Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας


«Λύσεις»
Σε θέματα υγείας του νομού μας, ήταν αφιερωμένο σημείωμα στο προηγούμενο φύλλο μας, και δυστυχώς οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι, όντως, η υγεία νοσεί βαριά.
Βλέπετε, για το πρόβλημα εφημεριών του Ιδρύματος, όσο κι αν δόθηκαν «λύσεις» μπαλωματικές, εξακολουθεί να υφίσταται. Και το αποκορύφωμα της «ανευθυνοϋπεύθυνης» στάσης των αρμοδίων ήταν αυτή η «λύση» της μεταφοράς παθολογικών περιστατικών στο Νοσοκομείο Γουμένισσας, για τρεις μέρες το μήνα. Όσο και αν το εν λόγω νοσοκομείο, μπορεί να ανταποκριθεί, τέτοιου είδους «λύσεις» δείχνουν τη γύμνια μας.


Ιός
Αλήθεια, με την έξαρση του ιού της «νέας γρίπης», που σημειώνεται στις μέρες μας κι αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες, τι κάνουμε; Υπάρχει ετοιμότητα για ν’ αντιμετωπισθούν τα τυχόν περιστατικά; Ή, μήπως θα τα διακομίζουμε στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, της…Γουμένισσας κι όπου αλλού επιβάλει το εθνικόν μας σύστημα της υγείας;
Να ‘μαστε τυχεροί να μη μας βρει ο ιός!

Υπομονή!
Ωραία! Η Περιφέρειά μας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της στοιχεία για το περίφημο έργο του δρόμου Ν. Σάντα – Εγνατία Οδός. Στοιχεία, που βέβαια λίγο – πολύ γνωρίζαμε, αλλά καλό είναι να τα εμπεδώσουμε.
Κατ’ αρχάς, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει σ’ ένα χρόνο από τώρα, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του ’11. Πότε θα τελειώσει; Μετά από τρία (!) χρόνια. Δηλαδή τον Δεκέμβριο του ’13.
Επειδή, όμως, πρόκειται για… Ελλάδα, βάλτε εσείς ένα –δυο χρονάκια παραπάνω για να ‘στε μέσα!
Μ’ άλλα λόγια, ο δρόμος Κιλκίς – Θεσσαλονίκης θα κάνει συνολικά 10 χρόνια να τελειώσει. Ούτε στο φεγγάρι να πηγαίναμε!

Ανισοπεδωτικά
Το κομμάτι του δρόμου που θα κατασκευασθεί έχει μήκος 11,5 km, και μαζί με τους τρεις ανισόπεδους κόμβους που θα γίνουν, θα στοιχίσει …48 ολόκληρα εκατομμυριάκα!
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, το έργο ξεκινά απ’ τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Ασσήρου, συναντά την εθνική οδό προς Σέρρες, όπου θα κατασκευασθεί Α/Κ, ενώ άλλοι δυο τέτοιοι θα γίνουν στις διασταυρώσεις Δρυμού κι Καμάρας. Για να καταλήξει ο δρόμος στον…υφιστάμενο Α/Κ της Ν. Σάντας.
Ερώτημα: Είδε κανείς να …υφίσταται κανένας ανισόπεδος κόμβος στην Ν. Σάντα;
Βρε, μπας και το έργο υφίσταται (στα χαρτιά βεβαίως) όσο κι ο.. αόρατος Α/Κ της Σάντας;

