Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ο Φλωρίδης και οι δειλοί κι ένοχοι

Γράφει ο Γιάννης Καραγιαννίδης

Ο Γιώργος Φλωρίδης προέβη σήμερα σε μια κορυφαία πολιτική πράξη, που προσέλαβε δραματικές διαστάσεις μέσα στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Η παραίτησή του απ` την βουλευτική ιδιότητα, ήταν μια γενναία και τίμια πολιτική στάση, που εκτιμήθηκε δεόντως απ` τη μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αλλά κυρίως απ` τους απλούς πολίτες της, προεξαρχόντων των συντοπιτών του, εδώ στο Κιλκίς.
Με την πράξη του αυτή, ο επί σειρά πολλών ετών διατελέσας ως υπουργός, υπογράμμισε αυτήν την ύστατη για τη χώρα στιγμή, ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι υπέρτατη αρετή για τη δημόσια ζωή.

Είναι γνωστό στους πάντες ότι ο κ. Φλωρίδης πρέσβευε την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής, την επικράτηση μιας άλλης νοοτροπίας, την εμπέδωση μιας ΄νέας φιλοσοφίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Με δυό λόγια ήθελε ν` αλλάξουν τα "κλειστά κατεστημένα συστήματα εξουσίας", το "πελατειακό αδιαφανές κράτος", το "αντιπαραγωγικό οικονομικό μοντέλο", για να χρησιμοποιήσουμε δικές του εκφράσεις.
Λίγες, μόλις μέρες πριν τη παραίτησή του έγραφε σε άρθρο του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ότι "η κρίση στη χώρα μετεξελίσσεται ραγδαία από οικονομική και κοινωνική σε βαθιά πολιτική με απρόβλεπτες συνέπειες". Και τα γεγονότα ήρθαν γρήγορα να τον επιβεβαιώσουν. Ένιωσε,λοιπόν, ο ίδιος ότι ασφυκτιά μέσα σ` ένα τέτοιο σκηνικό. Τί πιο τίμιο και ειλικρινές, λοιπόν, απ` το να παραιτηθεί. Που σημαίνει να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα του.
Με τη πράξη του αυτή, ο κ. Φλωρίδης προσέφερε μια πολύτιμη υπηρεσία στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του: Αφαίρεσε από κάθε κακοπροαίρετο (ή "καλοπροαίρετο") τη δυνατότητα να ισχυρίζεται -έστω και ηλιθίως- ότι στη κυβερνώσα παράταξη υφίσταται "μίσος κι αλληλοσπαραγμός"!
Το ερώτημα είναι απλό: Θάταν προτιμότερο να εκμεταλλεύονται κάποιοι τις θέσεις και απόψεις του κ. Φλωρίδη προς ίδιον, φτηνιάρικο, πολιτικό όφελος; Ή, μήπως, θά `πρεπε ο πρώην βουλευτής να σμπαραλιάζει την πολιτική του συνείδηση προκειμένου να φαίνεται αρεστός κι ακίνδυνος στο πολιτικό κατεστημένο;
Κι όμως, υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλοι ...άσπονδοι σύντροφοί του, που μίλησαν με απίστευτα απαξιωτικές εκφράσεις για τη παραίτηση του συντοπίτη μας! Εδώ γελάμε για να μη χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο! (Μεταξύ μας, το να ευθυμούμε με τις ανοησίες είναι λυτρωτικό). Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι που εκστομίζουν τέτοιες αηδίες, αισθάνονται δειλία και ενοχή. Δειλία, γιατί ξέρουν ότι δεν θα αποτολμήσουν ποτέ οι ίδιοι μια τέτοια γενναία πράξη. Και ενοχή, επειδή προσκολλώνται πάση θυσία στις καρέκλες τους μπας και περισωθούν την ώρα που σαρώνεται το σαθρό παλιό πολιτικό σύστημα. Ας τους παρατήσουμε στο έλεος των καιρών και στη λαϊκή περιφρόνηση. Τους αξίζει!

4 σχόλια:

  1. Nikos Anastasiadis
    κε Καραγιαννίδη οι πολίτες του Κιλκίς ψήφισαν Φλωρίδη όχι Φραγγίδη. Ας καθόταν στην κυβέρνηση να προσπαθούσε να περάσει τις απόψεις του και να αλλάξει κάποιες νοοτροπίες όχι να παραιτηθεί

    ΝΑΤΑΣΑ ΝΑΚΟΥΛΑ
    Δηλωσεις εντυπωσεων!!!!

    ΕΛΕΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
    Συμφωνώ με τον Γιάννη, όσοι κρίνουν τον Φλωρίδη για την γενναία απόφασή του, προφανώς έχουν δεύτερες σκέψεις . Είναι πιο έντιμο να κρατάς την έδρα σου διαφωνώντας, ή να απελευθερώνεις την παράταξη που σε εξέλεξε από την στιγμή που διαφωνείς με τις πολιτικές της?Σε κάθε περίπτωση η φωνή του Φλωρίδη ακούστηκε και θα ακούγεται έστω και αν είναι εκτός Κοινοβουλίου, γιατί πάντα έχει να πει κάτι.Αλλοίμονο σε αυτούς που παπαγαλίζουν!!

