Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κατά μόνας παραλογισμός κι εν τη ενώσει ορθολογισμός ;

Γράφει 
ο Χρήστος Σπίγκος (*)

Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας παρατεταμένης κρίσης, της βαθύτερης στη σύγχρονη ιστορία της. 
Στον πυρήνα της κρίσης βρίσκεται το πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε με κύρια ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ένα πολιτικό σύστημα που στηρίχθηκε στην ανάπτυξη του πελατειακού κράτους, στήριξε τον κρατικοδίαιτο μη παραγωγικό ιδιωτικό τομέα, σπατάλησε το δημόσιο πλούτο, οικειοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση και οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Και τώρα ήλθε ο λογαριασμός. 
Οι ένοχοι κοιτούν με απόγνωση το νομοταγή πολίτη και τον καλούν να τον πληρώσει. Είναι αυτοί που για τρεις και πλέον δεκαετίες υφάρπαζαν την ψήφο του με το παραμύθι της αυτοδυναμίας και των ισχυρών κυβερνητικών σχημάτων.

Και ώ του θαύματος.
Όλα αυτά ξεχάστηκαν και οι γεννήτορες της λαμογιάς των «δικών τους» εκφωνούν περίτεχνα λογύδρια για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και σαν μωρές παρθένες ζητούν από τους έκπληκτους εμένα κι εσένα τη συγκατάθεσή μας να μας εξαθλιώσουν από κοινού και οι δύο.
Ναι, έτσι είναι.
Αυτοδύναμοι στη δήωση χθες, αγαστοί συνεργάτες στο μαστίγωμα σήμερα.
Κι αυτό για κάποιους είναι «εθνική συνεννόηση».
Αλλά φίλοι μου κάποτε ας συνεννοηθούμε.
Σημασία έχει αν μας εκτελούν μόνοι ή κι οι δυο μαζί;
Σημασία έχει το χρώμα του σφαγείου ή η μάρκα του όπλου που μας σημαδεύει;
Όχι βέβαια..
Τώρα ήλθε η ώρα για το χρονοντούλαπο της ιστορίας (για να θυμηθούμε και τον συχωρεμένο), όπου θα ταφούν οριστικά οι σκελετοί της ανικανότητας και της ανεπάρκειας και των δύο γνωστών αφεντικών και ν’ αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική.
Αύξηση των εσόδων με αληθινή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μείωση των δαπανών και καταπολέμηση της σπατάλης με αλλαγή των όρων προμηθειών και όχι την περικοπή των πιστώσεων για φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό, παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για αύξηση της ρευστότητας της αγοράς, ανάπτυξη με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ (σήμερα στον 5ο χρόνο η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν περίπου 20%), βελτίωση της απόδοσης του δημόσιου τομέα μέσα από την αναδιοργάνωση κι όχι μέσα από απολύσεις, αγώνας σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο για την έκδοση ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων που θα αφορά κυρίως στις χώρες με προβλήματα χρέους, σύνταξη και υποβολή για έγκριση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενός 5ετούς αναπτυξιακού προγράμματος της τάξης των 20 – 30 δις. Ευρώ και άλλα πολλά που χρόνια τώρα οι δύο μεγάλοι αφεντάδες προκλητικά τα περιφρονούν.
Λοιπόν τι λέτε; Ήλθε η ώρα για μια άλλη πολιτική με ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους;
Αν ναι, ας γυρίσουμε την πλάτη στη δήθεν «εθνική συνεννόηση» των δύο που μάθανε, με δική μας ευθύνη, να μας διαφεντεύουν για σχεδόν δεκαετίες ολόκληρες και να παλέψουμε για κάτι άλλο που δεν θα όζει τη δυσωδία του χθες.
Αν όχι, τότε ας μείνουμε στο ίδιο έργο με τους ίδιους στη σκηνή (την πλάτη μας) να παίζουν εναλλάξ το θέατρο του παραλόγου με συγγραφέα όχι τον Λουίτζι Πιραντέλο, κι όταν θα κουράζονται το κατά μόνας θ’ ανεβαίνουν κι οι δύο στη σκηνή να μας παίξουν το έργο του πολιτικού «ορθολογισμού».
Και στις δύο περιπτώσεις, άβουλοι θεατές εμείς.
Εσείς τι λέτε;

