Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Σιωνίδης: Δικαίωση για τους κατοίκους της Παιονίας το 4ο Νηπιαγωγείο Πολυκάστρου

Υπογράφει ο Κώστας Σιωνίδης
Δήμαρχος Παιονίας

Η αυτοδιοικητική μας παράταξη «Παιονία της Προόδου», κατέστησε σαφές από την προγραμματική ακόμα διακήρυξη, ότι ως διοίκηση του δήμου, θα διεκδικούσαμε από την πολιτεία ,για τον δήμο και τους δημότες όλα αυτά που δικαιούμαστε, λόγω των προβλημάτων που μας δημιούργησε η κρίση του «προσφυγικού».

Από την Δευτέρα 2α Σεπτέμβριου του 2019, μεθοδικά και με συντεταγμένες ενέργειες ξεκινήσαμε να υλοποιούμε αυτή μας την δέσμευση. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια.

Η δομή της Νέας Καβάλας ήταν τότε, αυτό που λέμε «ξέφραγο αμπέλι» , διέμεναν εκεί 2100 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, ο διάδρομος του αεροδρομίου τελούσε υπό κατάληψη και στην περιοχή δραστηριοποιούνταν διάφορες ΜΚΟ που δεν ενημέρωναν την δημοτική αρχή για τις δράσεις τους. Πολλές υποδομές του δήμου είχαν υπέρμετρα φθαρεί και η περιοχή της Νέας Καβάλας και του νότιου τομέα της δημοτικής ενότητας Πολυκάστρου αντιμετώπιζε ακόμη και προβλήματα επάρκειας πόσιμου νερού. Επίσης αρκετοί κάτοικοι είχαν υποστεί διάφορες φθορές στις ιδιοκτησίες τους.

Ο πρώτος άξονας των διεκδικήσεων μας, αφορούσε την δομή Νέας Καβάλας και ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής :Την μείωση των διαμενόντων στην δομή και την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας μέχρι του οριστικού κλεισίματοςτης, ενώ παράλληλα προσφύγαμε στο ΣΤΕ για αυτό.

Την ελευθέρωση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης του αεροδρομίου Νέας Καβάλας προκειμένου να το αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά για τον δήμο.

Την καλύτερη αστυνόμευση και έλεγχο των διαμενόντων στην δομή.

Την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης της περιοχής με νέο δίκτυο προκειμένου να εκλείψουν τα προβλήματα υδροδότησης .

Την σύνδεση της περιοχής με τον βιολογικό καθαρισμό του Πολυκάστρου για λόγους δημόσιας υγείας.

Τον περιορισμό των μετακινήσεων κατά τις περιόδους που ίσχυαν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα Ζητήσαμε 38 οικίσκους από την δομή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τον δήμο για δράσεις κοινωνικής και διοικητικής μέριμνας.

Επιβάλαμε το τέλος του 80%, που πληρώνουν όλοι καταναλωτές, στον λογαριασμό ύδρευσης της δομής από τον Σεπτέμβριο του 2019 καθότι δεν είχε επιβληθεί από την προηγούμενη διοίκηση.

Ο δεύτερος άξονας των διεκδικήσεων αφορούσε τις φθορές που υπέστησαν κάτοικοι του δήμου.

Ορίστηκαν αρμόδιοι υπάλληλοι που παρέλαβαν τις αιτήσεις αποζημίωσης των δημοτών για πρόκληση ζημιών από μετανάστες σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 195 του νόμου 4662/2020 (Α’ 27).

