Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Καρναβάλι του Άσπρου: Το αποφάσισαν, το διοργάνωσαν και πέτυχε.

Χιλιάδες κόσμου στο "Καρναβάλι του Άσπρου"
Φωτο: προσωπικό αρχείο Δώρας Τσουκαλά - Χρήστου Σκέμπη.

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης
Μαθητής Δημοτικού εκεί στα 1958, θυμάμαι σαν να ήταν χθές την συγχωρεμένη την Θεοδώρα Κρουκλίδου, το γένος Καζάκου, απο το Αξιοχώρι, νεαρή νύφη στη γειτονιά μας (την είχε απαγάγει ο θείος μου Ανδρέας) όταν ήταν ευδιάθετη να τραγουδάει συχνά ένα τετράστιχο, το παρακάτω:

Στο Γιαχαλή* να πιείς κρασί,
στον Άσπρο να γλεντήσεις,
στο Αξιοχώρι το όμορφο
κορίτσι ν΄ αγαπήσεις

*Ακροπόταμος

Η αλησμόνητη Θεοδώρα ήταν περήφανη για το χωριό της και τα όμορφα κορίτσια του. Εμένα από τότε και απο τον δεύτερο στίχο, μπήκε στο μυαλό μου οτι ο Άσπρος είναι το χωριό του γλεντιού και των γλεντζέδων.
Αργότερα από τον Απρίλιο του 1974 έως και τις 16 Αυγούστου του 1978, που εργαζόμουν στον Σιδ. Σταθμό του Άσπρου (Σταθμάρχης), γνώρισα από κοντά τους κατοίκους του Άσπρου και τα γλέντια τους και απέκτησα έκτοτε πολλούς φίλους.

Η εξέδρα των επισήμων.
Από αριστερά: ο αλησμόνητος Κώστας Τριαρίδης, Γιώργος Φλωρίδης, Θεόδωρος Πασαλίδης, Τάσος Αμανατίδης, Τάκης Τατσίδης και Γιάννης Παμποράκης.

Ο ΑΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Εκεί στα 1980 είχε αρχίσει να φυσάει ο “αέρας της αλλαγής”, κάτι που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 1981, με την αλλαγή της κεντρικής εξουσίας και την ανάληψη της, απο το ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Ἐνας άνεμος, μία νέα δυναμική δημιουργική διάθεση στον τομέα του πολιτισμού πνέει σε όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες Σωματεία-Σύλλογοι ιδρύονται σχεδόν σε κάθε χωριό της πατρίδας μας.

Η παρουσία της Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού ενθαρρύνει, ενθουσιάζει και εμπνέει, παλαιούς και νέους λάτρεις του πολιτισμού.


Θέματα από την επικαιρότητα της εποχής.
27/02/1996 ο Γάμος του πρίγκηπα Παύλου(Γκλύξμπουργκ)
Από τις πιο πετυχημένες μεταμφιέσεις χωρίς μάσκες.
Το ζευγάρι Δώρα Τσουκαλά -Χρήστος Σκέμπης.
Φωτογραφίες του προσωπικού τους αρχείου.

Ο Άσπρος ένα κεφαλοχώρι του νομού Κιλκίς, έδρα αυτόνομης Κοινότητας, με προοδευτικούς και δημιουργικούς ανθρώπους δεν αργεί να δημιουργήσει και να ιδρύσει,το 1982, τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο ”Ανατολική Ρωμυλία” Άσπρου, με την δυναμική παρουσία των γυναικών, όπως πάντα, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση όλων των κατοίκων του Άσπρου και όχι μόνο.

Συμμετοχή Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων "Οι Ακρίτες".
Με θέμα "Κοινοβούλιο και απουσίες βουλευτών"
δεξιά διακρίνεται το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Θωμαϊδης

Συμμετοχή Συλλόγου "Ανατολικορωμυλιωτών" Πολυκάστρου
Με θέμα "Κρατικός Μηχανισμός"

Με πρώτη πρόεδρο την κυρία Κασσάνδρα Δεληκύρου, δημιουργική, δραστήρια και πρωτοστατούσα στα πολιτιστικά δρώμενα του Άσπρου, η οποία και πρίν την ίδρυση του Συλλόγου και μετέπειτα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο (μαμή/μαία) κατα το ετήσιο έθιμο της ”Γιορτής της Μπάμπως”.

Για την ιστορία καταγράφουμε όλους και όλες που διετέλεσαν πρόεδροι του ΔΣ του Συλλόγου:

1. Κασσάνδρα Δεληκύρου
2. Παρασκευάς Μπάναλης
3. Ηλίας Ιβανούδης
4. Γιάννης Κέρος
5. Παναγιώτης Μπάναλης
6. Θεοδώρα Τσουκαλά
7. Ολυμπία Κηπουρίδου
8. Μιχάλης Μπάναλης
9. Λίνα Καριοφυλλίδου
10. Φωτεινή Γιαννακίδου
11. Ιωάννα Μενεξέ
12. Νίκος Πετρίδης

Στα 1985, με πρόεδρο της Κοινότητος τον αλησμόνητο Γιώργο Γεωργιάδη και στενό φίλο του τότε Νομάρχη Κ. Πετροπουλάκη, ο Σύλλογος αποφασίζει να διοργανώσει το πρώτο καρναβάλι στον Άσπρο με ημέρα τέλεσης την “Καθαρή Δευτέρα”! Ναι ! Ακριβώς έτσι! Όταν τελειώνει για όλους η αποκριά, το “Τριώδιο” και αρχίζει η Σαρακοστή ο Άσπρος επέβαλε το τελευταίο καρναβάλι και το μεγαλύτερο σε προσέλευση κόσμου και έγινε θεσμός.

