Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με την ΝΔ, μιλά στους Χρυσή-Ουρανία Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με την ΝΔ, μιλά στους Χρυσή-Ουρανία Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ Δημήτρη... και μιλάμε στον Ενικό και φιλικά: Καταγωγή, ηλικία, οικογένεια, επαγγελματική πορεία, σπουδές, πολιτική δραστηριότητα, ασχολίες εκτός εργασίας και απλή καθημερινότητα σου.
Θεσσαλονικιός, χειμώνα στο κέντρο, καλοκαίρια στο Ασβεστοχώρι (χωριό της μητέρας). Πατέρας βιοτέχνης, μητέρα εκπαιδευτικός. Από τα 12 και μετά Καβάλα ακολουθώντας την φιλόλογο μητέρα. Πάντοτε διάβαζα πολύ, οπότε ήμουν αριστούχος στο Γυμνάσιο, πέρασα πρώτος στην Ιατρική ΑΠΘ, αριστούχος στην Σχολή. Μετά κοντά δέκα χρόνια Γερμανία στις Πανεπιστημιακές Κλινικές Βόννης και Κολωνίας, ειδικότητα Ψυχιατρικής και Διδακτορικό.

Τώρα Επιστημονικός Διευθυντής Ιδιωτικής Κλινικής και ιατρείο όσο μπορώ. Πολιτική επαγγελματική προϊστορία της οικογενείας μηδέν. Πατέρας δεξιός, ανάπηρος πολέμου (Γράμμος) , παππούς εκ μητρός, Ιωάννης Λιχριδάς, ενεργός Αριστερός εκτελεσθείς από Γερμανούς. Παντρεμένος με την ψυχιατρική Νοσηλεύτρια Φωτεινή Μαυρομάτη και πατέρας του Αλέξανδρου, δικηγόρου, του Χρυσόστομου φοιτητού Ηλεκτρολ. Μηχ./Υπολογιστών και της Δανάης φοιτήτριας Νομικής.

Εσύ ως Πολιτικός: το μεγάλο ατού -και το μεγάλο μελανό σημείο- της Πολιτικής Ενασχόλησης, σήμερα στην εποχή που ζούμε;

Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου είχα έντονο ενδιαφέρον για κοσμοθεωρητικά θέματα και διάβαζα πολύ σχετικά. Πάντοτε θεωρούσα κομβική την έννοια της « τάξεως» . Από τα διαβάσματα αυτά κατέληξα δεξιός. Όταν λοιπόν ήρθε ο Καραμανλής, στα 17μου, ήξερα ότι με ενδιαφέρει η Πολιτική και συμμετείχα ενεργά και στις μαθητικές εκλογές. Όταν πέρασα στο ΑΠΘ ήδη από την πρώτη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής πλησίασα την ΔΑΠ/ΝΔΦΚ. Κατέβασα συνδυασμό στο πρώτο έτος, στο 3ο έγινα Υπεύθυνος Σχολής, στο 5ο Πρόεδρος της Γραμματείας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετά στην Νομαρχιακή της ΟΝΝΕΔ. Όταν πήγα για ειδικότητα στην Γερμανία έγινα πρόεδρος της Τοπικής στην Βόννη και της Νομαρχιακής Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 

Όταν γύρισα ύστερα από 10 χρόνια Ελλάδα, άρχισα να πολιτεύομαι. Μετά 2004-2009 Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, 2009-11 Πρόεδρος της Διοικούσης Θεσσαλονίκης, 2011-12 Υφυπουργός Υγείας, 2012-14 Γενικός Γραμματεύς Συντονισμού της Κυβέρνησης και από το 2019 Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης. Πάντοτε πίστευα στην αριστοτέλειο προσέγγιση, ότι « η πολιτική .. περιέχει τα τέλη όλων των άλλων τεχνών/επιστημών». 

( «Ηθικά Νικομάχεια» ). Παρ´ ημίν δυστυχώς η Πολιτική είναι απαξιωμένη σε σημαντικό βαθμό. Υπάρχει μεγάλο θέμα με τον τρόπο παραγωγής του πολιτικού προσωπικού, που έχει σχέση με τον τρόπο λειτουργίας ( δηλ. της μη λειτουργίας) των κομμάτων και του εκλογικού συστήματος των πολυεδρικών περιφερειών.




