Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Δρομολογήθηκε η Παλαιοντολογική Έκθεση του Σπηλαίου Αγ. Γεωργίου

H Παλαιοντολογική Έκθεση του Σπηλαίου Αγ. Γεωργίου, έχει ήδη δρομολογηθεί με τη στήριξη του Δήμου Κιλκίς και του δημάρχου Ευ. Μπαλάσκα και θα περιλαμβάνει τα απολιθώματα του σπηλαίου, αναπαράσταση της ύαινας που χαρακτηρίζει το σπήλαιο, ορυκτά και πετρώματα της περιοχής, σπηλαιολογικά δεδομένα και άλλα. Το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην περιοχή μας, καθώς επιστήμονες από Ολλανδία και Αυστρία που γνώρισαν το σπήλαιο το τελευταίο διάστημα χάρη στη συνεργασία με τον σπηλαιολόγο Β. Μακρίδη δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην ανάδειξη της μεγάλης σημασίας του σπηλαίου, στη γνώση της φυσικής ιστορίας του τόπου και στην προστασία του προϊστορικού πλούτου.

Σε συνέχεια της περσινής ανασκαφής στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, όπου δεκαπέντε Αυστριακοί φοιτητές εκπαιδεύτηκαν στις μεθόδους ανασκαφής, η συνεργασία ανάμεσα στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας της Βιέννης συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτή τη φορά στην περιοχή της Θερμοπηγής Σερρών, Δήμος Σιντικής, σε μια παλαιοντολογική θέση 7.000.000 ετών, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές από το 1998 υπο την επίβλεψη της Αν. Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Ευαγγελίας Τσουκαλά, στις οποίες συμμετέχει από την πρώτη στιγμή ο «δικός μας» Βασίλης Μακρίδης. Οι είκοσι νέοι φοιτητές εκπαιδεύτηκαν από τον αναγνωρισμένο πλέον διεθνώς «δάσκαλο» Βασίλη, αυτή τη φορά σε μια ανοιχτή θέση με κάνναβο, αλλά και στην κατασκευή ειδικών καλουπιών για την ασφαλή μεταφορά των απολιθωμάτων. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε στο χώρο του εργαστηρίου, με τη διδαχή των τεχνικών συντήρησης οι οποίες απαιτούν πολύ υπομονή και επιμονή στη λεπτομέρεια αλλά και πείρα.
Όπως είναι φυσικό, οι Αυστριακοί συνεργάτες με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια Ντόρις Νάγκελ και με τη συμμετοχή του Τοπικού Τμήματος Βόρειας Ελλάδας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, γνώρισαν τις φυσικές ομορφιές του τόπου και ιδιαίτερα τα σημαντικά σπήλαια της περιοχής Σιδηροκάστρου αλλά και τα τουριστικώς αξιοποιημένα σπήλαια Αλιστράτης Σερρών και Αγγίτη Δράμας. Τελευταίος σταθμός σε αυτήν την διαδρομή δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη μεγάλη επιστημονική και τουριστική αξία του. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θερμοπηγής και η παράδοση ενός πολύ σημαντικού απολιθώματος αγκυλοθηρίου στο Δήμαρχο Σιντικής κ. Απόστολο Καρύδα για τον εμπλουτισμό του Μουσείου. Το Μουσείο αυτό μπορεί να αποτελέσει, μαζί με άλλους αντίστοιχους χώρους που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα, όπως η Ιστορική Παλαιοντολογική Έκθεση Σιάτιστας (με πρωταγωνιστή τον Β. Μακρίδη), αλλά και νέους χώρους που πρέπει να δημιουργηθούν στο μέλλον, μια αξιόλογη γεωτουριστική διαδρομή με πολύπλευρο ενδιαφέρον.
Ένας τέτοιος χώρος θα είναι και η Παλαιοντολογική Έκθεση του Σπηλαίου Αγ. Γεωργίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.