Επιστολή
Πράγματι, η επιστολή που έστειλαν πρόσφατα οι Γ. Φλωρίδης και Κ. Καρτάλης στους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, περιέχει σημαντικές προτάσεις, που αν υιοθετηθούν μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη, και κυρίως της Περιφέρειας.
Η ανησυχία, όμως, πηγάζει απ’ το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να επικοινωνούν, πλέον, μέσω επιστολών! Δεν θα ‘πρεπε, όμως, να προβλεφθούν εκείνα τα φόρα, στα οποία θα μπορούσαν κατά τακτά διαστήματα άνθρωποι όπως ο Γ. Φλωρίδης να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους;
Όταν ένας πρώην υφυπουργός Οικονομικών και πολιτικός που έχει πάντα να καταθέσει σοβαρές απόψεις, αναγκάζεται να τις κοινοποιεί με το…ταχυδρομείο, τότε τι να υποθέσουμε για τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Κόντρα
Η κόντρα ανάμεσα στους συνδυασμούς Δραγανίδη και Λιάρτση συνεχίζεται. Μ’ αφορμή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης ν’ αφαιρεθεί η 4η έδρα του συνδυασμού του κ. Δραγανίδη, έπειτα από προσφυγή του συνδυασμού της κ. Λιάρτση, ο πρώτος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει ότι εξετάζει την παραπομπή της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας! Ταυτόχρονα κάνει λόγο για «προσπάθειας μείωσης της δυναμικής» της παράταξης «από ορισμένους οι οποίοι θεωρούν ότι η κοινωνία τους ανήκει».
Οπότε, μ’ αυτά και μ’ αυτά, τρίβει τα χέρια του ο Λαπόρδας!

Αντάρτης
Λεφτά υπάρχουν. Τα ‘χουν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες επιχειρήσεις κρατικοδίαιτων καπιταλιστών, οι οποίοι μέσα από διαπλοκή με την εξουσία πλούτισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Όμως τα συστημικά κόμματα δεν τολμούν να πάρουν τα λεφτά απ’ αυτούς. Καταφύγαμε στο Μνημόνιο για να επιβληθεί ο πιο πρωτόγονος και άγριος καπιταλισμός των τελευταίων δεκαετιών.
Όχι, τάδε…δεν έφη Αλ. Παπαρήγα, Αλ. Τσίπρας ή ΑΝΤΑΡΣΙΑ! Ο δικός μας Σ. Τσιτουρίδης τα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό CRASH.
Είδατε πόσο καλό σου κάνει να ‘σαι εκτός εξουσίας!

Αρτζάν
Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, ο Θ. Παραστατίδης προτείνει την σύσταση τεχνικής επιτροπής, η οποία να προτείνει λύσεις για το πρόβλημα της Αρτζάν, και ζητά να δοθούν οι αποζημιώσεις σ’ όσους αγρότες επλήγησαν απ’ τις φετινές πλημμύρες.
Στο κείμενο της ερώτησής του, ο βουλευτής του νομού μας παραδέχεται ότι το πολυδιαφημισμένο αποστραγγιστικό – αρδευτικό έργο «δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε» επειδή υπάρχουν «τεχνικές ατέλειες». Δηλαδή, αυτά που λέμε εδώ και καιρό. Όμως δεν είναι μονάχα οι ατέλειες. Είναι κι ότι η περίφημη «β΄ φάση» του έργου παραμένει άφαντη. Άρα, κάνουμε μισή δουλειά, κι αυτή στραβή!

Συμβολικά
Η επίσκεψη Σκανδαλίδη στη Θεσσαλονίκη κι η συνάντησή του μ’ εκπροσώπους των αγροτών δεν απέδωσε, κι έτσι οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν βρίσκονται σ’ εξέλιξη.
Στο νομό μας, η πρώτη για το νέο έτος αγροτική κινητοποίηση, σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, και είχε καθαρά συμβολικό χρώμα, αφού στο γνωστό σημείο της πόλης του Κιλκίς (είσοδος από Θεσσαλονίκη) παρατάχθηκαν στο πλάϊ του δρόμου πέντε μονάχα τρακτέρ, έτσι για το ….ονόρε.
Τους διερχόμενους οδηγούς, πάντως, τους περίμενε μια έκπληξη. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες μοίραζαν δωρεάν γάλα και αυγά, τα τελευταία μάλιστα χωρίς διοξίνες!

