Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου "Η δύναμη της ψυχής ενός πόντιου γυμναστή" του Κιλκισιώτη Θεόδωρου Αυγίδη

Γραφει ο Δημήτρης Αβραμίδης
M.Sc. Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
Εξειδικευμένη Μετεκπαίδευση Ποδοσφαίρου - Ανωτάτη Γερμανική Αθλητική Σχολή D.S.H.S. Köln
Με όραμα: την αισιοδοξία την υπομονή κι επιμονή την ελπίδα την ποντιακή παράδοση την επιτυχία
Ακολουθώντας τον έντυπο «μυστικό μου έρωτα» καθώς και τις βιβλιοπαρουσιάσεις αυτοβιογραφίες είχα την τύχη και την τιμή να παραβρεθώ την Κυριακή στις 12 Ιουνίου σε μια από τις πλέον εξέχουσες εκδηλώσεις που τιμούν τον άνθρωπο και το δημιουργικό του έργο που πραγματοποίησε και παρουσίασε ο Δήμος Καλαμαριάς προς τιμήν του άξιου συναδέλφου συμπατριώτη μας με καταγωγή από τον ορεινό Άγιο Αντώνιο, Πόντιο Εκπαιδευτικό φυσικής Αγωγής, προπονητή ποδοσφαίρου και της Ενόργανης Γυμναστικής την οποία υπηρέτησε με το διδακτικό του έργο και στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης την περίοδο 1986-1995 κλείνοντας εκεί την μακρόχρονη και επιτυχή επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Την εκδήλωση αυτή την πληροφορήθηκα από τον τοπικό μας τύπο του Κιλκίς, του οποίου και είμαι υπόχρεος για πολλοστή φορά, μιας και το όνομα Αυγίδης μου θύμιζε τον ιδιαίτερα Αγαπητό σε όλους μας Κωστάκη. 

Έτσι τον προσφωνούσαμε όλοι οι φίλοι και συμφοιτητές του στην Ανώτατη Αθλητική Σχολή της Κολωνίας, στην στους στίβους, στις αθλοπαιδιές στην λέσχη σίτισης και ψυχαγωγίας την Mensa και όπου αλλού συναπαντιόμασταν οι εκεί έλληνες συμπατριώτες φοιτητές.

Το βιβλίο αυτό λοιπόν είναι μια αφιέρωση στον γιο του κυρίου Θόδωρου, τον Κωστάκη όλων μας, που δυστυχώς δεν μπορούμε να τον έχουμε ανάμεσά μας.

Διαβάζοντας το μεγάλο έργο αυτό του κυρίου Θεόδωρου παραθέτω ορισμένες μόνο γραμμές από τους 21 σταθμούς της ζωής του (π.χ. Γερμανία, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου Κιλκίς, Παρχάρια, Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Ταμπάκος, Παύλος Πασσαλίδης, Σάνο Χάλο κ.α.) από τα συνολικά 25 κεφάλαια στα οποία αναφέρεται και αναλύει περιγραφικά και πολύ λεπτομερώς:

… Αλλά και στο Κιλκίς η κατάσταση δεν ήταν ήρεμη και έτσι οι γονείς μου αποφάσισαν εκ νέου να μετακομίσουν στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το 1944 όπου σε πρώτη φάση φιλοξενηθήκαμε από τους συγγενείς των γονιών μου στα κτηνοτροφικά της Καλαμαριάς. Εκεί ζούσαμε σε μια παράγκα 4Χ4 όλοι μαζί τέσσερα παιδιά και οι γονείς νου … (Σ. 25: Σταθμός Καλαμαριά)

… Όλες αυτές οι δραστηριότητες με επαφές προσώπων και θεμάτων υποδηλώνουν το ασίγαστο ποντιακό πάθος να επιτύχω το σκοπό μου να γίνω γυμναστής και να μην ξεχάσω όλους όσους με βοήθησαν στην πραγματοποίηση των ονείρων μου… (Σ. 53: Από τη φοιτητική μου ζωή στην Γερμανία)

… Υπάρχουν στον αθλητισμό αυτοί που «φαίνονται» που τους γνωρίζει όλος ο κόσμος και που (κοινό μυστικό) πουλούν φύκια και μεταξωτές κορδέλες, και οι άλλοι, που τους γνωρίζει μόνο το στενό τους περιβάλλον επειδή εργάζονται θετικά και συνειδητά … (Σ. 62: Αφανείς Εργάτες)

… Χορός είναι ένα ταξίδι της Ψυχής και του Νου με όχημα το Σώμα, σε δρόμους που ανοίγει η Μουσική … (Σ. 264: Λογότυπο από το Δίπλωμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος 2013)

Επίλογος

Λυπάμαι πολύ που δεν γνώριζα μέχρι την στιγμή της έκδοσης του πονήματος αυτού τον τόπο καταγωγής του Κωστάκη. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα είχαμε να συζητήσουμε και να διηγηθούμε πολλές ιστορίες, στην μακρινή τότε Κολωνία της Γερμανίας όπου βρεθήκαμε νέοι με οράματα στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, για τον κοινό μας τόπο, τον Πόντο, το Καρς, το Κιλκίς, τον μόχθο των ποντίων προσφύγων τον τόπο των πατεράδων και παππούδων μας, την ζωή το έργο τον Αγώνα δίχως τέλος και τέλος την Αγωνία τους για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια, τους συγχωριανούς τους και όλου του απανταχού Ελληνισμού!

Σήμερα νοιώθω διπλά περήφανος γνωρίζοντας εγκυκλοπαιδικά αρκετά περισσότερα σημαντικά στοιχεία, χάρη στην ανεκτίμητη αυτή προσπάθειά σας, των 283ων σελίδων και των 460 και πλέον πλούσιων ζωντανών φωτογραφικών δικών σας ιστορικής αξίας αποτυπώσεων - αναμνήσεων συνοδευόμενα από ένα υπερπλούσιο γενικότερα υλικό από το προσωπικό σας αρχείο κύριε Θεόδωρε, που αφορά τους πολυάριθμους επαίνους μετάλλια - κύπελλα και διακρίσεις που σας απονεμήθηκαν επάξια όλα αυτά τα χρόνια της δραστήριας ζωής σας, μαζί με τα επίσης πολλά διπλώματα και δημοσιεύματά. Μια προσπάθεια στα 89 συμπληρωμένα σας έτη, μιας ζωής γεμάτης αναμνήσεων 9 ολόκληρων δεκαετιών!

Μπράβο σας, Σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε ταπεινά από καρδιάς

‘οχι μόνο για την μεγαλειώδη σας αυτή προσφορά στον Πολιτισμό - Αθλητισμό του τόπου, αλλά και την τεράστια ψυχική σας δύναμη!

Ταπεινά
Δημήτρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.