Συστάθηκε αρμόδια επιτροπή που εξέτασε τις αιτήσεις με βάση την ΚΥΑ 11035/04-09-2020 και την ΚΥΑ 41434/17-8-2021 και συντάχθηκαν τα πρακτικά που αναφέρονται στις αποφάσεις 17/2022 της οικονομικής επιτροπής και 3/2022 του δημοτικού συμβουλίου.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου ομόφωνα δεν έκανε δεκτά τα αποτελέσματα της επιτροπής τα οποία νε μεν εξήχθησαν σύμφωνα με τις οδηγίες των ΚΥΑ αλλά δεν δικαίωναν ούτε ένα κάτοικο, καθότι οι όροι που έθεταν οι ΚΥΑ ήταν ανέφικτοι και ήταν αδύνατον να ικανοποιηθούν.

Οι αποφάσεις και οι παρατηρήσεις – προτάσεις του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε στις 31-01-2022, για διόρθωση των ΚΥΑ διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου με αίτημα διόρθωσης ιδιοχείρως από τον δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη στις 8 Φεβρουαρίου 2022 στον υπουργό μεταναστευτική πολιτικής & ασύλου Νότη Μηταράκη με το διαβιβαστικό αρ. πρ. 1947 / 8-02-2022.

Ο τρίτος άξονας των διεκδικήσεων αφορούσε γενικότερα υποδομές του δήμου που υπέστησαν πέραν του φυσιολογικού φθορές από το 2015 έως σήμερα λόγω της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Η γεωγραφική θέση μας είναι τέτοια που αναγκαστικά οι ροές των μεταναστών διέρχονται από τα διοικητικά μας όρια καθημερινά,και οι κάτοικοι και ο δήμος Παιονίας συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την πρώτη μέρα, καταθέτοντας ψυχή και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, λαμβάνοντας ευχαριστίες και υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια.

Υποβάλλαμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βάσει του άρθρου 195 παρ.4 του νόμου 4662/2020:

Στις 15/6/2020 και επαναληπτικό στις 7/7/2020 αίτημα χρηματοδότησης με ποσό των 304,760,00€, για την αγορά δύο οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητος.

Στις 26/8/2020 αίτημα χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιήσουμε το έργο «Ηλεκτροφωτισμός δρόμου Πολυκάστρου – Γέφυρας Αξιού και κατασκευή πεζοδρομίου Πολυκάστρου – Νέας Καβάλας» προϋπολογισμού 250.000,00€.

Στις 13/7/2021 αίτημα χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιήσουμε το έργο «Υποδομές εξυπηρέτησης πεζών στον οδικό άξονα Αξιούπολης – Πολυκάστρου – Νέας Καβάλας» προϋπολογισμού 400.000,00€.

Στις 30/3/2022 αιτήματα χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιήσουμε τα έργα Α.« Κατασκευή πεζοδρομίων στιςεισόδους των οικισμών Πολυκάστρου - Αξιούπολης» προϋπολογισμού 400.000,00€. Β.«Επισκευή γηπέδου Νέας Καβάλας» προϋπολογισμού 53.660,84€. Γ.«Αποκατάσταση φθορών γηπέδου αντισφαίρισης Πολυκάστρου» προϋπολογισμού 28.718,40€.

Στις 13/7/2022 αίτημα χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιήσουμε το έργο « Κατασκευή 4ου ΝηπιαγωγείουΠολυκάστρου» προϋπολογισμού 1.580.000,00€.

Παράλληλα με αυτές τις ενέργειες κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις προς την αστυνομική διοίκηση του νομού και της περιφερειακής διοίκησης προκειμένου να αυξηθεί η αστυνόμευση της περιοχής καθότι η ροή των διερχόμενων λαθρομεταναστών από και προς τα σύνορα δεν σταμάτησε ποτέ και συνεχίζεται καθημερινά λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.

Αυτές επιγραμματικά ήταν οι κυριότερες προσπάθειες που καταβάλαμε σχετικά με το «προσφυγικό» και την δομή της Νέας Καβάλας και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό για την διοίκηση μας ότι το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων μας είχε θετικό αποτέλεσμα.

Οι διαμένοντες στην δομή τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι μόλις 304.

