Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Τα δύο Πειραματικά Σχολεία της πόλης μας στην Κορυτσά και την Μοσχόπολη

Δελτίο τύπου 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς
Το αληθινό ταξίδι ανακάλυψης δεν συνίσταται στο να ψάχνεις για νέα τοπία, αλλά στο να αποκτάς καινούρια μάτια!
Marcel Proust

Στις 1-3 Δεκεμβρίου 2022 οι όμιλοι «Ψηφιακοί Περίπατοι στην Ιστορία» του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου και του 2oυ Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς και «Δημοσιογραφία και Ψηφιακά ΜΜΕ» του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στην Κορυτσά της Αλβανίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Πρώτη στάση στην πανέμορφη και γραφική Καστοριά, όπου οι μαθητές/τριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους περιηγήθηκαν στο παλιό παραδοσιακό αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη και ταξίδεψαν στον χρόνο, τότε που το αρχοντικό ήταν γεμάτο από την καθημερινή ζωή αυτών που διέμεναν στους χώρους του, δεκάδες χρόνια πίσω. Στη συνέχεια περπάτησαν στο Ντολτσό, την παλιά παραδοσιακή συνοικία της πόλης και το μεσημέρι, περνώντας τα σύνορα από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, έφτασαν στον τελικό τους προορισμό, στην Κορυτσά.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» και «Πλάτων», όπου οι μαθητές/τριες έγιναν αποδέκτες θερμής υποδοχής από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές καθώς και την συντονίστρια εκπαίδευσης των ελληνικών σχολείων στην Αλβανία. Εκεί ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν τους. Αρχικά έγινε παρουσίαση των δύο σχολείων και των δράσεών τους και στη συνέχεια μαθητές τραγούδησαν τον Εθνικό μας Ύμνο και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς των δύο λαών. Οι μαθητές/τριες μας γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν εμπειρίες με τους εκεί μαθητές. 

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μπομποστίτσα, γνωστό για τον φυσικό πλούτο που διαθέτει, τους ιστορικούς και πολιτιστικούς του θησαυρούς, καθώς και για τις πολλές και όμορφες εκκλησίες του. Ξεναγήθηκαν σε δύο από αυτές: τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Άγιο Δημήτριο, ναούς της υστεροβυζαντινής περιόδου. Πληροφορήθηκαν για το σπουδαίο ιστορικό, καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον των ναών που κοσμούνται με ιδιαίτερης ομορφιάς τοιχογραφίες της Μακεδονικής Σχολής. Στην Μπομποστίτσα επισκέφθηκαν και το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940 καθώς και τον χώρο όπου βρισκόταν το αρχηγείο του Στρατηγού Παπάγου. 

Το απόγευμα ακολούθησε ξενάγηση στην ιστορική πόλη της Κορυτσάς, της σπουδαιότερης πόλης της Ν. Α. Αλβανίας με πλούσια παράδοση και ενδιαφέροντα μνημεία από την Οθωμανική περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του πιο ονομαστού τζαμιού της Αλβανίας. Οι μαθητές θαύμασαν αξιοθέατα όπως τον Καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, που είναι η κύρια ορθόδοξη εκκλησία της Κορυτσάς στην Αλβανία χτισμένη από το 1992, την παλιά αγορά της πόλης, ένα από τα ομορφότερα σημεία με τους πλακόστρωτους δρόμους και τα πανέμορφα κτίρια που διατηρούνται στο πέρασμα των χρόνων - μεταξύ αυτών και η προξενική κατοικία του ποιητή μας Γεωργίου Σεφέρη. 

Η πόλη που αντίκρυσαν οι μαθητές/τριες δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ενώ το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, αφού μέχρι και σήμερα διαμένουν εκεί 2.000 περίπου Έλληνες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν και το ”Πάρκο Νέων”, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, που σε καλεί να το περπατήσεις. Το παζλ της πόλης συμπληρώνουν νεοκλασικά κτίρια και Μουσεία που μπορείς να συναντήσεις σε αρκετά σημεία της, έργα που ομορφαίνουν την περιοχή και αναδεικνύουν τον πολιτισμό της.

Η περιήγηση στην πόλη συνεχίστηκε την επόμενη μέρα με την επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης, ένα από τα σημαντικότερα μουσειακά κέντρα της χώρας και όχι μόνο. Το Μουσείο διαθέτει πάνω από 7.000 λατρευτικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα, κυρίως εικόνες και λιγότερα έργα πέτρας, ξύλου, μετάλλου και υφασμάτων ανώνυμων αλλά και γνωστών καλλιτεχνών από διάφορες περιοχές της χώρας. 

Τελευταίος σταθμός η Μοσχόπολη, ένας ιστορικός ορεινός οικισμός του νομού Κορυτσάς που κατά το παρελθόν γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και τον 18ο αιώνα υπήρξε σημαντικό αστικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Η πόλη διακρίνεται για τα αρχιτεκτονικά μνημεία της, το γραφικό τοπίο και το εξαιρετικό κλίμα. Εκεί οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ναό του Αγίου Νικολάου και τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δύο μνημεία που σε πείσμα των δυσκολιών στέκουν εκεί για να θυμίζουν ότι η πόλη αυτή κάποτε ονομαζόταν “Νέα Αθήνα” και “Νέος Μυστράς”.

Στην επιστροφή σταματήσαμε για άλλη μια φορά στην όμορφη φθινοπωρινή Καστοριά. Γυρίσαμε με χαμόγελα, πλούσιοι σε γνώσεις, εικόνες, αναμνήσεις και με την υπόσχεση η εκδρομή μας αυτή να αποτελέσει την απαρχή μιας γόνιμης συνεργασίας και φιλίας που θα εμπνεύσει τους μαθητές μας σε μια βιωματική ευχάριστη προσέγγιση της ιστορίας και του πολιτισμικής μας παράδοσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.