Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η ψυχολόγος Βίκυ Καλφοπούλου απαντά στα δικά σας ερωτήματα


Ερώτηση: είμαι παντρεμένη εδώ και δυο χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο έχω πάρει 15 κιλά, με αποτέλεσμα να αισθάνομαι απαίσια για τον εαυτό του. Έχω προσπαθήσει να    τα χάσω με δίαιτες, αλλά δυσκολεύομαι να ακολουθήσω το πρόγραμμα μου λόγω δουλειάς. Έχω αρχίσει να αποφεύγω το ερωτικό πλησίασμα του συντρόφου μου γιατί νομίζω ότι έχει πρόβλημα με τα κιλά μου. Νιώθω πολύ άσκημα και δεν ξέρω τι να κάνω. (Μια αναγνώστρια της στήλης)


Φίλη μου,
Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να αντικρίζεις μια διαφορετική εικόνα του εαυτού σου, με την οποία δεν είσαι συμβιβασμένη. Η κυρίαρχη αρνητική επίπτωση της παχυσαρκίας, πέρα από τις επιβαρύνσεις στην υγεία, είναι η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, να μην είναι δηλαδή ικανοποιημένος ο άνθρωπος με τη μορφή του σώματός του. Δυστυχώς η στροφή τα τελευταία χρόνια στην εύκολη λύση του γρήγορου φαγητού, και ο συνεχόμενος βομβαρδισμός των καλλίγραμμων σωμάτων που προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης, αυξάνουν τις προσδοκίες ανδρών και γυναικών για την εικόνα του σώματός τους. Η εξωτερική ομορφιά πλέον αποτελεί μια από τις βασικές μορφές κοινωνικής ισχύος που μπορεί να έχει το άτομο. Είναι επομένως αυτονόητο ότι άτομα με κάποια παραπανίσια κιλά βιώνουν κάποιου είδους κοινωνική απόρριψη, η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για απώλεια βάρους, χωρίς πάντα την αναμενόμενη επιτυχία.
Θα πρέπει να επισημάνω φίλη μου ότι από τον τρόπο της περιγραφής σου συμπεραίνω ότι νιώθεις πολύ μειονεκτικά με την εικόνα του εαυτού σου. Νιώθεις ότι δεν είσαι ελκυστική και επιθυμητή στο σύντροφό σου και αυτό σου δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια για την πορεία της σχέσης σας.      
Ο λόγος που ίσως είσαι θυμωμένη με τον εαυτό σου, είναι επειδή αντιμετωπίζεις μεγάλη δυσκολία να χάσεις τα κιλά σου. Πολλές φορές, η αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους συνοδεύεται από κριτική και πολλές ενοχές από πλευράς του υπέρβαρου ατόμου. Επιπλέον, εκτείνει τη χαμηλή αυτοπεποίθηση του εγώ και των ικανοτήτων του, καθώς και το αίσθημα αποτυχίας.
Το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεσαι στο ερωτικό κάλεσμα του συζύγου σου, σίγουρα δημιουργεί μια απόσταση μεταξύ σας. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν μειονεκτικά να εκθέτουν το σώμα τους, με το φόβο ότι μπορεί να δεχθούν κάποιου είδους κριτική ή παρατήρηση από τον ερωτικό τους σύντροφο. Η σκέψη και μόνο ότι μπορεί να μην είναι αποδεκτοί, επιθυμητοί και αρεστοί από τον πιο κοντινό τους άνθρωπο, τους κρατά σε απόσταση με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε ενδιαφέρον για την ερωτική πράξη.
Φίλη μου αν ο σύντροφός σου είχε κάποιο πρόβλημα, είμαι σίγουρη ότι δεν θα συνέχιζε να σε προκαλεί ερωτικά. Το γεγονός ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις σε κάνει να θυμώνεις με τον εαυτό σου και να τον τιμωρείς με τον χειρότερο τρόπο. 
Θα ήταν καλό να μιλήσεις στο σύζυγό σου για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Επίσης είναι και για αυτόν σημαντικό να ξέρει τι σου συμβαίνει γιατί είμαι σίγουρη ότι θα έχει καταλάβει την αλλαγή από μέρους σου. Αν όντως επιθυμείς να χάσεις τα κιλά σου με σωστό τρόπο, ζήτησε την υποστήριξη και την κατανόησή του, καθώς και την βοήθεια ειδικών για να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.