Το αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας είναι πλέον ελεύθερο για αξιοποίηση και η δομή μεταφέρθηκε σε νέο χώρο με ισχυρή φύλαξη και έλεγχο.

Κατασκευάστηκε από τον ΔΟΜ νέο δίκτυο ύδρευσης με το οποίο ενισχύθηκε συνολικά η παροχή νερού όλου του Νότιου τομέα της δημοτικής ενότητας Πολυκάστρου και δίκτυο ένα δίκτυο αποχέτευσης με το οποίο μπορεί να συνδεθεί η περιοχή της Νέας Καβάλας με τον βιολογικό καθαρισμό του Πολυκάστρου, συνολικού κόστους 350.000,00€.

Επιβάλαμε και εισπράττουμε από τον Σεπτέμβριο του 2019 το τέλος 80%, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές του δήμου στου λογαριασμούς ύδρευσης.

Πήραμε 38 οικίσκους από την δομή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δράσεις κοινωνικής και διοικητικής μέριμνας.

Λάβαμε χρηματοδότηση για:την αγορά ενός οχήματος της υπηρεσίας καθαριότητος 160.000,00€ .

- το έργο «Ηλεκτροφωτισμός δρόμου Πολυκάστρου – Γέφυρας Αξιού και κατασκευή πεζοδρομίου Πολυκάστρου – Νέας Καβάλας» 160.000,00€.

- το έργο «Υποδομές εξυπηρέτησης πεζών στον οδικό άξονα Αξιούπολης – Πολυκάστρου – Νέας Καβάλας» 360.000,00€.

- το έργο Κατασκευή πεζοδρομίων στις εισόδους των οικισμών Πολυκάστρου - Αξιούπολης» 400.000,00€.

- το έργο «Επισκευή γηπέδου Νέας Καβάλας» 53.660,84€.

- το έργο «Αποκατάσταση φθορών γηπέδου αντισφαίρισης Πολυκάστρου» 28.718,40€.

- το έργο « Κατασκευή 4ου Νηπιαγωγείου Πολυκάστρου» 1.350.000,00€.

Η συνολική χρηματοδότηση που λάβαμε μέχρι σήμερα από το ταμείο αλληλεγγύης για έργα και προμήθειες είναι 2.512.379,24€ και δύο κατασκευασμένα έργα αξίας 350.000,00€.

Από τον Οκτώβριο του 2016 εκφράζαμε για το θέμα αυτό δημόσια τις απόψεις μας. Η επιχειρηματολογία μας στηριζόταν στην βαθειά πεποίθηση ότι η Παιονία και οι δημότες θα έπρεπε να λάβουν αυτά που δικαιούνται όχι με καιροσκοπική διάθεση αλλά με το δικαίωμα της σκληρά δοκιμαζόμενης περιοχής από ένα εξωγενή ασύμμετρο παράγοντα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 που οι δημότες μας ανέθεσαν την διοίκηση του δήμου σχεδιάσαμε και ζητήσαμε με υπευθυνότητα ότι μπορούσε ακόμη να μας αναγνωρισθεί ως δικαίωμα και αρωγή.

Στην προσπάθεια αυτή δεν ήμασταν μόνοι είχαμε την διαρκή στήριξη των κατοίκων του δήμου και την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά που με τις παρεμβάσεις του διευκόλυνε την αποδοχή των αιτημάτων μας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ειδικότερα για την απόφαση χρηματοδότησης του 4ου Νηπιαγωγείου Πολυκάστρου η παρέμβαση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Νότη Μηταράκη ήταν καταλυτική.

Οι επιτυχείς διεκδικήσεις τις τελευταίας διετίας με κορυφαία την χρηματοδότηση του 4ου Νηπιαγωγείου Πολυκάστρου αποτελούν δικαίωση για τους κατοίκους της Παιονίας. Μία δικαίωση για την οποία δεσμευτήκαμε προγραμματικά να αγωνιστούμε ενωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.