Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Δωρεά μιας γυναικείας φορεσιάς προς την Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς "Οι Αργοναύτες"


Ανακοίνωση Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς "Οι Αργοναύτες"
Στις 4 Δεκεμβρίου 2021 η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς δέχτηκε μία δωρεά από την κα. Μελανία Φουντουκίδου, η οποία περιλάμβανε μία γυναικεία φορεσιά. Η δωρεά αυτή έγινε με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη της θείας της, η οποία αγαπούσε ιδιαίτερα τον Πόντο και την ιστορία του. 

Στην μικρή τελετή παραλαβής της δωρεάς αυτής η Ένωση εκπροσωπήθηκε από την αντιπρόεδρο Ελένη Καλαμαρινού και από τα μέλη του Δ.Σ.: Άννα Αποστόλου και Κωνσταντίνο Κοτσαπουικίδη. Συγκεκριμένα, η φορεσιά αποτελείται από μία ζιπούνα, ένα σαλβάρι και ένα καμίς.

Η παρούσα κίνηση μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας κάνει να νοσταλγούμε περισσότερο εκείνες τις περιοχές και την μεγάλη ιστορία που τις συνοδεύουν.

Ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά την κα. Φουντουκίδου για την αξιέπαινη κίνηση και δεσμευόμαστε να φροντίζουμε και να αναδεικνύουμε την νέα αυτή προσθήκη στο βεστιάριό μας. Τέλος, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο κατάστημα ‘Σεμέλια’ της Σιταρίδου Μαρίας για την παραχώρηση κούκλας-μανεκέν, η οποία ενδύθηκε με την φορεσιά στο πλαίσιο της τελετής ευχαριστηρίων.

Κείμενο της κας Μελανίας Φουντουκίδου

Με μία δωρεά αποφασίσαμε να τιμήσουμε τη μνήμη της αγαπημένης μας θείας Ζωγραφίας Φουντουκίδου Αμοιρίδου η οποία για πολλά χρόνια δημιουργούσε με το ταλέντο και τη δημιουργικότητά της, τη μηχανή singer και τα χρυσά της χέρια, υπέροχα κεντητά λευκά είδη και τα προικιά αμέτρητων κοριτσιών.

Ακόμη τη θυμάμαι να κάθεται σκυφτή στη μηχανή της και με προσοχή να κεντάει πολύχρωμα λουλούδια, μονογράμματα και περίτεχνα σχέδια στους άσπρους χασέδες.

Άλλοτε πάλι να ξεπατικώνει τα σχέδια στο χασέ με ακρίβεια και μεράκι τρίβοντας ένα χάλκινο κουτάλι πάνω στο χαρτί… ενώ ταυτόχρονα άκουγε τα παρακάλια μου για μία μαξιλαροθήκη κι ένα σεντονάκι για την κούκλα μου!

Κι επειδή ο δικός μας άνθρωπος δεν πεθαίνει παρά μόνο όταν χάνεται από τη μνήμη μας, σκεφτήκαμε ότι ένας ακόμη τρόπος να τη θυμόμαστε, να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις μας από εκείνη, αλλά και να αφήσουμε κάτι στις επόμενες γενιές, ήταν να δημιουργήσουμε κάτι συμβολικό που θα θυμίζει και την ιδιότητά της ως κεντήστρα και την ποντική της καταγωγή της για την οποία ήταν πολύ περήφανη.

Η ιδέα που γεννήθηκε, ήταν η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά που θα μείνει και στις επόμενες γενιές που θα συμμετέχουν στα μαθήματα και τις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Δυστυχώς η γυναίκα αυτή, έφυγε σε μία χρονική περίοδο που ακόμη και ο αποχαιρετισμός μας ήταν εξαιρετικά δύσκολος με απαγορεύσεις κυκλοφορίας από νομό σε νομό, δυσκολίες στις συναθροίσεις και τις συναντήσεις μας και ολοκληρωτική παύση κάθε πολιτιστικής εκδήλωσης λόγω covid.

Θέλοντας να διατηρήσουμε την ελπίδα μας ότι όλα θα ξαναρχίσουν και θα δημιουργήσουμε πάλι όμορφες στιγμές από εκδηλώσεις και συναθροίσεις χωρίς να φοβόμαστε, δε σταματάμε να ονειρευόμαστε και να αφήνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο από πριν με όποιο τρόπο μπορούμε…

Ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθειά τους ξεκινώντας από την Σοφία Εμμανουηλίδου που άκουσε με πολύ ενθουσιασμό την ιδέα και συμμετείχε στο συντονισμό όλων, την κα Λένα Καλαμαρινού που δημιούργησε την υπέροχη φορεσιά, τα κορίτσια της που αγαπούν την παράδοση και ακολουθούν, καθώς και την αγαπημένη Ζωγραφία Αμοιρίδου εγγονή της θείας μου, που η παρουσία της είναι πολύ σημαντική σε τούτη την παράδοση.

Σας ευχαριστώ όλους που μοιραστήκαμε αυτή τη στιγμή.

Μελανία Φουντουκίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.