Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Στο Κουρείο του Αντρέα


Του Κώστα Μπούζα
Κανείς δε βαριόταν να περιμένει την σειρά του στο κουρείο του Αντρέα. Αιτία, οι απίθανες γνώσεις του πάνω στο επάγγελμα του, που τις χάριζε αφειδώς σε όλους τους πελάτες κατά τη διάρκεια του κουρέματος.

«Στ’ αρχαία χρόνια, οι νέοι μόλις περνούσαν στην εφηβική ηλικία, αφιέρωναν τα μαλλιά τους στον Απόλλωνα ή στις ποτάμιες θεότητες. Οι νέες, με τη σειρά τους, έκαναν την ίδια αφιέρωση στην Ίσιδα ή στην Υγεία, λίγο πριν τον γάμο. Η σημασία της κόμης, όμως, δεν περιοριζόταν μόνο στην ενηλικίωση, αλλά αφορούσε όλη τη ζωή του ανθρώπου. 

Έτσι ο Αχιλλέας έκοψε τα μαλλιά του πάνω στον τάφο του Πατρόκλου, σε ένδειξη πένθους. Η συνήθεια αυτή πέρασε αργότερα στους Βυζαντινούς και μέσα απ’ αυτούς έφτασε ως τα νεώτερα χρόνια, κυρίως στην Κύπρο και την Κρήτη όπως μαρτυρεί η παράδοση.

Και δεν είναι μόνο στη χώρα μας, που η κόμη συνδέεται τόσο στενά με διάφορες σημαντικές στιγμές της ζωής του ανθρώπου. Στην Κολομβία, για παράδειγμα, κουρεύουν την γυναίκα όταν παύει πια να είναι κορίτσι. Τα μαλλιά τους αφιερώνουν και οι νέες της φυλής Τικούνα του Αμαζονίου, όταν μπουν στην εφηβεία. Οι χήρες πάλι των Ινδουιστών της Ινδίας, ξυρίζουν το κεφάλι τους όταν πεθάνει ο σύζυγος τους. Ξυρίζουν και στο Θιβέτ το κεφάλι των παιδιών που προορίζονται να γίνουν ιερείς. Αντίθετα οι Κα Κούι του Λάος δεν κουρεύονται ποτέ, γιατί πιστεύουν ότι αν το κάνουν θα πεθάνουν…»

Βγαίνοντας από το κουρείο χαιρέτησα τον Αντρέα, που ανταπέδωσε μ’ ένα κούνημα του κεφαλιού. Την ίδια ώρα ξεκινούσε μια νέα διήγηση, καθώς έδενε την πετσέτα στον επόμενο πελάτη: Το ξέρεις ότι παλιά οι ιθαγενείς στην Ταϊτή κρατούσαν τα γένια των εχθρών τους ως τρόπαιο;…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.