(*) Ο κ. Σπίγκος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής 

της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ)

11 σχόλια:

  1. Συμφωνώ και προσυπογράφω, φίλε Χρήστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρηστάρα εσύ καλά τα λες ότι "το πολιτικό σύστημα που στηρίχθηκε στην ανάπτυξη του πελατειακού κράτους, στήριξε τον κρατικοδίαιτο μη παραγωγικό ιδιωτικό τομέα, σπατάλησε το δημόσιο πλούτο, οικειοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση και οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και της διαπλοκής"
    Όμως θα μπορούσε κάποιος να σου πει: Εσύ δεν συνεργάστηκες με αυτές τις δυνάμεις αυτές που όπως λες και καλα λες είναι διαπλεκόμενες?
    Και μην μου πεις ότι άλλο η αυτοδιοίκηση και άλλο η κεντρική πολιτική σκηνή.
    Άλλωστε από τον ένα πολιτικό στίβο μεταπηδούν στον άλλο οι πολιτικοί και ο Τάκης αν είχε δυνατότητες αυτό θα έκανε.
    Επίσης, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ εφήρμοζε ο δήμαρχος Κιλκίς και ο κάθε δήμαρχος.
    Εκτός αυτού, όταν συνεργάζεσαι με στελέχη του βαθέος ΠΑΣΟΚ που συγκροτούσαν τα ψηφοδέλτια του Τάκη, δεν μπορείς μετά να βγαίνεις και να λες ότι είναι διαπλεκόμενοι αυτοί και όχι εσύ.
    Τέλος, και εσύ φίλε Χρήστο άσκησες διοίκηση και μάλιστα σε πόστα που διαχειρίζονται λεφτά (ΟΠΟΝΓΑ) για πολλά χρόνια.
    Έπερνες και συ μισθό θεσμικού παράγοντα παράλληλα με το μισθό σου από την υπηρεσία.
    Μοίρασες και εσύ κονδύλια σε πολλούς σε έναν δήμο που άλλωστε ήταν και είναι από τους πλέον χρεωμένους στην Ελλάδα.
    Και ερωτώ:
    Δικαιούσαι δια να ομιλείς σύντροφε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χωρίς να μπω στην ουσία των διαπιστώσεων σου, θέλω να σε διαβεβαιώσω και μπορείς να το διαπιστώσεις και μόνος σου ότι ο σύντροφος Χρήστος για τα 10 από τα 12 χρόνια ως πρόεδρος ΟΠΟΝΓΑ δεν λάμβανε αντιμισθία. 2) θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου για τον διαχωρισμό κόμματος αυτοδιοίκησης. Δηλαδή εγώ που ανήκω ιδεολογικά στην κεντροδεξία δεν θα μπορούσα να συμμετέχω σε έναν συνδυασμό που να απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και 3) δεν αλλάζουμε αλλά βουλιάζουμε γιατί είχαμε μάθει σε ένα πελατειακό σύστημα. Αν μας έβγαινε ήταν όλα εντάξει αν όχι κράζαμε. Και αυτό ήταν βασικό μας λάθος. Ανεχτήκαμε ένα σύστημα αλλά τα αποτελέσματα του να λουζόμαστε όλοι, άλλοι δίκαια και άλλοι άδικα. Αυτά φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ τώρα φίλε και συνήγορε του κατά τα άλλα συμπαθή συμπολίτη Χρήστου, μένεις μονάχα στο γεγονός της αντιμισθίας.
    Εγώ θα ήθελα να μου απαντήσεις για τον πυρήνα και την ουσία του σχολίου που έχει να κάνει με την φαρισαική λογική από τη μια να συμμετέχουμε σε ένα σύστημα εξουσίας που καλώς ή κακώς έχει μια συγκεκριμένη κομματική απόχρωση με τις ανάλογες διαχειριστικές προεκτάσεις και από την άλλη να κατηγορούμε τέτοια συστήματα εξουσίας ως διεφθαρμένα.
    Γιατί φίλε μου την χωρα δεν την έφθασε εδώ μονάχα η κεντρική εξουσία και το κοινοβούλιο αλλά κάθε είδους εξουσία και διαχείρηση όσο αποκεντρωμένη και ήταν.
    Και επίσης, θα ήθελα να σου υπενθυμήσω ότι το μεγαλύτερο φυτώριο κακοδιαχείρησης και ρουσφετιού ήταν οι δήμοι.
    Εκεί έλαβαν χώρα οι πλέον αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού και οι μεγαλύτερες δοσοληψίες.
    Ο δήμος του Κιλκίς ήταν υπερχρεωμένος εν γνώσει του Χρήστου. Δεν θυμαμαι όμως ποτέ να έκανε κάποια τοποθέτηση επ'αυτού.
    Δεν θυμάμαι να αντιστάθηκε σε καμια πρόσληψη έστω και συμβασιουχου σε αργόμισθη θέση στο δήμο.
    Θα προσέθετα μάλιστα ότι έβαλε και αυτός το χεράκι του για κάποιες συγκεκριμένες εκ του παραθύρου προσλήψεις "ημετέρων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνω σε ολα μαζι σου τελευταιε ανωνυμε.Τωρα θυμηθηκαν οτι ειναι αριστεροι.Ειχαν ταυτιστει για 12 χρονια με το Πασοκ και μια χαρα συγκυβερνησαν στο Δημο.Τι θεσεις πηρε ο Σπιγκος π.χ. για το συχνο καψιμο της χωματερης που μας γεμιζε με διοξινες, για τις παρανομες αμμοληψιες, για την βιομηχανικη ρυπανση στο Σταυροχωρι για την καταστροφη αρχαιολογικου χωρου 5000 ετων λιγο εξω απο το Κιλκις σε εργο του Δημου;Στηριξε την κακοδιαχειριση και τη ρεμουλα, την υποβαθμιση της ποιοτητας ζωης. Ειναι αργα για δακρυα Χρηστο..Καλυτερα να σωπασεις και να αποσυρθεις. Το νεο που γεννιεται δεν σε εμπεριεχει ευτυχως.Η κατοχη της τοπικης αυτοδιοικησης απο τα κομματα ειναι το οξυγονο τους. Εχουν διαφθειρει τα παντα κι οποιος λεει οτι δεν εχει σχεση η κεντρικη πολιτικη και τοπικη αυτοδιοικηση δεν ξερει που πατα και που πηγαινει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι δεξιοί είναι κακοί, οι αριστεροί χειρότεροι, το ΠΑΣΟΚ χείριστο.
    Για πές μας Python, ποιοί είναι οι καλοί για να τους υποστηρίξουμε;

