Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στη Βουλή τα μεταλλεία

Και ο πιο καλόπιστος πλεόν κάτοικος αυτού του τόπου δεν πείθεται πια με την συμπεριφορά του ΥΠΕΚΑ και τις διαθέσεις του στο θέμα των μεταλλείων.
Είδε κι απόειδε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι δεν πρόκειται να πείσει την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς στο θέμα των μεταλλείων, και άρχισε τους ελιγμούς, οι οποίοι και επιβεβαιώνουν πλέον περίτρανα ότι το υπουργείο έχει άλλο “υπόγειο” σκεπτικό.

Ειδικότερα, με χθεσινή επιστολή του στους Προέδρους της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης ζητά το θέμα του Διεθνούς Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βάθης – Γερακαριού, να μεταφερθεί στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροί του.
Και ερωτούμε, που πήγαν κ. Μανιάτη τα περί η τοπική κοινωνία θα έχει τον τελευταίο λόγο και ότι αυτή θα αποφάσισει για το μέλλον της;
Μας απαντάει ο κ. Μανιάτης λέγοντας ότι “σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως εκφράζεται από τους εκλεγμένους θεσμικούς εκπροσώπους της, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη λήψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής και επενδυτικής απόφασης και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη προηγηθεί: Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου προκήρυξης του Διεθνούς διαγωνισμού, από 19/10/2011 έως 15/11/2011. Εκτενής διαβούλευση υπό την Προεδρία του, ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους του Κιλκίς (Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφέρεια, κ.ά) και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Ορυκτού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, στις 19/01/2012. Δημόσια λαϊκή ενημέρωση στο Κιλκίς στις 06/02/12, με την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου, του ΙΓΜΕ, των θεσμοθετημένων εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, κ.ά.”
Τι μας απαντάει πραγματικά όμως ο κ. Μανιάτης, αναφερόμενος ουσιαστικά σ' αυτά που έχουν ήδη γίνει; Τίποτα απολύτως!
Συν τοις άλλοις ο Υφυπουργός υπογραμμίζει ότι “πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια -μετά από δεκαετίες- για μια ολοκληρωμένη και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου, που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, πρόσθετες αντισταθμιστικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις και θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όλα τα ανωτέρω αναφέρθηκαν και στην ενημερωτική ημερίδα της προηγουμενης Δευτέρας παρουσία ομιλητών του Υπουργείου, οι οποίοι αντί να υπερασπιστούν τα μεταλλεία, καθώς αυτό ήρθαν να κάνουν, πυροδότησαν ακόμη περισσότερο το εκρηκτικό κλίμα κατά των μεταλλείων και ένωσαν περισσότερο την τοπική κοινωνία.
Συνεχίζοντας την προσπάθειά του να πείσει το Υπουργείο, έχει πετάξει μάλιστα και δύο ακόμη “καροτάκια” τα οποία όμως και αυτά δεν πείθουν κανέναν: “Α)Σε περίπτωση ύπαρξης ενδιαφερομένων επενδυτών και προώθησης σχετικής σύμβασης του Ελληνικού δημοσίου με τον οποιονδήποτε ανάδοχο, η συγκεκριμένη σύμβαση θα εξετασθεί και θα επικυρωθεί στη Βουλή των Ελλήνων, με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας”. Και συμπληρώνουμε: Διαφάνεια; Βουλή; Συνδυάζονται άραγε τα δυο αυτά σήμερα;
“Β) Με έξοδα του Ελληνικού δημοσίου και επιλογή των προσώπων από τους ίδιους τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας του Κιλκίς, θα χρηματοδοτηθεί η διαρκής λειτουργία Ειδικής Επιτροπής Επιστημόνων (περιβαλλοντολόγων, γεωλόγων, μηχανικών μεταλλείων, κ.ά.). Θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα και δίπλα στις θεσμικές εκπροσωπήσεις της Πολιτείας που είναι το Σώμα της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) του ΥΠΕΚΑ.”
Και συμπληρώνουμε: Πιο... ουτοπική Επιτροπή δεν γίνεται....

