Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Δήλωση του βουλευτή Γιώργου Φραγγίδη για την «Παγγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας»

Υπογράφει ο Γ. Φραγγίδης
Βουλευτής Κιλκίς

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την ψυχική νόσο και την εξάλειψη των διακρίσεων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων γύρω από αυτήν.

Στη σημερινή εποχή της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας των ανθρώπων, η ψυχική νόσος δεν μπορεί πια να αποτελεί στίγμα.

Προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, η πρόσβασή τους σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική συμμετοχή.

Δυστυχώς, σήμερα, διαπιστώνουμε τραγικές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, ελάχιστα κέντρα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ξενώνες και οικοτροφεία αναλογικά με των αριθμό των ψυχικά ασθενών.

Σε ο,τι αφορά το Νομό Κιλκίς, το ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου της πόλης αριθμεί μόλις 2 ψυχιάτρους, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, να χρειάζεται να διακομίζονται, συχνά, στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς, όμως, καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα, καθώς, εδώ και κάποια χρόνια, στο Νοσοκομείο Κιλκίς δεν υπάρχει ειδικότητα παιδοψυχιάτρου, και ως εκ τούτου, οδηγούνται σε ιδιώτες ή σε δημόσια ιδρύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα με τεράστιες αναμονές.

Μάλιστα, το Κιλκίς είναι από τους λίγους Νομούς ανά την Ελλάδα, στον οποίο δεν λειτουργεί Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Ο εκσυχρονισμός των υπηρεσιών παροχής ψυχικής υγείας ξεκίνησε στη χώρα μας με την ψήφιση του νόμου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ν.1397/83) και συνέχισε με τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα υπερασπιστεί και θα εξελίξει τα έργα των ημερών του σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα, με τη δημιουργία νέων κοινοτικά προσανατολισμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Κρατάμε το διάλογο ανοιχτό με την κοινωνία και την ψυχική υγεία ψηλά στην στρατηγική μας πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.