Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Θ.Βαφειάδης: Ποια είναι η αιτία του ανεξέλεγκτου σημερινού χρέους της ΔΕΥΑ Κιλκίς;

Υπογράφει ο Θεόδωρος Βαφειάδης
Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς

Στις 23.01.2023 με γραπτή μου ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κιλκίς έθεσα το θέμα του μεγάλου χρέους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) προς τη Δ.Ε.Η. σύμφωνα με φήμες αρχικώς που σήμερα ξεπερνάει τα 6.500.000 ευρώ. Η Δημοτική Αρχή και αρκετοί συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας με αντιμετώπισαν με υπονοούμενα και υπομειδιάματα ότι δήθεν υπερέβαλα ή εμφάνιζα ανακριβή στοιχεία.

Αλλά ως εκ θαύματος στις 20.02.2023 συγκαλείται κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με βασικό θέμα τη ρύθμιση του πιο πάνω αναφερόμενου χρέους που για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε επισήμως και ήρθε στο προσκήνιο, ενώ μέχρι την στιγμή που έκανα τη γραπτή ερώτηση κρατούνταν σε ασάφεια. Στην συνεδρίαση αυτή υπήρξαν δύο εναλλακτικές προτάσεις από πλευράς Δ.Ε.Η. για τη ρύθμιση του χρέους εκ των οποίων η μία εμπλέκει και το Δήμο Κιλκίς ως τριτεγγυητή για τη ρύθμιση για να ελαφρυνθεί η θέση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και αυτήν επέλεξε το Δ.Σ..

Εν συνεχεία η Δημοτική Αρχή με συνοπτικές διαδικασίες εισάγει στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 02.03.2023 το θέμα να μπει ο Δήμος Κιλκίς ως τριτεγγυητής για τη ρύθμιση του υπέρογκου χρέους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. που αδυνατεί προφανώς ακόμη και να ρυθμίσει το χρέος της προς τη Δ.Ε.Η..

Και τα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται είναι τα εξής:

Αφού η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι μία επιχείρηση που λειτουργεί στη βάση της ανταποδοτικότητας και δεν έχει ως στόχο το κέρδος που με απλά λόγια σημαίνει ότι ρυθμίζει τα τιμολόγιά της προς τους δημότες και γενικώς προς όλους τους χρήστες των αγαθών (ύδρευση-αποχέτευση) που παρέχει με βάση το κόστος της, γιατί προέκυψε τόσο μεγάλο χρέος μόνο προς τη Δ.Ε.Η. και δε γνωρίζουμε αν υπάρχουν χρέη και προς άλλους προμηθευτές, την στιγμή μάλιστα που όταν ανέλαβε αυτήη Δημοτική Αρχή το χρέος της προς τη Δ.Ε.Η. ήταν γύρω στις 700,000 ευρώ και ρυθμισμένο υπό πλήρη έλεγχο; 

Ποια είναι η αιτία του ανεξέλεγκτου σημερινού χρέους;

Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος γι’ αυτό; 

Μήπως υπάρχει εμφανής κακοδιαχείριση και δεν υπάρχει έλεγχος;

Κινδυνεύουν οι πολίτες να μείνουν χωρίς νερό, αν η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δε θα βρεθεί σε θέση να ρυθμίσει το χρέος της προς τη Δ.Ε.Η.;

Τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση;

Τα επιχειρήματα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. προς το Δήμο για να μπει τριτεγγυητής είναι παιδαριώδη και προσβλητά προς πάσαΔημόσια Ελεγκτική Αρχή. 

Κατά το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ο Δήμος Κιλκίς φέρεται να έχει προς αυτήν 3.000.000 ευρώ σε οφειλές της τελευταίας πενταετίας. 

Γιατί τα θυμήθηκαν τώρα και δεν τα εισέπρατταν εγκαίρως; 

Αν ισχύει αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος. Μήπως είναι προσχηματικό για να εμπλακεί ο Δήμος και να επωμισθεί το χρέος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ζημιώνοντας τα ταμεία του κατά μερικά εκατομμύρια;

Πώς θα βρεθούν Δημοτικοί Σύμβουλοι να υπεψηφίσουν μία τέτοια πρόταση ρισκάροντας πιθανούς καταλογισμούς σε βάρος τους χωρίς να έχουν επαρκή λεπτομερέστατη έκθεση για τοπώς προέκυψε το χρέος; 

Ας λάβουν υπόψη τους ότι αν δε βρεθούν τα αίτια σε ένα χρόνο τα ίδια θα συμβούν, εκτός και αν το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και συνεπώς η Δημοτική Αρχή «φορτώσουν» τα παθητικά της στους χρήστες ύδρευσης-αποχέτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.