Στις καλύτερες εποχές και με καλό καιρό, οι επισκέπτες ξεπερνούσαν και τις 10.000, αυτό ήταν η μεγαλύτερη κοσμοπλημμύρα, στο νομό μας και με επισκέπτες από όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Ήταν η κορυφαία εκδήλωση της χρονιάς για όλο το Νομό μας και ήταν αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας και συμμετοχής όλων των κατοίκων του Άσπρου και όχι μόνον.

Η κατασκευή των “ἁρμάτων”, η επιλογή των θεμάτων, η όλη προετοιμασία ακόμη και τις τελευταίας λεπτομέρειας, τεχνικά (ηχητική κάλυψη όλου του κεντρικού δρόμου του Άσπρου άνω του 1 χιλιομέτρου), η προετοιμασία για τα εδέσματα για χιλιάδες επισκέπτες, η υπέροχη φασολάδα, η λαγάνα, το κρασί και όλα τα υπόλοιπα απαιτούσαν πολύ κόπο, χρόνο φυσικά και χρήμα, τα οποία τα ξεπερνούσε το Δ.Σ του Συλλόγου με τη στήριξη και της Κοινότητας Άσπρου και πολλών φίλων.

14 Μαρτίου 1994. Ομάδα καρναβαλιστών.

Θυμάμαι την περίοδο 1991 - 1994 με πρόεδρο της Κοινότητος τον αλησμόνητο Χρυσόστομο Αδαμίδη και πρόεδρο του Συλλόγου τον συνάδελφο σιδηροδρομικό και φίλο Γιάννη Κέρο, που ήταν και κοινοτικός σύμβουλος, την αγωνία, την έγνοια για τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης για τις προμήθειες, του “Μακεδονικού Χαλβά”, τα τουρσιά, τις ελιές, τις λαγάνες και το κρασί που δεν τον έπιανε ύπνος.

Τον ίδιο αγώνα και την ίδια αγωνία, κούραση και κόπο, περνούσαν όλοι οι πρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ. Του πολιτιστικού Συλλόγου "Ἁνατολική Ρωμυλία” Άσπρου όλα αυτά τα χρόνια, που στο τέλος αισθάνονταν ευτυχείς, μετά την επιτυχημένη όπως κάθε χρόνο μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση του Άσπρου και του Νομού μας.

Διατελέσαντες πρόεδροι της Κοινότητος Άσπρου από την καθιέρωση της εκδήλωσης του καρναβαλιού στον Άσπρο (1985) οι οποίοι ήταν αρωγοί, συμμέτοχοι, συνδιοργανωτές και περήφανοι γιατί ο Άσπρος κάθε Καθαρή Δευτέρα ήταν το κέντρο του Νομού μας και όχι μόνο

+Γεώργιος Γεωργιάδης
Παντελής Μπαλτατζής
+Χρυσόστομος Αδαμίδης
Ηλίας Ιβανούδης
Χρήστος Γιαννακίδης
Λίνα Καρυοφυλλίδου (2 θητείες)
Δούκας Δρακούλης
Σταυρούλα Γιαννακίδου-Μάγγου (σήμερα, Φεβρουάριος 2022, διανύει τη 2η θητεία της)

21/02/1999
Μετά την παρέλαση των αρμάτων και την απολαυστική φασολάδα το γλέντι συνεχιζόταν στον αυλόγυρο της Κοινότητας (πλατεία Άσπρου).
Δεύτερος από αριστερά ο γράφων, πρόεδρος του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του διευρυμένου Δήμου Πολυκάστρου με την συνένωση και του Άσπρου, στο μέσο ο Μανώλης Κέρος.

Υ.Γ. 1 Χαρακτηριστικό, άξιο αναφοράς ή συνεχής παρουσία του αλησμόνητου Αιμίλιου Αθανασίου και του ακούραστου Ηλία Ιβανούδη, που διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου αλλά και της Κοινότητος Άσπρου (τελευταίος Κοινοτάρχης) πριν την αναγκαστική συνένωση(νόμος “Καποδίστρια”) με το Δήμο Πολυκάστρου, σήμερα Δήμος Παιονίας.

Υ.Γ. 2 Τα τελευταία χρόνια, την επιμέλεια -παρασκευή της νοστιμότατης φασολάδας που την απολάμβαναν χιλιάδες επισκέπτες, την είχαν αναλάβει οι δυό λεβέντες που έχουν σχέση με το Πολύκαστρο και είναι ο Πασχάλης Βασιλειάδης γαμπρός του Πολυκάστρου (ξαδερφομπατζανάκης μου) και ο Πολυκαστρινός Σταύρος Τσιβακούδης γαμπρός του Άσπρου.

Υ.Γ. 3 Τα τελευταία 2 χρόνια και δυστυχώς με το φετινό θα γίνουν 3 χρόνια, λόγω της πανδημίας και τον περιορισμών, δεν πραγματοποιήθηκαν και ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του τόπου μας το στερούμεθα, είθε να είναι η τελευταία χρονιά χωρίς “Το Καρναβάλι του Άσπρου”. Να ξανάρθει η κανονικότητα να ξανασμίξουν οι άνθρωποι να έρθει το χαμόγελο, το τραγούδι, η χαρά.

Υ.Γ. 4 Πολλαπλά ωφελημένη ήταν και η αγορά του Πολυκάστρου, ιδιαίτερα οι χώροι εστίασης, "Αργυρόπουλος", "Γκουντίνας", "Βαγγέλης" κ.α. που μετά την ολοκλήρωση του Καρναβαλιού στον Άσπρο δεν είχαν τραπέζι ελεύθερο από την πολυκοσμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.