Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας

Σενάριο
«Δεν με χωρίζει τίποτα με το μεγαλύτερο τμήμα του ΠΑΣΟΚ», είπε κάποια στιγμή στο δείπνο με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κιλτίδης.  Και αποκάλυψε έναν απολαυστικό διάλογό του με τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος τέλειωσε με τον πρόεδρό του ΛΑΟΣ να εφιστά την προσοχή του Κιλκισιώτη βουλευτή «μην βρεθεί κάποια στιγμή σε ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Γ. Φλωρίδη»!
Βλέπετε, ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ, κι ένα τμήμα του να συνενωθεί στο μέλλον με το κόμμα της κ. Μπακογιάννη! Ποιος είπε ότι πολιτικά σενάρια πλάθονται μονάχα στα δημοσιογραφικά γραφεία!


Οργανώνεται
 Ο Κ. Κιλτίδης γνωστοποίησε στο εν λόγω δείπνο ότι μ’ επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε πως θα λειτουργεί στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής της Δ.Σ. Οπότε, ανεξαρτησία τέλος!
Όσο για το ίδιο το νέο κόμμα, ανακοίνωσε ότι λειτουργεί ήδη γραφείο στο Κιλκίς (21ης Ιουνίου, κοντά στα φανάρια του πεζόδρομου), ενώ συγκροτούνται κι οι πρώτες ομάδες στελεχών και μελών ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου. Όχι, ονόματα δεν ανέφερε. Είναι βέβαιο, όμως, ότι ανάμεσά τους δεν θα συμπεριλαμβάνεται αυτό του νέου δημάρχου Κιλκίς, όπως παρατήρησε ο φοβερός Χρ. Καναρόπουλος.

Δήλωση
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Θ. Λαπόρδας, κάνει λόγο για οικονομική κατάσταση του Δήμου Παιονίας πολύ χειρότερη απ’ το αναμενόμενο, καθότι πρόκειται για «ελλειμματικό και υπερχρεωμένο δήμο με πολλά οικονομικά προβλήματα και με τρύπες που πρέπει να κλείσουν». Κι αναφέρει ως «παράδειγμα» συμβάσεις 8 χιλ. ευρώ που κοστολογούνταν 45 χιλ. ευρώ.
Ο κ. Λαπόρδας λέει στη δήλωσή του ότι «δεν έχει έλθει η ώρα ν’ αποδώσουμε ευθύνες». Ωστόσο, αν αυτή η ώρα δεν έλθει ποτέ και δεν δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, δηλώσεις σαν αυτές περί «καμένης γης» θα φαντάζουν ως άλλοθι για την συνέχεια. Αυτό διδάσκει η μέχρι τώρα εμπειρία μας…

Στον κόσμο της!
Σχολιάσαμε σε προηγούμενα φύλλα μας ότι μεγάλες επιχειρήσεις του νομού προχωρούν ήδη σε ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, με βάση τον σχετικό περσινό νόμο. Πράγμα, που σημαίνει μειώσεις αποδοχών.
Για το γεγονός εξέδωσε ανακοίνωση η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με την οποία καλεί τα σωματεία «να προστατεύσουν τους εργαζόμενους», τους δε εργοδότες «να συνεργάζονται με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να μην αυθαιρετούν και ν’ αντιμετωπίζουν την κρίση με υπευθυνότητα και ρεαλισμό».
Τώρα μάλιστα! Εδώ ο κόσμος  χάνεται κι η διοίκηση του ΕΚΚ…στον κόσμο της! Τον όμορφο, τον αγγελικά πλασμένο!