Καραντίνα
Μ’ αφορμή την κινητοποίηση των αγροτών μας, να πούμε ότι ο νομός μπήκε σε καραντίνα, όσο αφορά την παραγωγή καλαμποκιού. Κι αυτό, επειδή εντοπίστηκε στις καλλιέργειες βλαβερό έντομο, που καταστρέφει το προϊόν.
Το θέμα έχει αποτελέσει ένα απ’ τα σημεία αιχμής των αιτημάτων που προβάλουν οι αγρότες του νομού μας. Καθότι υφίστανται μεγάλη ζημιά απ’ αυτήν την καραντίνα. Η οποία, όσο κι αν είναι απαραίτητη, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι δεν φταίνε σε τίποτε οι αγρότες για την ασθένεια. Άρα, δικαιούνται αποζημίωσης. Θα την πάρουν;

Πονοκέφαλοι
Οι πρώτοι σοβαροί «πονοκέφαλοι» για τον Θ. Λαπόρδα ως δημάρχου, φαίνεται ότι προέρχονται απ’ τον Άσπρο. Πράγματι, όλοι οι κοινωνικοί φορείς του οικισμού υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας κατά του δημάρχου, μ’ αφορμή αποφάσεις που πήρε για τον εκεί Παιδικό Σταθμό και για το Καρναβάλι.
Σύμφωνα με τους φορείς, ο δήμαρχος Παιονίας αποφάσισε να κλείσει τον Π.Σ. και ν’ απολυθεί το προσωπικό του, ενώ δεν εγκρίνει καμιά πίστωση για το φετινό περίφημο Καρναβάλι του Άσπρου.
Τα δυο θέματα, ζητήθηκε απ’ τους φορείς να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου (επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες βράδυ). Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν, το μεν Καρναβάλι, να πραγματοποιείται οπωσδήποτε, η δε λειτουργία του Π.Σ. να επανεξετάζεται. Ίδωμεν…..

Μετακίνηση;
Δυσαρεστημένοι φέρονται να είναι πολλοί κάτοικοι της Αξιούπολης τις τελευταίες μέρες. Αιτία, η φημολογούμενη μετακίνηση της στρατιωτικής δύναμης του 591 Τ.Π. από στρατόπεδο της πόλης στο γειτονικό Πολύκαστρο.
Πάντως, ενημέρωση επίσημη δεν υπάρχει προς το παρόν, κάτι που απαιτούν στην Αξιούπολη. Και παράλληλα ετοιμάζονται ν’ αντιδράσουν σε περίπτωση που οι φήμες επιβεβαιωθούν. Εκτός κι αν σε περίπτωση που όντως γίνει η μετακίνηση, τα…. αντισταθμιστικά οφέλη είναι ικανοποιητικά!

Εκ περιτροπής
Μια άλλη επιχείρηση του νομού μας, η οποία κατέφυγε στην «εκ περιτροπής εργασία», είναι τα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΚΙΛΚΙΣ» που εδρεύουν στην Ν. Σάντα.
Ήδη, η Επιθεώρηση Εργασίας ενέκρινε το κλείσιμο του εργοστασίου για μια εβδομάδα κάθε μήνα, το πρώτο τρίμηνο του 2011. Μια έγκριση, που ήλθε πριν ακόμα η εργοδοσία συζητήσει με τους εργαζόμενους, όπως είχε υποσχεθεί.
Το εν λόγω εργοστάσιο επισκέφθηκαν πρόσφατα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λ. Αμανατίδου κι αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Κιλκίς του ΣΥΝ. Στους οποίους, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν φόβους ότι το τρίμηνο ενδέχεται να παραταθεί. Λέτε; Α, πα, πα, δεν το πιστεύουμε!

