Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Στο Κιλκίς η νέα θέση για την Ελληνική Χλωρίδα θέση του είδους Πουλσάτιλλα του J. (Hans) G. Hallier Pulsatilla halleri subsp. rhodopaea (Stoj. & Stef.) K. Krause


Του Βασίλη Ιωαννίδη
Το Βαλκανικό αυτό είδος με τα λουλούδια στο τέλος του χειμώνα κρύβεται στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Όλυμπος, Βούρινος, Βόρας, Φαλακρό, Τσιγκέλι, Όρβηλος και Ροδόπη που έδωσε μάλιστα στο υποείδος την ονομασία, τα βουνά που έχουν την τύχη να το φιλοξενούν. 

Σπάνια και ακριβοθώρητη. Ντροπαλή και πεντάμορφη. Με μικρούς πληθυσμούς στο Κιλκίς, κινδυνεύει. Ας την αφήσουμε στην ησυχία της. Γνωρίζουμε πιά πώς υπάρχει αλλά μέχρι εκεί. 

Αφήνουμε το μαργαριτάρι της χλωρίδας μας να αγναντεύει την Τζένα και εμείς χαιρόμαστε που ξέρουμε πως βρίσκεται κοντά μας. Ίσως το σημαντικότερο όλων ήταν πώς η καταγραφή γεννήθηκε μέσα από την συνεργασία των ανθρώπων ενός ηρωικού χωριού στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, το ηρωικό Σκρά Κιλκίς. 

Το ενδιαφέρον για τις ομορφιές του τόπου μας μέσα από μια ομάδα του facebook "Η Βιοποικιλότητα του Κιλκίς" δημιούργησε ένα ακόμη σημείο προβολής της Περιφερειακής μας Ενότητας. Ιωαννίδης Βασίλης - Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.