Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τοποθέτηση Αθανασίας Λιάρτση-Σταυροπούλου για το θέμα της εκλογής συμπαραστάτη του δημότη του δήμου Παιονίας , στις 10-2-2011


Μια καινοτομία και ένας νεοσύστατος θεσμός, που καθιερώνει ο Καλλικράτης για τον έλεγχο των ΟΤΑ και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών, είναι η θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης

Ένας θεσμός που ως αποστολή έχει την ενίσχυση της τήρησης της νομιμότητας και της δημόσιας λογοδοσίας των δημοτικών υπηρεσιών.
Με το θεσμό του ΣΔΕ παρέχεται η δυνατότητα εκτίμησης όχι μόνο του επιπέδου λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και συναγωγής συμπερασμάτων, ως προς τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων .

Πέραν λοιπόν του κρισίμου ελεγκτικού και διαμεσολαβητικού ρόλου του εν λόγω θεσμού, μπορεί  να αξιοποιηθεί και σαν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για κρίσιμα ζητήματα.
Επίσης ο ΣΔΕ μπορεί να συμβάλλει στην εμβάθυνση των δικαιωμάτων των δημοτών, αναδεικνύοντας νέες διαστάσεις στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών και παρεμβαίνοντας θεσμικά σε φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στο πεδίο των δικαιωμάτων των πολιτών.

Τις τυπικές προυποθέσεις για την εκλογή του ΣΔΕ τις γνωρίζουμε γιατί αναφέρονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση για τους δήμους άνω των  20.000 κατοίκων.
Οι ουσιαστικές προυποθέσεις όμως είναι και οι πιο κρίσιμες για την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου του ΣΔΕ.
Σύμφωνα με την αντίστοιχη φιλοσοφία των θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ πολίτη – διοίκησης, ένας διαμεσολαβητής οφείλει να ενεργεί και με αμεροληψία και με αντικειμενικότητα  αλλά και με ανεξαρτησία,  ώστε να αποτρέπεται η σύμπλευση με προσωπικά ή άλλα συμφέροντα στο πλαίσιο της αποστολής που του ανατίθεται.
Επομένως ο ΣΔΕ, σε σχέση πάντα με τα καθήκοντα που καλείτε να αναλάβει, θα πρέπει να έχει, διαπιστευμένες ικανότητες, γνώσεις αυτοδιοικητικές, γνώσεις του επιχειρείν, γνώσεις διοίκησης και εγγυήσεις ανεξαρτησίας, να χαίρει εκτίμησης στην τοπική κοινωνία αλλά προπάντων πρέπει να έχει την ικανότητα να κρατά αποστάσεις, και να μπορεί να επιβάλλει την αυτονομία του στην τοπική εξουσία.
Ο ΣΔΕ  επίσης πρέπει να παρέχει τα εχέγγυα ότι ενεργεί και λειτουργεί με αμεροληψία με πλήρη   διαφάνεια και δημοσιότητα και με όρους που να εγγυώνται την ευχερή πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων στις υπηρεσίες του, και όχι  να ενεργεί  ως άλλοθι της κακοδιοίκησης. Αυτό θα διασφαλιστεί:   1)με την τήρηση καταγραφής για κάθε βήμα της διαμεσολάβησής και  2) με την δημοσιοποίηση κάθε αποτελέσματος, και με την ανάρτηση της έκβασης κάθε καταγγελίας στο διαδίκτυο.
Εφόσον ο ΣΔΕ επεμβαίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση θα αποτελεί έναν  εναλλακτικό μηχανισμό για την επίλυση των διαφορών με τρόπο αντιγραφειοκρατικό. Θα περιορίσει λοιπόν και την γραφειοκρατία.
Το ζήτημα της ανεξαρτησίας των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο θεσμό είναι ουσιώδες καθώς ο ΣΔΕ υπηρετεί μια κρίσιμη αποστολή με  δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, επομένως ο θεσμός  δεν  πρέπει να αξιοποιηθεί για την τακτοποίηση  <ημετέρων>
Τέλος βασική αρχή της λειτουργίας του ΣΔΕ θα πρέπει να είναι και ο σεβασμός των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων οι οποίοι δεν θα πρέπει να καταπατώνται χάριν μιας ακρίτως εφαρμοζόμενης διαφάνειας.
Η αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του νέου θεσμού επιβάλλει εν συντομία την τήρηση των παρακάτω αρχών :
Αρχή αμεροληψίας, αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας
Αρχή διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης
Αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων
Αρχή της επιείκειας
Αρχή της ταχείας επίλυσης των διαφορών
Οι αρμοδιότητες, οι θεσμικές δυνατότητες, οι περιπτώσεις υποβολής προτάσεων στο δημοτικό συμβούλιο μέσω του δημάρχου και οι υπηρεσίες δια μεσολάβησης που παρέχει ο ΣΔΕ, καθώς και η σχέση του με άλλους εκλεκτικούς φορείς , όπως είναι  ο Συνήγορος του πολίτη , ή ελεγκτής νομιμότητας  κλπ  , σκόπιμο θα ήταν να διαπιστωθούν με σαφήνεια σε έναν κανονισμό λειτουργίας και προσδιορισμό αρμοδιοτήτων,  και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ώστε οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού και την χρησιμότητα του .

Ως Δημοτική παράταξη πιστεύουμε πως έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε δημιουργικά στην πρόκληση του νέου αυτού θεσμού, προκειμένου να θωρακίσουμε και να αναβαθμίσουμε τη διοίκηση, τη λειτουργία των οργάνων και των υπηρεσιών του Δήμου, να πατάξουμε την διαφθορά και να εξαλείψουμε της αυθαιρεσία.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει ο θεσμός ως ένα γραφείο στον προθάλαμο της εξουσίας, με στόχο τις εξυπηρετήσεις, τις συγκαλύψεις ή τις μικροπολιτικές διευθετήσεις.
Προσδοκία όλων μας είναι  ο ΣΔΕ να είναι ανεξάρτητος, δίκαιος, αμερόληπτος και αποστασιοποιημένος κριτής που αποφασίζει με βάσει το Νόμο και όχι με βάσει τις επιταγές του εκάστοτε Δημάρχου.
Δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε τον απολογισμό του νέου θεσμού θα τον παρακολουθούμε όμως από κοντά.
Μη ξεχνάμε ότι κάθε αρχή ή θεσμός, δεν εξασφαλίζει εκ του ορισμού της την ουδετερότητα της, αλλά το παραγόμενο αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από τα πρόσωπα που την υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.