Πτώχευση
Μπορεί ο κ. Κιλτίδης να τάχθηκε – προσωπικά, όπως είπε, κι όχι κομματικά – υπέρ μιας «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», όμως αυτήν δεν την βλέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα πρόωρων εκλογών.
«Αν γίνουν τώρα εκλογές, αυτό θ’ αποτελεί διαπιστωτική πράξη πτώχευσης», είπε χαρακτηριστικά. Γιατί, σε άλλο σημείο της κουβέντας υποστήριξε ότι η πτώχευση έχει ήδη επέλθει!
Μένει, λοιπόν, να βρούμε τον προσφορότερο τρόπο της διαπιστωτικής πράξης της!

Τύχη!
«Στις δημοτικές εκλογές εγώ ήμουν που κράτησα όρθιο τον Μπαλάσκα. Επίσης, εγώ είχα πει ότι για την Παιονία οι καταλληλότεροι ήταν οι Λαπόρδας και Λιάρτση. Όμως, όλα αυτά τέλειωσαν, τώρα. Από ‘δω και ‘μπρος δεν ανακατεύομαι σ’ εκλογές. Οπότε, είναι τυχερός ο Τονικίδης»!
Τα είπε ο Κ. Κιλτίδης στους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν κι ο εκδότης της ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. Ο οποίος, αποδεικνύεται διπλά….τυχερός, αφού αναβλήθηκαν κι οι εκλογές στα επιμελητήρια για έναν χρόνο!

Γηροκομείο
Ο εργολάβος του νέου γηροκομείου υπόσχεται ότι θα παραδώσει το έργο το ερχόμενο φθινόπωρο, μήπως όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο; Όπου, «ξενοδόχος» σ’ αυτήν την περίπτωση, το ….ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα, δηλαδή, δια πάσαν δράσην και ενέργεια.
Ελπίζουμε ότι, πράγματι, το έργο θα χρηματοδοτηθεί για την αποπεράτωσή του, καθότι ήδη καθυστέρησε για μια διετία, ενώ οι ανάγκες είναι πλέον πιεστικές. Γιατί, δεν είναι δυνατόν υπερήλικες άνω των 90 ετών να ζουν μόνοι κι έρημοι, περιμένοντας βοήθεια μόνο από την κοινωνική μέριμνα της Αυτοδιοίκησης.
Επιτέλους, κάποια έργα θα πρέπει να γίνονται κατά προτεραιότητα. Κι όχι να «κολλάνε» για χρόνια στη χρηματοδότηση π.χ. της μόνωσης ενός κτηρίου!

Νοσοκομείο
Θα πείτε, γιατί είστε τόσο καχύποπτοι κι επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες δεσμεύσεις; Ε, λοιπόν, ας ξεχάσουμε ανολοκλήρωτα μεγάλα έργα όπως η Αρτζάν, ο δρόμος Κιλκίς – Θεσσαλονίκης κ.α. Να πάμε στο Νοσοκομείο Κιλκίς, που ‘ναι και παρεμφερές ίδρυμα με το Γηροκομείο. Πόσο καιρό καθυστερεί η παράδοση της «Τρίτης Πτέρυγας» για 350 χιλ. ευρώ;
Το θέμα τέθηκε από συνάδελφο στη συνάντηση Κιλτίδη – δημοσιογράφων, την περασμένη Κυριακή. Για να συμφωνήσει, βέβαια, ο πρώην υφυπουργός. Και να προβεί και σε μια σειρά σκληρών εκφράσεων, όπως «πεθαίνει κόσμος στο Νοσοκομείο». Το θέμα είναι τι κάνουν οι πολιτικοί μας γι’ αυτό….