    Nikos Anastasiadis
    Αλίμονο στους ευνοημένους και τις ευνοημένες του συστήματος Φλωρίδη που τώρα πια ούτε καλημέρα δεν θα εισπράτουν στο δρόμο. Δεύτερες σκέψεις έχουν μόνο όσοι συνεχίζουν και γλείφουν ακόμη και τώρα με την προσδοκία ότι θα συνεχίσει να είναι παράγοντας και να τους βοηθάει. Πιο έντιμο είναι να δέχεσαι να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Όταν κατηγορείς τον υπουργό οικονομικών ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του και μετά σου προτείνουν το υπουργείο οικονομικών και παραιτείσαι για να μην το αναλάβεις πάει να πει ότι δεν έχεις μέσα στη συνείδηση σου το εθνικό καθήκον.

    ΕΛΕΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
    Και ποιά ήταν η εύνοια για να έχουμε καλό ρώτημα?Ποιό το γλείψιμο?Ελεος.Λίγη γενναιότητα στις σκέψεις μας δεν βλάπτει.Από την μια να λέμε ότι κανείς δεν παραιτείται για το χάλι της χώρας μας και από την άλλη να κατακεραυνώνουμε όσους τολμούν και το κάνουν? Τελικά ο μόνος σωτήρας μας είμαστε εμείς.Αν απελευθερώσουμε τις σκέψεις μας τότε ίσως να σωθούμε.Οχι σκύβοντας το κεφάλι.Παρεμπιπτόντως η εκτίμηση δεν λέγεται γλείψιμο(sic!).!

    Nikos Anastasiadis
    Μην το πέρνετε προσωπικά αυτό για την εύνοια...δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα ήταν καλό επί σημίτη ας πούμε και τώρα είναι κακό? Και θεωρείτε αυτόν λόγο για να ξεσηκώνετε τον κόσμο να κατεβαίνει στις πλατείες και να κάνει τον αγανακτισμένο? Τόσο άσχημα σας φέρθηκε η ζωή? Μήπως υπάρχει λίγη υπερβολικότητα σε αυτό? Τι παράπονο έχετε δηλαδή...ΠΑΣΟΚ είναι μόνο ο φλωρίδης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Lazaros Pazartziklis
    ο καλος ο καπετανιος στη φουρτουνα φαινεται. Οταν ενα πλοιο μπαζει νερα τα πρωτα που αποχωρουν ειναι τα ποντικια για οποιον δεν ξερει. . . Πόσο δε περισσοτερο οταν αυτα(ποντικια) ειχαν πρωταγωνιστικο ρολο στο καραβι τοσα χρονια. Ξαφνικα σταματησαν οι θεσεις και τα υπουργεια και γιναμε αποστατες. Και οσο για το αν προτειναν σε κανενα κιλκισιωτη βουλευτη υπουργειο για τον ανασχηματισμο η απαντηση ειναι οχι και καρατσεκαρισμενο. . . Ετσι για την ιστορια!

    Nikos Anastasiadis
    Ο λαός του Κιλκίς δυστυχώς έχει μάθει να προδίδεται κατά συρροή και κατ'εξακολούθηση από τους πολιτικούς του που λακίζουν στα δύσκολα και πουλάνε τα κόμματα τους...συμπιλίδης, κιλτίδης, φλωρίδης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. #
    ΕΛΕΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
    Φίλτατε Νίκο, η σύγκριση είναι πολύ άσχετη.Προφανώς εσύ γνωρίζεις κάποιο σχέδιο που δεν το ξέρουμε όλοι εμείς οι αφελείς.Δεν το λες και σε μας να το μάθουμε?Και συγκρίνεις ανόμοια προφανώς.Αλλη πολιτική σημασία έχει η παραίτηση του ενός , άλλη του άλλου.Αν δεν μπορείς να διακρίνεις τη σημειολογία των παραιτήσεων, τότε είσαι πολύ βαθύ ΠΑΣΟΚ!!

    ΕΛΕΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
    ...το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι και πολύ σοσιαλιστικό τελευταία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με όλο τον σεβασμό, εχει διαβάσει κανένας την δήλωση παραίτησης του κ. Φλωρίδη ή ο καθένας την ερμηνεύει προσαρμόζοντάς την στην δική του ιδεολογία και λογική?
    Τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:

    1. Ο κ.Φλωρίδης δεν είναι κατά του μνημονίου. Υπέρ είναι("...προκειμένου να συνεχιστεί με την απαιτούμενη δύναμη το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο").

    2. Δεν κατηγορεί κάποιον άλλον παρά τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ("...Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας δεν θέλησαν ν' ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την πτυχή του εθνικού ζητήματος"), δηλαδή τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά.

    3. Επιθυμεί συγκυβέρνηση των 2 μεγάλων πολιτικών δυνάμεων ("...Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά ΜΟΝΟ ένα μεταβατικό σχήμα Εθνικής Σωτηρίας, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας") και μάλιστα μεταβατική.

    Εν ολίγοις, κατήγγειλε ότι τα μέτρα του μνημονίου δεν παίρνονται όσο γρήγορα θα ήθελε- όχι ότι θα ψήφιζε κατά. Πολλοί προτρέχουν και μεγαλοποιούν - εσκεμμένα ή μη- την πράξη του.

    Δεν θέλω να συνδυάσω την επίθεσή του στον Σαμαρά και στον πρωθυπουργό με τα κολακευτικά λόγια που εισέπραξε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον κ. Κιλτίδη, άλλα όσο να 'ναι δεν μπορεί να είναι και τελείως συμπτωματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.