    Είμαι σύντομος έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι να σου πω αγαπητέ Λούκυ Λουκ, η γνώμη τα σβήνει τα σχόλια μου. Κάνει επιλεκτική λογοκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή το νέο που γενιέται δεν περιέχει όλους τους πολίτες; ή πιστεύουν μερικοί ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε νέους ανθρώπους που τώρα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους φόρους; πάμε μακριά, ας πάμε πιο κοντά. Ο Σαμαράς που είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις έρχεται από το μακρινό 1993; στις εκλογές του νομού υποψήφιοι θα είναι οι Συμπιλίδης, Τσιτουρίδης, Γεωργαντάς, Πασσαλίδης... ΑΝΑΝΕΩΣΗ...ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Θ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ, έκανε και 6 χρόνια νομάρχης (!), Φραγγίδης και δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος. με την λογική ποιος μπορεί να μιλάει, δεν μπορεί κανείς. Οπότε ούτε εμείς αφού αυτήν την κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουμε! Είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας πιστεύω όλων μας και θα πρέπει να ωριμάσουμε ώστε να μπουν ΚΑΝΟΝΕΣ, που θα τους τηρούμε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΟΙ. Στην θεωρία οι περισσότεροι συμφωνούμε αλλά στην πράξη γίνονται άλλα και αυτό δεν γίνεται μόνο από τους πολιτικούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δε μου λες Χρήστο...εσύ το έγραψες αυτό ή έβαλες το χρηστάκι να το γράψει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΠΙΓΓΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.ΔΕΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΙ.ΟΛΟΙ ΕΙΣΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.prionokordela.gr/ellada/apokleistiko-to-binteo-apo-to-megalo-ntou-sthn-plateia
    ντουυυυυυυυυυ ρεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.