Εσύ ως Επιστήμονας και Άνθρωπος: Me Too Greece... θάνατοι, λεκτική, σωματική, κοινωνική, σεξουαλική και εργασιακή βία. Πλέον σε πολλούς κλάδους. Πως νιώθεις; Αλλάζει κάτι; Θα πάμε σε μια καλύτερη Κοινωνία;




Είμαι αισιόδοξος και στην ανάγνωση της Ιστορίας και στην προσδοκία του μέλλοντος. Όλα αυτά, που θεωρούμε, ότι μας κατατρέχουν σήμερα, υφίστανται από καταβολής κοινωνιών. Και μάλιστα βελτιώνονται συνεχώς με διαφορετική βέβαια ταχύτητα ανά πολιτισμικό πλαίσιο. Πιστεύω, ότι ουδέποτε στην ιστορία υπήρξε καλύτερη ζωή, προοπτική και σεβασμός της ύπαρξης του ανθρώπου, απ´ ότι στον σύγχρονο λεγόμενο « ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Απλώς σήμερα η τεράστια τεχνολογική δυνατότητα της άμεσης πληροφόρησης σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί την ψευδαίσθηση της σωρεύσεως των δεινών.




Ως άτομο που αγαπά την Ελλάδα: Η αγαπημένη Πατρίδα μας είναι ισχυρή και έτοιμη για κάθε εξωγενή απειλή; Θεσμικά και Εθνικά;




Η Ελλάς σήμερα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Δηλαδή ανήκει στην παγκοσμίως απόλυτο κορυφή των ολίγων ευρωπαϊκών, βορειοαμερικανικών και ασιατικών κρατών, που έχουν επιτύχει το καλύτερο μέχρις τούδε επίπεδο ζωής στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ασχέτως των χρεοκοπιών μας και των δυσμενών συγκρίσεων, που γίνονται - ορθώς και προς παραδειγματισμό μας- με την Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και όχι βέβαια με τον λοιπό Κόσμο... Αν σκεφθούμε, που ήμασταν μόλις πριν 200 χρόνια, δεν τα καταφέραμε άσχημα. Φυσικά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άρα πρέπει, να διδαχθούμε από τις ελλείψεις μας..




Είσαι ένας gentleman της πολιτικής, πρόσωπο με μεστή επιστημονικότατα, με έμπρακτο και πλούσιο έργο, με ουσία και δυναμικό ταπεραμέντο, με αποτύπωμα. Στις πολλαπλές Εκλογές του 2023-24 συνεχίζεις κανονικά και δυναμικά στην Εκλογική σου Περιφέρεια ή θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην Πολιτική Πορεία σου; Πότε προσδιορίζεις την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση;




Ως βουλευτής έχω θέσει στον εαυτό μου ένα προσωπικό στοίχημα: να συμβάλλω, όσο κατορθώσω, στην οικοδόμηση ενός Κοινωνικού Κράτους κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η κάλυψη δηλαδή όλων αυτών των διαχρονικών ελλείψεων, που, όπως απεκάλυψε με τραγικό τρόπο η δεύτερη χρόνια της πανδημίας, οδήγησαν την χώρα μας σε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και υψηλότερα ποσοστά θανάτων. Δηλαδή η αντιμετώπιση της έλλειψης

• Ενός Συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών, με απόλυτη κάλυψη του κόστους από το Ασφαλιστικό Ταμείο και ελεύθερη επιλογή ιατρού μεταξύ των συμβεβλημένων ιδιωτών, όπως επανειλημμένως ανέφερα στην Βουλή, αλλά και

• Ενός νέου νοσοκομειακού ΕΣΥ, κατά τα ισχύοντα στην Κεντρική Ευρώπη, που θα επιλέγει τις διοικητικές και ιατρικές διευθύνσεις του με κριτήρια οικονομικής και θεραπευτικής απόδοσης και θα προσφέρει ένα επιστημονικό και οικονομικό περιβάλλον θελκτικό για τους νέους υγειονομικούς

• Μιας ενιαίας Κοινωνικής Υπηρεσίας, που θα είναι σε θέση να ανιχνεύει και υποστηρίζει όλους εκείνους, που λόγω μεγάλης ηλικίας, χαμηλής μόρφωσης, φτώχειας και απομονωμένης διαμονής, δεν είναι σε θέση, να αντιλαμβάνονται και εκμεταλλεύονται όλο το εύρος των κρατικών παροχών. Η οποία και θα μετεξελίξει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε εξατομικευμένο καλάθι υπηρεσιών “εγγυημένης αξιοπρεπούς διαβίωσης»

• Ενός «Εθνικού Συστήματος Προνοίας» για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των ανθρώπων με σωματική και ψυχική αναπηρία.

Ενός δηλαδή Κοινωνικού Κράτους, που οφείλουμε στον εαυτό μας εδώ και 200 χρόνια.

Το προσπάθησα αυτά τα 3 χρόνια και θα συνεχίσω, να το προσπαθώ, όσο μπορώ.

Εκλογές λογικά θα γίνουν στην συνταγματική ώρα τους. Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού είναι εγγύηση γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.