Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Σύλλογος Φίλων ΒΒΚΚ: «Παράλογο να μην είναι θεσμοθετημένος ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων»

Σε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών προχωρά ο νεοσύστατος Σύλλογος Φίλων του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως σκοπό τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούν τη Διατήρηση της Φυτικής Βιοποικιλότητας με έμφαση στην Ελληνική και Βαλκανική Χλωρίδα, στηρίζοντας το έργο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων, αλλά και των άλλων Βοτανικών Κήπων της χώρας μας.

Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, για τη λειτουργία του ΒΒΚΚ και για άλλα ζωτικής σημασίας ζητήματα που τον αφορούν, θα έχουν λίαν συντόμως συνάντηση ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Βασιλείου, ο Αντιπρόεδρος κ. Άρης Μπαζμαδέλης, η Επιμελήτρια του ΒΒΚΚ κ. Ελένη Μαλούπα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης.

Βασικές επιδιώξεις του Συλλόγου είναι:

1. η εκπόνηση μελετών, η διεξαγωγή ερευνών, η υλοποίηση εφαρμογών και η προσφορά υπηρεσιών, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία,

2. η καταγραφή και δημοσιοποίηση χρήσιμων αποτελεσμάτων που προέρχονται από Ελληνικά και ξένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικούς Οργανισμούς,

3. η διάδοση των γνώσεων που αφορούν τη Φυτική Βιοποικιλότητα στο ευρύ κοινό, μέσω δημοσιεύσεων σε εφημερίδες, σε περιοδικά, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στο διαδίκτυο και με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών,

4. η ανάληψη πρωτοβουλιών και η συμμετοχή σε δράσεις Διατήρησης της Φυτικής Βιοποικιλότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του δελτίο: «Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων αποτελεί ένα καινοτόμο έργο εθνικής σημασίας αφού αφορά τη διαφύλαξη ενός σημαντικού τμήματος της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς μας, της αυτοφυούς χλωρίδας μας. Είναι σημαντικό οι πολίτες του Κιλκίς να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας. 

Είναι σημαντικότερο οι πολιτικοί ταγοί να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία του έργου αυτού και να το θεσμοθετήσουν. Γιατί είναι παράλογο ένα έργο που είναι στο σαλόνι των διεθνών εκδόσεων των αφιερωμένων στους Βοτανικούς Κήπους και χαίρει την εκτίμησης των αξιωματούχων των Βοτανικών Κήπων της Ευρώπης, και του Πλανήτη γενικότερα, να μην είναι θεσμοθετημένος και να μη χαίρει της στήριξης της Πολιτείας. Αυτό θα απογείωνε την ανάπτυξη του Κήπου που θα τον επέτρεπε να είναι ο απόλυτος προορισμός του βοτανικού τουρισμού της Ευρώπης. Γιατί πουθενά αλλού δεν μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης τόσο μεγάλη συλλογή σπάνιων ελληνικών αυτοφυών ειδών.

Η προσπάθειά μας έχει ήδη γίνει γνωστή και στο εξωτερικό. Έξι Ελβετοί φίλοι μας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και έγιναν μέλη του Συλλόγου μας, ενώ σύντομα θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου μας και του Συλλόγου Φίλων του Merian Garden, Βοτανικού Κήπου που βρίσκεται στη Βασιλεία της Ελβετίας. Επίσης, σε καλό δρόμο βρίσκεται η οργάνωση ενός θερινού σχολείου στον ΒΒΚΚ, το καλοκαίρι του 2023, με συμμετέχοντες μαθητές του Steiner School».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.