Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Εκκρεμούν στο νομό μας οι συμβάσεις γιατρών – ταμείων


Η αναστάτωση στο χώρο της Υγείας καλά κρατεί, και μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους φαρμακοποιούς έχουν μπει για τα καλά στο χορό των κινητοποιήσεων γιατροί του ΙΚΑ, ιδιώτες – γιατροί κ.α. Στο νομό μας, όπως γενικότερα στη Κ. Μακεδονία και σ’ ορισμένες ακόμα περιφέρειες, εκκρεμούν οι  προκηρύξεις για την ανανέωση συμβάσεων γιατρών και ασφαλιστικών ταμείων, που διατηρούν βέβαια και ιδιωτικά ιατρεία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις «Διαρθρωτικές Αλλαγές στην Υγεία», που επρόκειτο να συζητηθεί τις μέρες αυτές στη Βουλή, ως μοντέλο αμοιβής των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι μ’ ασφαλιστικά ταμεία, θα ληφθεί αυτό του ΟΑΕΕ (Ελεύθεροι Επαγγελματίες). Δηλαδή, η αμοιβή τους θα κυμαίνεται στα 500 – 700 ευρώ. Αυτό θα γίνει μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο θα συνενωθούν οι ασφαλισμένοι των τεσσάρων κύριων ταμείων, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ.
Σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου αντιδρούν οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και οι ιδιώτες, ζητώντας ν’ ανανεωθούν οι συμβάσεις με τα ταμεία, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι εκλογές στους ιατρικούς συλλόγους.
Ένα άλλο σημείο σύγκρουσης γιατρών – Πολιτείας είναι αυτό που αφορά τα συνταγολόγια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα ο θεσμός, ευνοούνται ομάδες γιατρών που συμβάλουν στην διακίνηση των φαρμάκων, καθώς κι οι φαρμακευτικές εταιρείες, όχι όμως οι ασφαλισμένοι.
Οι τελευταίοι συμφωνούν εν πολλοίς με την εκτίμηση αυτή, κάνοντας λόγο για υπερσυνταγογραφήσεις που ευνοούν τις εταιρείες και τους γιατρούς των ταμείων που διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία. «Οι ασφαλισμένοι που δεν περνούν κι απ’ τα ιδιωτικά ιατρεία δεν εξυπηρετούνται ποτέ», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και θεωρούν θετικό μέτρο την αφαίρεση των συνταγολογίων απ’ την αποκλειστική χρήση των ιατρών των ασφαλιστικών ταμείων.
Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προέκυψε ένα ικανοποιητικό στοιχείο για τους συμβεβλημένους με τα ταμεία γιατρούς: Θα μπορούν να συνεχίσουν να εξετάζουν ασφαλισμένους στα ιδιωτικά ιατρεία τους, με μικρότερη έστω αμοιβή και περιορισμένο αριθμό ασθενών, σε σχέση με τους άλλους ιδιώτες γιατρούς.
Να σημειωθεί, πάντως ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, μ’ εξαίρεση τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, όπου πιλοτικά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άμεσα. Όταν αυτές ισχύσουν καθολικά, μια απ’ τις πρόνοιες προβλέπει τη νοσηλεία ασφαλισμένων ασθενών και σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον νέο οργανισμό ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.