Έκτακτα
Ο κ. Κιλτίδης όμως στη συζήτηση γενικώς για τα Νοσοκομεία αναφέρθηκε και στον τρόπο που λειτουργούν τα έκτακτα. Είπε για παράδειγμα ότι δεν τηρούνται οι προτεραιότητες και ότι όσοι εξυπηρετούνται ούτε λίγο ούτε πολύ πρέπει να ‘χουν μέσο. Δεν πέρασαν λοιπόν λίγες ώρες από την παραπάνω αναφορά του κ. Κιλτίδη και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας δεχτήκαμε τηλεφώνημα από νεαρό ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στη μητέρα του, ο γιατρός που εφημέρευε την Κυριακή το απόγευμα στα έκτακτα ιατρεία του Νοσοκομείου Κιλκίς. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του νεαρού, η μητέρα του, 49 ετών, πήγε στο Νοσοκομείο γιατί είχε ενοχλήσεις και πόνους στο κεφάλι και στο στήθος από γρίπη. Και ενώ περίμενε από τις 6:30 περίπου το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ κανένας δεν την εξυπηρέτησε. Σε κάποια στιγμή που η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε γιατί κανείς δεν ασχολείται μαζί της, ο γιατρός της είπε «αν δε σ’ αρέσει σήκω και φύγε».
Σίγουρα τέτοιες καταστάσεις δεν τιμούν κανέναν, ειδικά μάλιστα όταν έχουν να κάνουν με τον χώρο της υγείας.  

Πετρέλαιο
Σε νέα κινητοποίηση στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, προχώρησαν προχθές Τετάρτη οι βενζινοπώλες του νομού μας, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη λειτουργία πρατηρίου εκεί, με σκοπό την διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης σε φορτηγά οχήματα τρίτων (πλην Ε.Ε.) χωρών.
Κάλεσαν, μάλιστα, μεταξύ άλλων, τους Π. Ψωμιάδη, Β. Μπαλάσκα, Θ. Λαπόρδα και Χρ. Γκουντενούδη, των οποίων την συμπαράσταση σίγουρα έχουν. Καθότι οι οδηγοί φορτηγών «τρίτων χωρών» δεν ψηφίζουν, ως γνωστόν, στο νομό ή στην περιφέρειά μας!

Συσκέψεις
Απ’ ότι φαίνεται, οι αγρότες μας έχουν τη διάθεση να ξεκινήσουν κάποιες κινητοποιήσεις, χωρίς να προβούν όμως σε κλείσιμο δρόμων, έστω και «συμβολικά».
Το θέμα, όμως, είναι να μην εξαντληθεί αυτό το ενδιαφέρον σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, συνεδριάσεις κ.λ.π.  Γιατί, μετά απ’ αυτήν που έγινε στα Τρίκαλα για κτηνοτρόφους, ακολουθεί άλλη στα Γιαννιτσά, ενώ συζητήσεις θα γίνουν ασφαλώς κι εδώ στο Κιλκίς, όταν και αν τεθεί το θέμα «επί τάπητος». Οπότε, καλό κουράγιο!

Συγχωνεύσεις
Κοντεύει περίπου 20ετία απ’ τη πρώτη, μεγάλης έκτασης συγχώνευση σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μια δραστική πρωτοβουλία, που συνάντησε τότε ισχυρές αντιδράσεις, αλλά που στη πορεία του χρόνου δικαιώθηκε στα μάτια όλων.
Όλα αυτά τα χρόνια οι συνενώσεις συνεχίστηκαν αλλά σε μικρή κατ’ έτος έκταση. Και τώρα, πάμε πάλι σ’ έναν «εκπαιδευτικό Καλλικράτη» με βάση σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα, στο νομό μας, ο αριθμός των σχολείων θα μειωθεί σχεδόν στο μισό, για να φτάσουμε σε 35 περίπου σχολικές μονάδες, που ελπίζουμε ν’ αποδειχθούν σύγχρονες και αποδοτικότερες για τους μαθητές τους.

