Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς: Σχολείο σύγχρονης εκπαίδευσης


Ως ένα πρότυπο σχολείο, προσαρμοσμένο πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, λειτουργεί το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς. Στις τάξεις του φιλοξενεί 400 περίπου μαθητές και ο σύλλογος διδασκόντων, αποτελούμενος από εξειδικευμένο προσωπικό, αριθμεί 42 εκπαιδευτικούς.
To 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς λειτουργεί στην πόλη μας από το 1964 και στη μακρόχρονη πορεία του έχουν αποφοιτήσει απ’ αυτό χιλιάδες μαθητές, από τους οποίους οι περισσότεροι διακρίθηκαν στις επιστήμες και στα γράμματα. Αρχικά λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο Αρένων, αργότερα ως μικτό Γυμνάσιο-Λύκειο και τα τελευταία χρόνια ως Γυμνάσιο.
Σήμερα οι μαθητές του σχολείου έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται τα μαθήματά τους,
βοηθούμενοι από εποπτικά μέσα διδασκαλίας και υλικοτεχνική υποδομή, που αισθητοποιεί την παρεχόμενη γνώση και την εντυπώνει στο μυαλό των μαθητών με τρόπο δημιουργικό και πρακτικό.
Επίσης, στο σχολείο λειτουργεί εργαστήριο Φυσικής, πλήρως εξοπλισμένο και εργαστήριο Χημείας και Βιολογίας όπου οι μαθητές παρατηρούν τη θεωρία να περνά στην πράξη. Το εργαστήριο πληροφορικής εξοικειώνει τους μαθητές με τις νέες τεχνολογίες, ενώ σε 5 αίθουσες του σχολείου λειτουργούν ήδη διαδραστικοί πίνακες, η χρήση των οποίων τονώνει το ενδιαφέρον των μαθητών, τερματίζει τη «μετωπική» διδασκαλία και κυρίως δίνει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση μεταγνωστικής ικανότητας απ’ τους μαθητές.
Για τη διδασκαλία των μαθηματικών υπάρχουν σύγχρονα γεωμετρικά όργανα, όπως αποστασιόμετρο με lazer και ψηφιακό γεώμετρο.
Στο φετινό διαγωνισμό των μαθηματικών «Θαλής» στη Β΄ Γυμνασίου, διακρίθηκαν 8 μαθητές από τους οποίους οι 4 είναι από το 1ο γυμνάσιο, ενώ στη Γ΄ Γυμνασίου, διακρίθηκαν 4 μαθητές από τους οποίους ο ένας είναι από το 1ο γυμνάσιο.
Το σχολείο διαθέτει οργανωμένη βιβλιοθήκη για τους μαθητές με 4000 τίτλους βιβλίων.
Καθηγητές του σχολείου και ομάδες μαθητών υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων.
Σημειώνεται ακόμα ότι, από 24 έως και 27 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βυζαντινή Αρχιτεκτονική», η ομάδα μαθητών που το υλοποιεί μαζί με καθηγητές του σχολείου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και θα το παρουσιάσει στη Ζωγράφειο Σχολή, στα πλαίσια της ημερίδας με θέμα «Πόλις, Πολίτης, Περιβάλλον».
Στα πλαίσια επίσης της εξωσχολικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο σχολείο, μαθητές πραγματοποιούν συχνά εκπαιδευτικές εκδρομές. Η πιο πρόσφατη ήταν η εκδρομή των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στην Αθήνα, από 8 έως και 10 Δεκεμβρίου, όπου επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων, την Ακρόπολη, το νέο Μουσείο της, την Εθνική Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα.

Προβλήματα
Σύμφωνα με τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Ιωαννίδη το Σχολείο αντιμετωπίζει κάποια σοβαρά προβλήματα, με πρώτο από όλα ότι είναι υπεράριθμο. Τα κτιριακά όρια του σχολείου έχουν εξαντληθεί, καθώς για τις ανάγκες στέγασης των 400 μαθητών έχουν καταργηθεί ήδη κάποιες αίθουσες (π.χ. καλλιτεχνικών, μουσικής και τεχνολογίας), για να χρησιμοποιηθούν ως τάξεις.
Ακόμη, το κτίριο λόγω της παλαιότητάς του χρειάζεται συνεχή συντήρηση, ενώ και η στέγη χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης.
Επίσης, το σχολείο στερείται κλειστού γυμναστηρίου, (παρόλο που τα τελευταία χρόνια, μέχρι την κατάργησή τους φέτος, λειτουργούσε ως γυμνάσιο με αθλητικά Τμήματα ΤΑΔ), και έτσι οι μαθητές για το μάθημα της γυμναστικής χρησιμοποιούν υπόγειο του κτιρίου
Τέλος, επειδή ο αύλειος χώρος του σχολείου χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της πόλης ως πάρκο (κυρίως για αθλοπαιδιές), απαιτείται συχνότερος καθαρισμός από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Κιλκίς.

4 σχόλια:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.