4 σχόλια:

  1. Αντιγράφω το σχόλιο από αλλού.

    Αγαπητοί Φίλοι. Η όποια διαδικασία υποκατάστασης της νομιμότητας για την “δημόσια διαβούλευση”, μπορεί και πρέπει “να κορυφώνεται” όπου θέλει και με όποια μεθόδευση η κάθε εξουσία μας επιθυμεί. Αυτό είναι δικαίωμα της και η μεθόδευση της κρίνεται πολιτικά από τον κόσμο που ψηφίζει.
    Όμως: ενέργειες σαν και της περιγραφόμενες που δεν ξεκινούν από την βάση και δεν υλοποιούν την “ανοιχτή- δημόσια διαβούλευση” με τους μόνους “νοικοκύρηδες των τόπων”, τον κόσμο του και αυτούς που τους ανήκει “η γη και οι φυσικοί πόροι” του τόπου.
    Ενέργειες που μεθοδεύουν διαδικασίες: με της όποιες δεν συζητούν και δεν ακούν την γνώμη των πολιτών του τόπου και δεν συμπεριλαμβάνουν της απόψεις τους, απλά: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι νόμιμες διαδικασίες “ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης” με βάση την σύμβαση του Aarhus και τον αντίστοιχο ελληνικό νόμο.
    Είναι μεθοδεύσεις προσπεράσματος(By pass) της γνώμης και των απόψεων των ενδιαφερόμενων και θιγομένων πολιτών, από μια τέτοια μέγιστη-στρατηγικής σημασίας παρέμβαση “βίαιης αλλαγής χρήσεων γης και φυσικών πόρων “στον τόπο των περιοχών του Κιλκίς.
    Απλά είναι παρα- μεθοδεύσεις υποκατάστασης της άποψης του κόσμου για ενέργειες τετελεσμένων στους τόπους τους, με σκοπούς σίγουρα πέρα από τα συμφέροντα τους( προφανώς για αυτό επιλέγονται τέτοιες μεθοδεύσεις!!)”.Αντιδράστε και μπλοκάρετε την καταπάτηση των νόμιμων δικαιωμάτων σας. Σχεδιάστε λαϊκές, κατά νόμο αντενέργειες, που θα κάνουν το κόστος της παρανομίας τους μεγαλύτερο από το κόστος υλοποίησης των νόμιμων ανεργιών τους, ώστε να μην τους συμφέρει πλέον η παρανόμια.
    Φιλικά Θανάσης Παντελογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρθε η ώρα των τριών βουλευτών του Κιλκίς να πάρουν ξακάθαρη θέση και να μη κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, θα ξεπουλήσουν τον τόπο τους η θα ταχθούν ενάντια στα μεταλλεία, στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας . Φτάνει πια με τους πολιτικάντιδες, δεν θα αφήσουμε το τόπο μας να γίνει αποικία ξένων εταιριών.Εδώ ο λαός του Κιλκίς έχει τον πρώτο λόγο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Φραγγίδης τάχτηκε εχθές κατά και από Δευτέρα θα βγάλει και ανακοίνωση. Ο Κιλτίδης πριν από λίγο στο ράδιο Μαχητής δήλωσε ότι συντάσσετε με την όποια απόφαση της τοπικής κοινωνίας. Τον Παραστατίδη μην τον περιμένεις, Αργά πάνε τα ζα.

      Διαγραφή
    2. Εγκρίθηκαν και οι τεχνικές μελέτες για την έναρξη των εργασιών εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

      Αυτο για πληροφορηση οταν θα σας λενε οτι δεν πηραμε τις αδειες.
      σημερα κλαιει ο Τολης...μακαρι να κλαιει και για αλλα πραγματα , οχι μονο για το δικο του πολεμο.

      Διαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.