Πρόταση
Ενώ, λοιπόν, το νέο Γηροκομείο του Κιλκίς αργεί ακόμα να τελειώσει, μ’ αφορμή την απομάκρυνση 45 ηλικιωμένων απ’ το Γηροκομείο της Αθήνας λόγω «οικονομικών δυσχερειών», ο Σ. Τσιτουρίδης προέβη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, για τη κοινωνική πολιτική γενικότερα.
Σε δήλωσή του, τονίζει ότι «λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η εκχώρηση του ρόλου του κοινωνικού αρωγούς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς πρόβλεψη πόρων ή σε οργανώσεις και σωματεία. Κι αφού επισημαίνει δεν μπορεί να γίνει στη παρούσα οικονομική συγκυρία, αν κι αυτές είναι πολύ μικρές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προτείνει το εξής: Τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας με συμμετοχή του κράτους, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και του ιδιωτικού τομέα.
Στόχος κατά τον κ. Τσιτουρίδη, θα ναι η συνένωση των προσπαθειών, ο εξορθολογισμός των πόρων και των δαπανών, η διαφάνεια κτλ.  Καλή η πρόταση, αρκεί στην πορεία να μην καπελωθούν οι φορείς δημοσίου συμφέροντος κι υπερισχύσουν οι ιδιώτες.

Πίτα
Ο Γ. Γεωργαντάς κόβει την βασιλόπιτα του μεθαύριο Κυριακή, στο «Κτήμα των Ευχών» στις 12 το μεσημέρι. Έτσι, γίνεται ο μοναδικός υποψήφιος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, που προβαίνει σ’ αυτήν την παραδοσιακή εκδήλωση, η οποία κάποτε γνώριζε μεγάλες «πιένες». (Σκεφτείτε πως ούτε ο Σ. Τσιτουρίδης, ο πιο «παραδοσιακός» σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, δεν έκοψε φέτος πίτα).
Μονάχα, που στη πρόσκληση της εκδήλωσης, ο κ. Γεωργαντάς τύπωσε ως σήμα του κόμματος τον παλιό πυρσό του ιδρυτή του κι όχι τον…μεταλλαγμένο «κουλτουριάρικο» του Αντ. Σαμαρά. Δεν το ‘κανε επίτηδες, απλώς τον πρόλαβε ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του αρχηγού του!

Δεν πληρώνω
Σωστή η Κίνηση Πολιτών Ν. Κιλκίς! Με ανακοίνωσή της προτρέπει όσους επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Κιλκίς ν’ αρνούνται να πληρώσουν τα 5 ευρώ, που καθιέρωσε το Υπουργείο Υγείας.
Βέβαια, αυτός που έχει ζόρι δεν θα σκεφτεί το «τάλιρο». Θα το πληρώσει με βαριά καρδιά, αφού δεν μπορεί να εξαναγκάζει κανέναν γιατρό να τον δει με το ζόρι. Ενώ στα διόδια το «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» (για να θυμηθούμε το Ντάριο Φο, που ξανάγινε δραματικά επίκαιρος), μπορεί να συνοδευτεί άνετα με το άνοιγμα της μπάρας.
Ωστόσο, και η απλή αντίδραση στο «χαράτσι» είναι κάτι!

Παράπονα
Τα πρώτα παράπονα για τη Δημοτική Αρχή Παιονίας ακούστηκαν από πλευράς Γουμένισσας. Συγκεκριμένα, προήλθαν απ’ τον Σύλλογο που «Αγ. Τρύφωνα» για το γεγονός ότι ο δήμος δεν συνέδραμε στη φετινή διοργάνωση των εκδηλώσεων του «Κουρμπανιού».
Λέγανε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να συνεισφέρει ένας….Γ. Γεωργαντάς, και να «μην κουνάει το δαχτυλάκι του ολόκληρος δήμος»!
Παρεμπιπτόντως: Ο κ. Γεωργαντάς με ποιον τρόπο συνέδραμε και με ποια ιδιότητα; Του δικηγόρου ή του πολιτευτή;

