Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τι είναι, επιτέλους, αυτή η "ελεγχόμενη πτώχευση";

Με αφορμή το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναγνώστες της gnomikilkis.gr, που πήραν μέρος στην δημοσκόπηση που πραγματοποιήσαμε, απάντησαν ότι θα πάμε σ` ελεγχόμενη πτώχευση, παραθέτουμε ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
- Διαπιστώνεται αδυναμία πληρωμής των χρεών, επειδή οι οφειλές προς τους πιστωτές υπερβαίνουν τα οικονομικά διαθέσιμα. Από εκεί και πέρα, ξεκινούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και τελικά επέρχεται συμβιβασμός, ο οποίος περιλαμβάνει μία έκπτωση στο οφειλόμενο ποσόν και ίσως επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

- Ο μηχανισμός που θα διαχειριζόταν αυτή την πτώχευση – δηλαδή το ΔΝΤ, αφού άλλος παρόμοιος παγκοσμίως δεν υπάρχει και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει – θα αναλάμβανε ο ίδιος την οικονομική πολιτική της Ελλάδας. Σήμερα υποτίθεται ότι η τρόικα απλώς βάζει τους οικονομικούς στόχους της.
- Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θα αναλάμβανε τη διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων και των υποδομών που εξυπηρετούν την εκπλήρωση των δημόσιων λειτουργιών του κράτους – από το τραπεζικό σύστημα, την παιδεία και την υγεία έως την άμυνα, τους φυσικούς και πλουτοπαραγωγικούς πόρους, αλλά και την ίδια την κρατική λειτουργία - και θα φρόντιζε για την εκποίησή τους, ώστε να ικανοποιηθούν οι πιστωτές μας.
- Το ελληνικό κράτος θα αισθανθεί μία τεράστια ελάφρυνση αφού θα απαλλαγεί από το χρέος, που θα κουρευτεί. Όμως τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε όλοι, αφού το κούρεμα συνοδεύεται αναγκαστικά από εσωτερική υποτίμηση. Γ
ια να γίνουμε ανταγωνιστικοί θα πρέπει  να κουρευτεί άγρια το βιοτικό μας επίπεδο, δηλαδή οι μισθοί, οι συντάξεις, η αξία των ακινήτων μας.
- Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα επηρεαστούν από το κούρεμα, οι τράπεζες όμως θα επηρεαστούν και θα επουλώσουν τα τραύματα τους μέσω ευρωπαϊκής βοήθειας.Αυτό που μπορεί να συμβεί, πρόσκαιρα σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να θέσουν οι τράπεζες ένα
όριο υπερανάληψης μετρητών για να αποφευχθεί μια μαζική ανάληψη καταθέσεων.
- Όσοι έχουν ομόλογα του ελληνικού χρέους θα υποστούν το κούρεμα στο ύψος που θα ανακοινωθεί, όσοι όμως έχουν ομόλογα τραπεζών λογικά δεν θα έχουν ανάλογο πρόβλημα, αν και δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο.
- Όσοι έχουν μετοχές, θα υποστούν αρχικά ένα σοκ, βλέποντας την αξία τους να κατρακυλάει και άλλο, αν και υπάρχουν κάποιοι που λένε πως στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ήδη ''χωνευτεί'' μία τέτοια εξέλιξη.
- Η πτώση στην αξία των ακινήτων 
θα είναι κάθετη. Κι αυτό, γιατί πολύ απλά κανείς δεν θα έχει την δύναμη να αγοράσει.
- Επειδή τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδος της από το ευρώ θα σήμαινε παγκόσμιο ντόμινο, φαίνεται πως επέλεξαν για εμάς την ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Δηλαδή, στο σβέρκο μας θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά οικονομικές πατέντες!
Αυτά συντοπίτες, και μη χειρότερα!

1 σχόλιο:

  1. Σχετικά με το τελευταίο χαρακτηριστικό, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δοκιμαστεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία, δηλαδή θα γίνουμε το πειραματόζωο του κόσμου στα οικονομικά θέματα, αργότερα θα μας ευγνωμονούν όλοι και θα έρχονται περισσότεροι τουρίστες για να γνωρίσουν αυτόν τον "πρωτοπόρο" λαό. Νά λοιπόν που θα βγούμε και κερδισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.