Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ο πρ. γραμματέας Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος, μιλά στη Γνώμη και τον Μπάμπη Καραγεωργίου


Συνέντευξη από τον κ. Παναγιώτη Βλάχο, στέλεχος ΚΠΕ, πρ. γραμματέα Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Επιμέλεια: Μπάμπης Καραγεωργίου
Από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ και έπειτα παρατηρείτε μια καθαρά ανοδική τροχιά του Κινήματος στις μετρήσεις. Σε ποιους παράγοντες θεωρείτε ότι οφείλεται αυτή η άνοδος; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή;


Η άνοδος του κόμματος δεν είναι συγκυριακή ή εφήμερη. Αντανακλά νέες πολιτικές προσδοκίες, που προκύπτουν από νέους κοινωνικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στη βάση της κοινωνίας. Η σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση θα κερδίζει σε αξιοπιστία όσο η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι οι κοκορομαχίες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν πουθενά. Οι πολίτες θα είναι οι τελικοί κριτές, το βράδυ των εκλογών αισιοδοξούμε να είμαστε με τους νικητές.

Βλέπουμε ότι η νέα ηγεσία υπό τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη δίνει μεγάλη σημασία στην «επιστροφή» της παράταξης στην βάση ξεκινώντας μια διαδικασία αυτοοργάνωσης. Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα πάνω σε αυτό τον τομέα;

Η αυτοοργάνωση και οι ιδρυτικές μας συνελεύσεις δεν είναι μια απλή μηχανιστική διαδικασία. Πηγαίνει πίσω στις ρίζες του Κινήματος το 1974 και συνδέεται με την οργανική του επανασύνδεση με την κοινωνία, την ενσωμάτωση κοινωνικών αιτημάτων και αγώνων του σήμερα. 

Συνεπώς είναι μια βαθιά πολιτική προσπάθεια, ένας πρόλογος για το κοινωνικό συμβόλαιο που θα γράψουμε μαζί με τους πολίτες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την εθνική περηφάνια τον 21ο αιώνα. Φιλοδοξία μας είναι να οργανώσουμε ιδρυτικές λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε δήμο, περιφερειακά εργαστήρια πολιτικής, δίκτυα αλληλεγγύης και άλλα πολλά. Εφόσον βέβαια δεν μας προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Το Κίνημα γίνεται το τελευταίο διάστημα στόχος τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποιον παράγοντα θεωρείτε ότι οφείλονται αυτές οι επιθέσεις;

Είναι σαφές ότι και οι δύο υποτίμησαν την κοινωνική δυναμική που εκφράστηκε στις εσωκομματικές εκλογές και κατόπιν. Με τα νέα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης αποχαιρετά την αυτοδυναμία και ο κ. Τσίπρας χάνει το ρόλο του κυρίαρχουν στην κεντροαριστερά. Επανέφεραν λοιπόν τις γνωστές θεωρίες περί “ισαποστακισμού” και σιγοντάρουν τη συζήτηση περί συνεργασιών. 

Η απάντηση είναι σαφής. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με τη μεζούρα ούτε προεκλογικά προικοσύμφωνα με τον τοξικό δικομματισμό. Πορευόμαστε με κριτήριο τις αξίες μας και τις ανάγκες των πολλών.

Στο μέτωπο της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος πως κρίνετε την κυβερνητική πολιτική; Πως αξιολογείτε την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων;

Είναι ορατή η αποτυχία της Κυβέρνησης. Η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας υγείας ή έστω η συγκυριακή του ενίσχυση στην καλύτερη περίπτωση, είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας. Ο αριθμός των νεκρών μαρτυρά ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και την τήρηση μέτρων. Χρειαζόμαστε ανθεκτικές κοινωνικές υπηρεσίες για να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από μελλοντικές κρίσεις. Η ΝΔ δεν πιστεύει σε μια ισχυρή κοινωνία, εξού και δεν ασκεί κοινωνική πολιτική.

Στο μέτωπο της ακρίβειας βλέπουμε το Κίνημα Αλλαγής να έχει μια σειρά από προτάσεις για την καταπολέμηση της. Το περασμένο Σάββατο είδαμε και μια πανελλαδική εξόρμηση του κόμματος ανά την χώρα. Θα δούμε παρόμοιες δράσεις στο προσεχές διάστημα;

Οι δράσεις θα πυκνώσουν σε όλη τη χώρα, γιατί η ακρίβεια δεν είναι εποχική, ούτε αμιγώς εισαγόμενη όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το σημαντικό για εμάς ειναι να ενισχύσουμε το εισόδημα του πολίτη, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην οικονομική πίεση. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αυξάνουν το κόστος της καθημερινότητάς μας και χρειάζονται τώρα παρεμβάσεις, από την αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ένα νέο ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής & μείωση των ρυθμιστικών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.