Συμπαραστάτης
Καλός αυτός ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης», που προσλαμβάνει ο Δήμος Κιλκίς. Αν ξέραμε, όμως, και σε τι θα μας συμπαραστέκεται, θα ‘ταν ακόμα καλύτερα! Γιατί, στη σχετική ανακοίνωση, πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό.
Κι αλήθεια, γιατί μόνο «συμπαραστάτης επιχείρησης» κι όχι π.χ. και του αγρότη, του εργαζόμενου κ.λ.π.;

Δραστήριοι
Σε εξαιρετικά δραστήριο σύλλογο του νομού εξελίχθηκε ήδη ο πολιτιστικός της Επταλόφου. Είναι γνωστό ότι μετά την άρνηση της ΔΕΗ να ηλεκτροδοτήσει την Παλιά Επτάλοφο (Νταουτλή), το ‘κανε ο σύλλογος μέσω φωτοβολταϊκού που εγκατέστησε.
Τώρα, εξήγγειλε μέσω του προέδρου του, Ν. Αμοιρίδη, την δημιουργία στο χωριό «Μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού». Μια προσπάθεια, που υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν οι Μιχ. Αναστασιάδης (αντιδήμαρχος) και Τ. Αμανατίδης (πρόεδρος ΟΠΟΝΓΑ).
 Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο δημ. σύμβουλος Κιλκίς, Γ. Κωνσταντινίδης, πρότεινε τη διοργάνωση απ’ το σύλλογο ημερίδας με θέμα την προσφυγική καταγωγή των κατοίκων της Επταλόφου και την έκδοση σχετικού βιβλίου.


Ανθρωπιστικά
Όπως μας ενημερώνει η ΟΝΝΕΔ Κιλκίς, την περίοδο των εορτών προέβη σε κάποιες αξιέπαινες ανθρωπιστικού χαρακτήρα κινήσεις. Συγκεκριμένα, παρέδωσε είδη ρουχισμού στο Σύλλογο Πολυτέκνων, κατέθεσε το συμβολικό ποσό των 270 ευρώ στον σύλλογο «Το χαμόγελο του παιδιού» και μοίρασε δώρα σε παιδάκια του Κιλκίς, που έψαλλαν τα κάλαντα.
Κι ύστερα, έχουμε τον Κ. Κιλτίδη να αμφισβητεί τον ρόλο των οργανώσεων πολιτικών νεολαιών, πιστεύοντας ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, όπως κι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ιδού, πεδίον δόξης λαμπρόν γι’ αυτές: οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες!

Μπράβο!
Την περασμένη Κυριακή 23 Ιανουαρίου σε καφέ της πόλης εισέρχεται αντιπρόσωπος της ΕΑΣ για να συναντήσει την παρέα του που είναι σε κοντινό τραπέζι από το δικό μας και η οποία παρέα τον περιμένει τόση ώρα για να μάθει προφανώς τα νέα.
Ο αντιπρόσωπος ακούγεται να λέει. Ήταν η καλύτερη Γ.Σ. τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα συνεταιριστικά. Ήρεμη, οργανωμένη και άκρως εποικοδομητική. Αυτό μάλιστα έτσι πρέπει να γίνονται, πολιτισμένα και με αναλυτική και διεξοδική συζήτηση επί όλων των θεμάτων.
Σημείωση: Τα λόγια του αντιπροσώπου δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Ήταν μια πολύ καλή συνέλευση και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοικούντες την πολύπαθη Ένωση Κιλκίς. Και για να λέμε και ένα καλό λόγο παραπάνω, μπράβο αξίζουν και στον καλό φίλο και συνάδελφο Λάζαρο Κοζάρη που έχει τα τελευταία χρόνια αναλάβει να μας ενημερώνει άκρως κατατοπιστικά και με ουσιώδη δελτία τύπου επί παντός επιστητού. Μέχρι και φάκελο με σημειωματάρια, στοιχεία που αφορούσαν τη θεματολογία ήταν εφοδιασμένος ο κάθε αντιπρόσωπος αλλά και ένα περιποιημένο πρωινό κολατσιό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.