Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Ζούμε εδώ, στηρίζουμε εδώ

Γράφει ο Χρήστος Γκουντενούδης
Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς

Σε πολλά εμπορικά καταστήματα του νομού υπάρχει στη βιτρίνα τους η μικρή αφίσα του Επιμελητηρίου με το ευρηματικό σύνθημα “ΖΩ εδώ στηρίΖΩ εδώ”. Παράλληλα υπάρχει η αφίσα με την επίσης σημαντική προτροπή “Ταμειακές παντού, απόδειξη για όλους”.
Τα δυο παραπάνω έντυπα διαφημιστικά “σποτάκια”, δείχνουν αρκετά καθαρά το δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε ως τοπική κοινωνία για να περισωθεί ότι μπορεί πλέον από την τοπική εμπορική οικονομική δραστηριότητα. Από τη μια δηλαδή, καταδεικνύεται η υποχρέωση όλων μας ως καταναλωτών να προτιμούμε για τις αγορές μας τα καταστήματα των συμπολιτών μας. Η προτίμηση αυτή θα επαναφέρει λογικά, ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης, στην ίδια την τοπική κοινωνία. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι και οι ασχολούμενοι με το εμπόριο και τις υπηρεσίες συμπατριώτες μας, θα επιλέξουν για τις δικές τους ανάγκες την τοπική οικονομική δράση άλλων συμπολιτών τους.
Παράλληλα όμως, η δεύτερη προτρεπτική αφίσα καταδεικνύει την αυτονόητη υποχρέωση καταβολής του εισπραττόμενου φόρου της συναλλαγής. Η έκδοση αποδείξεων δεν πρέπει να τίθεται σε καμιά περίπτωση υπό διαπραγμάτευση. Είναι απαράβατη συνταγματική υποχρέωση του κάθε πολίτη. Ο εισπραττόμενος Φ.Π.Α. θα πρέπει να αποδίδεται στο Δημόσιο Ταμείο. Εκεί είναι ο τελικός του προορισμός, όσο μικρό κι αν είναι το τίμημα της οικονομικής συναλλαγής. Μέσα από τις χιλιάδες τέτοιες συναλλαγές κάθε λεπτό της ώρας, θα συγκεντρωθεί ένα υπολογίσιμο ποσό στο Δημόσιο Ταμείο που, σε τελική ανάλυση, θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας του ίδιου του Κράτους, ενός Κράτους από το οποίο όλοι περιμένουμε να ενισχύσει και να διατηρήσει εν τέλει, τις απαραίτητες Δημόσιες Δομές (Νοσοκομεία, Σχολεία, Δήμοι, παιδικοί σταθμοί, δικαστήρια κ.λπ.). η έκδοση αποδείξεων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα δελεαστικών προτάσεων εκ μέρους της Πολιτείας, όπως η πρόσφατη με την καταβολή “μπόνους” ανάλογα με το εύρος των αποδείξεων!
Η συνέχιση της ύπαρξης εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων στο νομό πέρα από τις δυο προαναφερθείσες, προϋποθέτει και άλλες παραμέτρους. Μια απ’ αυτές είναι ο έλεγχος των τιμών. Η συμπίεσή τους δεν πρέπει να οδηγήσει σε στραγγαλισμό των επαγγελματιών, αλλά σε ορθολογισμό της εμπορικής συναλλαγής. Για να είναι σε θέση όμως, οι εμποροεπαγγελματίες να μειώσουν τις τιμές των παρεχόμενων εμπορευμάτων και υπηρεσιών θα πρέπει να προτιμηθεί η εγχώρια και δη η τοπική πρωτογενής παραγωγή. Είτε αυτή αφορά σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα, είτε σε παραγωγή ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.λπ. Μέσα δηλαδή, από έναν υγιή οικονομικό κύκλο θα προέλθει η ασφαλής ποιότητα, οι λογικές τιμές, η δυνατότητα κατανάλωσης και εν τέλει, η στήριξη της τοπικής μας οικονομίας.
Υπάρχει όμως και άλλο, σημαντικό πεδίο, με αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Είναι ο τομέας των ενοικίων, που για διάφορους, πλην γνωστούς λόγους, στα χρόνια της επίπλαστης οικονομικής ευμάρειας, έχει οδηγηθεί σε ύψη δυσθεώρητα. Σήμερα, στην εποχή της απότομης και ανώμαλης προσγείωσης η πολιτική των ιδιοκτητών θα πρέπει να αναθεωρηθεί δραστικά. Μόνο με ουσιαστική μείωση ενοικίων θα εξακολουθούν να υπάρχουν ενοίκια. Τα άδεια και σκοτεινά μαγαζιά που κάποτε φιλοξενούσαν ζωηρές επιχειρήσεις, είναι ένας αψευδής μάρτυς της οικονομικής οδυνηρής πραγματικότητας. Μαγαζιά σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων του νομού, που κάποτε θα ήταν αδιανόητο να μένουν ανοίκιαστα έστω για μία μέρα, σήμερα παραμένουν άδεια για ατελείωτους μήνες.
Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν την “ανακάλυψη της Αμερικής”. Είναι λίγο - πολύ γνωστά, διαπιστωμένα και συζητούμενα από όλους μας. Απλώς μια συνοπτική κωδικοποίηση, ίσως να αποτελεί την αφετηρία για την αλλαγή πορείας και νοοτροπίας απ’ όλους μας. Ο οικονομικός κύκλος είναι μια αλυσίδα με πολλούς κρίκους. Για να εξακολουθεί να λειτουργεί απαιτούνται όλοι οι κρίκοι, να είναι στη θέση τους, ισχυροί και αλληλένδετοι. Ζούμε όλοι εδώ, χρειάζεται να στηρίζουμε όλοι εδώ. Με πνεύμα κατανόησης και αλληλοβοήθειας, χωρίς νοοτροπίες σαθρές και ανιστόρητες που αποδεδειγμένα έχουν οδηγήσει στο τραγικό σημερινό αδιέξοδο το λαό και την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου