτά και είναι ανώδυνη
- Γίνεται με τοπική αναισθησία
- Δεν χρησιμοποιείται ίσχαιμη περίδεση
- Δεν αφήνει ουλές
- Η μετεγχειρητική περίοδος είναι μικρή και ανώδυνη
- Ο ασθενής δεν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του.
Αξίζει να τονιστεί ότι η εφαρμογή της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Διαδερμικής Χειρουργικής) του προσθίου ποδιού γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς και καλά εξοικειωμένους με αυτή την χειρουργική τεχνική. Αντιμετωπίζει εκτός από το κότσι και άλλες παθήσεις του ποδιού .Όπως Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, Άκανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία, νεύρωμα Morton κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.