Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πανελλαδικές εξετάσεις 2011


Ενημερωτικό σημείωμα με θέμα τις πανελλαδικές εξετάσεις 2011, εξέδωσε ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κιλκίς Γιώργος Κωνσταντινίδης. Όπως αναφέρει: Με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ξεκινούν οι διαδικασίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις της φετινής χρονιάς. Για την επιτυχημένη διεκπεραίωση των διαδικασιών αυτών γονείς και υποψήφιοι μαθητές θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα στα παρακάτω:

Με βάση την παραπάνω εγκύκλιο, οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (Α και Β Ομάδας) καλούνται να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο Λύκειο από την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.
Επισημαίνεται στους υποψηφίους ότι τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων είναι έξι (6) και είναι κοινά για τους μαθητές όλων των κατευθύνσεων.
Οι υποψήφιοι πρόκειται να εξεταστούν στα έξι αυτά μαθήματα ως εξής:
Τέσσερα (4) από αυτά είναι μαθήματα κατεύθυνσης
Δύο (2) είναι μαθήματα γενικής παιδείας, το ένα από τα οποία είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική γλώσσα. Το δεύτερο μάθημα έχουν τη δυνατότητα οι υποψήφιοι να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων:
Ιστορία του Νεώτερου και Σύγχρονου Κόσμου
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
Βιολογία
Φυσική
Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν το δεύτερο εξεταζόμενο μάθημα γενικής παιδείας με βάση τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας και γενικής παιδείας.
Οι υποψήφιοι, που θα δηλώσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο, θα επιλέξουν υποχρεωτικά ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας τα «Μαθηματικά» και «Στοιχεία Στατιστικής» και επιπλέον θα εξεταστούν υποχρεωτικά και στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (σύνολο εξεταζόμενων μαθημάτων 7).
Επομένως, το 5ο επιστημονικό πεδίο μπορούν να δηλώσουν μόνο οι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν (ή έχουν εξεταστεί) στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.
Επιπλέον, από το σχολικό έτος 2010-2011 ισχύει ότι, εφόσον οι υποψήφιοι δηλώσουν ότι θα εξεταστούν στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», υποχρεούνται να δηλώσουν ως δεύτερο εξεταζόμενο μάθημα Γενικής Παιδείας το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».
Οι υποψήφιοι (είτε με το 90% είτε με το 10% των θέσεων εισακτέων), οι οποίοι έχουν ΒΕΒΑΙΩΣΗ (όπως προβλέπεται από την παράγραφο 13 του άρθρου 1 του Ν. 2525/1997 και τις συμπληρώσεις του) από το σχολικό έτος 2007-2008 και εξής ή πρόκειται να την αποκτήσουν, μπορούν να επιλέξουν έως δύο (2) επιστημονικά πεδία.
Δήλωση ενός (1) επιστημονικού πεδίου: Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο, αρκεί να έχουν εξεταστεί και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου ή τα μαθήματα γενικής παιδείας, που τα υποκαθιστούν.  
Δήλωση δύο (2) επιστημονικών πεδίων: Βασική προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να έχουν εξεταστεί και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του ενός πεδίου ή τα μαθήματα γενικής παιδείας, που τα υποκαθιστούν. Το άλλο επιστημονικό πεδίο που θα επιλέξουν θα πρέπει να έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης, που εξετάστηκαν το σχολικό έτος που απέκτησαν την παραπάνω Βεβαίωση.  
 Η δήλωση του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας ή του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» γίνεται με ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ που υποβάλλουν οι μαθητές στο Λύκειο από 10 Φεβρουαρίου μέχρι 25 Φεβρουαρίου του έτους εξέτασης. Η ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ είναι δεσμευτική και αμετάκλητη.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 καταργήθηκε το βαθμολογικό κριτήριο της βάσης για την είσοδο των υποψηφίων στα ΑΕΙ, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Προϋπόθεση για την εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα, όπου απαιτείται εξέταση σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα, είναι βαθμολογία στο ειδικό μάθημα ίση με το μισό του μέγιστου δυνατού (π.χ. αν το μέγιστο είναι 20, προϋποτίθεται βαθμολογία τουλάχιστον 10). Εάν τα προαπαιτούμενα ειδικά μαθήματα είναι δύο, η παραπάνω προϋπόθεση ισχύει για το κάθε μάθημα ξεχωριστά.
Για την εισαγωγή στα Στρατιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, Των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού δεν ισχύει το βαθμολογικό κριτήριο της βάσης (βαθμολογία ίση με το μισό της μέγιστης δυνατής). Προϋποτίθεται όμως ο υποψήφιος να έχει κριθεί ικανός, κατά τις ειδικές προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται από τις Σχολές αυτές.
Τέλος, κατά το έτος 2011 μπορούν να διεκδικήσουν εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το ποσοστό θέσεων 10% όσοι έχουν αποκτήσει βεβαίωση πρόσβασης ημερησίου ΓΕΛ (ή ημερησίου ΕΠΑΛ – Β Ομάδα) τα έτη 2009 και 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.