Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Επείγουσα ενημέρωση πτηνοτρόφων, κατόχων οικόσιτων πουλερικών, κρατικών υπηρεσιών και λοιπών ιδιωτικών φορέων για τη γρίπη των πτηνών (21/3/2022)


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής – Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Κιλκίς ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη γρίπη των πτηνών:
“Σας ενημερώνουμε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των περιπτώσεων ανίχνευσης της γρίπης των πτηνών σε πληθυσμούς άγριων πουλιών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. (Παρουσία υπότυπου Η5Ν1 σε αργυροπελεκάνους στις ΠΕ Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Σερρών, καθώς και σε κύκνους στην ΠΕ Καστοριάς και από τη διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε προκύπτει ότι πρόκειται για στελέχη υψηλής παθογονικότητας. Το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφομένων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο».

Προσοχή πρέπει να δοθεί στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και την υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 258971/26-8-2008 (Β΄ 1785) Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει (τελευταία τροποποίηση η υπ’ αρ. 1503/50776/09-05-2017 -Β΄1677- για την παρ. 1.1 του άρθρου 1). Πληροφορίες για το νόσημα παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr → Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Πτηνά → Ασθένειες των πτηνών → Γρίπη των πτηνών) .

Στα μέτρα βιοασφάλειας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, «η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.): α)σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και β)σε μη περιφραγμένους χώρους».

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως κτηνιατρική ή δασική υπηρεσία, θηροφυλάκες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες)”.

(τηλ. Επικοινωνίας:
Τμ.Κτην/κης ΠΕ Κιλκίς: 2341353340, 2341353347, 2341353348, 2341353350
Γραφείο Κτηνιατρείο Αξιούπολης: 2343031378


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.