Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Δηλώσεις για τη Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Γιώργος Φραγγίδης
Ο Ποντιακός Ελληνισμός δε γίνεται να ξεχάσει και να πάψει να θρηνεί τα θύματα, τη βιαιότητα και τον ξεριζωμό. Μαζί του Θρηνεί ολόκληρη η ανθρω πότητα και την 19η Μαϊου τιμά τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι Πόντιοι γεννήθηκαν ελεύθεροι και γνωρίζουν τι σημαίνει να δίνουν το αίμα τους για να παραμείνουν ελεύθεροι. Η Ελληνική Πολιτεία χρειάζεται να πρωτο στατεί στον αγώνα για την ανάδειξη της Πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών. Μια δραστηριότητα, που συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική ,κοινωνική και πολιτιστική ανόρθωση της Χώρας. Οφείλουμε, μέσα σ’ ένα πνεύμα ενότητας ,να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ιστορική αλήθεια, μια αλήθεια που θα φέρει τη δικαίωση αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.Μήνυμα δημάρχου Παιονίας για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Κωνσταντίνος Α. Σιωνίδης

Η 19η Μαΐου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αυτή η μέρα μας επιστρέφει νοερά στο θλιβερό και σκληρό παρελθόν μεβιώματα από κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα, δίψα, ακόμη και εν ψυχρώ εκτελέσεις που σημάδεψαν την ιστορία μας, με τις μαύρες ημέρες του αφανισμού των 353.000 ψυχών του Ποντιακού Ελληνισμού. Βέβαια, Ο σεβασμός στη μνήμη αυτών των ψυχών δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους οφείλουμε δικαίωση! Είναι ιερό καθήκον όλων μας.

Χρέος μας ,να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, για να μην κληθούμε να βιώσουμε ποτέ ξανά τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατά του ελληνισμού και να αναγνωριστεί καθολικά η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στέφανος Παραστατίδης

Η Βουλή των Ελλήνων με απόφασή της το 1994, καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα, η μνήμη μας ανατρέχει στα φρικτά εγκλήματα, στους διωγμούς, τις σφαγές, τις λεηλασίες, τις κακουχίες και τον ξεριζωμό που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Σήμερα, 104 χρόνια μετά από τα απάνθρωπα εκείνα γεγονότα που σημάδεψαν με τα πιο μελανά χρώματα τη σύγχρονη ιστορία, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, αλλά και τη δύναμη ψυχής και τον αγώνα για ζωή όσων επιβίωσαν και κατάφεραν να διασώσουν και να αφήσουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις αξίες του περήφανου αυτού λαού.

Αξίες και ιστορία που όλοι εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε. Όπως οφείλουμε να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά της ιστορίας και συμμέτοχοι στον αγώνα για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

ΔΕΕΠ Ν. ΚΙΛΚΙΣ ΝΔ

Η 19η Μαϊου - Ημέρα Μνήμης η οποία θα διαρκεί μέχρι την Τελική Δικαίωση.
Δεν ξεχνούμε, δεν λησμονούμε, αγωνιζόμαστε για την Διεθνή Αναγνώριση της
Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Οι 353.000 ψυχές που έχασαν τη ζωή τους από τους Οθωμανούς ζητούν δικαίωση.

Ανδρέας Βεργίδης

«19η Μαΐου. Ημέρα μνήμης. Τιμούμε την ιερή μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν συστηματικά και βάσει οργανωμένου σχεδίου, τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων του τουρκικού εθνικισμού που εκφράστηκε με ανελέητες σφαγές, πυρπολήσεις χωριών, διωγμούς και εξορίες.

Θυμόμαστε τον βίαιο και απάνθρωπο αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Η τουρκική θηριωδία στον μαρτυρικό Πόντο άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων και ξεριζωμένων.

Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 104 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκλονίζει και να διδάσκει. Οι Έλληνες του Πόντου έζησαν τον ξεριζωμό, έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες και τα κειμήλιά τους. Δεν ξεριζώθηκε, όμως, η ψυχή τους.

Η ιστορική μνήμη δεν αποτελεί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό. Κρατάμε αναμμένη τη δάδα της μνήμης. Χρέος μας να είναι ζωντανή η ιστορική µνήµη, μέχρι τη στιγμή της ιστορικής δικαίωσης».-

Παύλος Τονικίδης

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στον Πόντο, με διαταγή να σταματήσει τον Τοπάλ Οσμάν που είχε ξεκινήσει διώξεις εναντίον των Ποντίων. Από την ημέρα εκείνη αντίθετα αυτός ξεκινά την Γενοκτονία των Ποντίων, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, η οποία έληξε με τον ξεριζωμό όσων επέζησαν και ήρθαν στην Ελλάδα ως εξαθλιωμένοι πρόσφυγες.

Την ημέρα αυτή τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, των προγόνων μας που έπεσαν στην γη των πατέρων τους. Στην ελληνική πατρίδα, τον Πόντο, όπου έζησαν και μεγαλούργησαν επί τρεις χιλιετίες, δεν ζουν πια Έλληνες. Αλλά η ιστορική μνήμη δεν θα σβήσει ποτέ, καθώς οι Πόντιοι στις νέες τους πατρίδες κουβάλησαν μαζί τους τις εικόνες τους, την γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους, και συνεχίζουν και εδώ να διατηρούν την ακριτική τους παράδοση στην Μακεδονία, την Θράκη και όπου αλλού εγκαταστάθηκαν, ρίζωσαν και πλούτισαν την Ελλάδα.

Ποτέ ξανά χαμένες πατρίδες, ποτέ ξανά γενοκτονίες. Η μνήμη του Πόντου ας φωτίζει το μέλλον μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εκπροσωπώντας τον Ελληνικό Λαό και ενστερνιζόμενος τα πανανθρώπινα ιδανικά για Ελευθερία, Δημοκρατία και την πιστή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεσμεύεται να πάρει μέτρα που θα διατηρήσουν την ιστορική Μνήμη άφθαρτη:

– Για συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

– Για πρωτοβουλίες της “Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου”.

– Για ενίσχυση της εκμάθησης της Ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία και ενεργή στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ.

– Για ενίσχυση του αγώνα σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για προστασία Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία.

– Για απόφαση προκειμένου να τιμάται η 19η Μαΐου καθολικά και αμετάθετα».

Και θα υιοθετήσει σαφή μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού: Πρώτον, καταβολή της Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα. 

Με πλήρη καταβολή του επιδόματος για τους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς.
Δεύτερον, νέα ρύθμιση με την οποία διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα αρχικά δάνεια που έλαβαν οι παλιννοστούντες ομογενείς. Το υπόλοιπο δάνειο ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ τον μήνα.

Τρίτον, απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Διότι, εκτός των άλλων, είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται οι οικογένειες Ελλήνων παλιννοστούντων με θέματα ιθαγένειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.