Καραμπόλα
Απίστευτη αυτή η «καραμπόλα» στο Δήμο Παιονίας. Η κ. Λιάρτση ζήτησε να ακυρωθεί η εκλογή του κ. Σκαντζούρη (Δραγανίδης). Το Εφετείο, όμως, ακύρωσε αυτήν του Ν. Καραβαλάκη (Λαπόρδας). Ταυτόχρονα, ανακύρηξε στον Ευρωπό ως δημ. σύμβουλο τον Λαζ. Αλούρη (Λαπόρδας) αντί του Γ. Ουρτζάνη (Δραγανίδης).
Τελικά, ο Δραγανίδης βγήκε με μια έδρα λιγότερο, ενώ η κ. Λιάρτση με μια περισσότερο. Και ούτω πως, εκλέχτηκε σύμβουλος ο φοβερός Χρήστος Τσανασίδης! Ο γνωστός και ως «Αλογοσκούφης του Σμυδάκη»!

Κιλτίδης (1)
Ως νοσταλγός των «προ δεκαετιών νομαρχιακών» εμφανίζεται ο Κ. Κιλτίδης σ’ ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον βουλευτή μας, οι «προ 10ετιών Νομαρχίες είχαν πραγματικά την διοίκηση αποκεντρωμένη από το κράτος και υποστήριζαν τις κοινότητες και τους δήμους με ολοκληρωμένες και καθολικές δομές»!
Αλήθεια, οι νομαρχίες το ήξεραν;

Κιλτίδης (2)
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Κιλτίδης θίγει κι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Λέει ότι επιχειρείται η συγκέντρωση όλων των δημοτικών υπηρεσιών στις έδρες των καλλικρατικών δήμων.
Πιστεύουμε ότι αν όντως γίνει αυτό, τότε θα πληγεί βαθειά ο ίδιος ο «Καλλικράτης» αλλά κι η συνοχή των τοπικών κοινωνιών στους νέους δήμους. Ας το προσέξουν οι ιθύνοντες.

Βάνδαλοι
Δυο μέρες μετά την επιδρομή των βάνδαλων χούλιγκανς του Ολυμπιακού εναντίον του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, στην Αθήνα, παρόμοια «λουλούδια» χτύπησαν κι εδώ σε μας. Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή στο Πολύκαστρο, χουλιγκάνοι που δήλωναν «οπαδοί του ΑΡΗ» έβαλαν ως στόχο τον διαιτητή Παμπορίδη, που διαιτήτευε αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος. Μάλιστα, απ’ τη μανία τους δεν γλύτωσε ούτε το Ι.Χ. του Κιλκισιώτη διαιτητή, το οποίο «χαράκωσαν».
Βέβαια, οι εν λόγω «ανεγκέφαλοι» δεν μπορούν ν’ αντιπροσωπεύουν τους οπαδούς της όποιας ομάδας, ούτε ν’ αμαυρώνουν την ιστορία τους. Πρόκειται για εγκληματικά στοιχεία, που μπορεί να δράσουν στ’ όνομα της οποιασδήποτε ομάδας, δεδομένου μάλιστα ότι σ’ αυτόν τον τόπο «βρίσκουν και τα κάνουν». Λόγω ατιμωρησίας, φυσικά!

Με Σκανδαλίδη
Χθες Πέμπτη επρόκειτο να συναντηθούν εκπρόσωποι των αγροτών του νομού μας με τον Κ. Σκανδαλίδη. Μιλάμε για «αποκλειστική» επαφή ανθρώπων του Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου «ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ» με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης.
Βλέπετε, τα ξεχωριστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κιλκισιώτες παραγωγοί είναι πολλά, και μπράβο στον Σκανδαλίδη που αποφάσισε να τα δει έτσι.
Ελπίζουμε να είχε θετική για τους αγρότες μας κατάληξη αυτή η συνάντηση «υψηλού επιπέδου» και να μην είχε την τύχη αυτής που ο υπουργός είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των αγροτών της Βορ. Ελλάδας γενικότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.