Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Πολιτική... όνομα ουσιαστικό, πολύ ουσιαστικό, ενικού αριθμού, και γένους Θηλυκού



Γράφουν:
- Μαγδαληνή (Μάγδα) Βόσσου, Τελειόφοιτος Φοιτήτρια Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Παν. Αθηνών / Ιδιωτική Υπάλληλος
- Μπακογιάννη Μαρία, Απόφοιτη Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Παν. Αιγαίου (Ρόδος), Κατ.: Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών / Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Παν. Πάντειο
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος

Ο ανδροκρατούμενος κόσμος δεν δέχεται εύκολα την εκλογή μιας άξιας Γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό, κοινωνικό και επιχειρηματικό αξίωμα, αλλά… ας μην επιρρίπτουμε ευθύνες αποκλειστικά στους άνδρες. Στην αντίπερα όχθη, παρατηρείται ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη αυτοπεποίθησης και γυναικείας αλληλεγγύης. 

Διαμαρτύρονται για την έλλειψη γυναικείας αλληλεγγύης, αλλά ταυτοχρόνως δεν στηρίζουν όλες τις γυναίκες. Το 2022, θα έπρεπε οι γυναίκες να έχουν γκρεμίσει τα εσωτερικά τους εμπόδια και να ενδυναμώνουν και να ενισχύσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες η μία της άλλης. Είναι πασιφανές ότι για να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών στην εξουσία, χρειάζονται να γίνουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο θεσμών και νοοτροπίας και στο γυναικείο φύλο και να αλληλοϋποστηρίζονται, όχι κατ' επιλογή για να καλύψουν τα όποια κενά ή ανασφάλειες τους, ή για να στηρίξουν τις όποιες ιδεολογικές τους ανησυχίες. 

Εν κατακλείδι, ας ψάξουν να βρουν τι είδους γυναίκες θέλουν να είναι και πώς να ξεπεράσουν τα εμπόδια που δεν τους αφήνουν να γίνουν οι ηγέτιδες που θέλουν και μπορούν να γίνουν. Πρέπει πρώτα να αποκτήσουν θάρρος και αυτοπεποίθηση και μετά να αποφασίσουν ποιες θέλουν να είναι και για ποιο λόγο θέλουν να τις θυμάται η κοινωνία και έπειτα να σκεφτούν πως θα ανοίξουν δρόμους για τους εαυτούς τους και για τους υπόλοιπους εκπροσώπους του γυναικείου φύλου. 

Όσον αφορά την συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες, αυτή ενισχύεται και μέσω της Ποσόστωσης. Το ποσοστό αυξήθηκε από 30%, σε 40% και γιατί όχι να πάει και στο 50%! Το μέτρο της ποσόστωσης προβλέπει πως το 40% των συμμετεχόντων σε κάθε είδους ψηφοδέλτιο, θα πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από το Γυναικείο Φύλο. Δεν είναι ζήτημα Κέντρου, Δεξιάς και Αριστεράς. Η ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους άντρες αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την ενεργοποίηση όλο και περισσότερων γυναικών. 

Σημαντικότερο, όμως, κίνητρο θα αποτελούσε η πρόβλεψη ακόμη μεγαλύτερης κοινωνικής μέριμνας για τις εργαζόμενες μητέρες, θετικά μέτρα για τις γυναίκες επιχειρηματίες, κίνητρα προς την ανώτατη ακαδημαϊκότητα των νεαρών επιστημόνων και εξοικονόμηση ελεύθερου χρόνου για τον εαυτό τους και την κοινωνική τους δράση. Συνεπώς, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι διευκολύνσεις και η κατάργηση των στερεοτύπων της κοινωνίας απέναντι στις δραστήριες Γυναίκες, αποτελούν από μόνα τους έναυσμα για την αύξηση της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, σε κάθε θέση εξουσίας, σε κάθε κοινωνικό πόστο, σε ακόμη περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες σε κάθε τομέα της επιχειρηματικότητας. 

Η ανάμειξη με την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανένα από τα φύλα. Χρειάζεται αρκετή και σκληρή δουλειά, τόλμη, αφοσίωση, αλλά και όραμα, για να πετύχει καμία/κανείς σε αυτόν τον χώρο. Και αυτό το έχει πάρα πολύ ανάγκη η σημερινός κόσμος, η πατρίδα μας και η κοινωνία!

Η τέταρτη πολυκομματική κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, η επονομαζόμενη «Ρούτε IV» ανέλαβε καθήκοντα, 299 ημέρες μετά τις τελευταίες εκλογές και έναν χρόνο μετά την παραίτηση του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει αριθμό ρεκόρ γυναικών σε 14 από τις 29 θέσεις υπουργών και υφυπουργών. Από τους 20 υπουργούς, οι 10 είναι γυναίκες. Ιδεολογικά πιάνει από την δεξιά μέχρι και την κεντροαριστερά (περιλαμβάνει 4 κόμματα τουλάχιστον!). 

Ενας από τους σημαντικότερους υπουργικούς θώκους, του υπουργού Οικονομικών, ανατέθηκε στην Ζίγκριντ Κάαγκ. Η νέα υπουργός Οικονομικών, πρώην διπλωμάτης 60 ετών, ενδεχομένως θα αμβλύνει τις εντάσεις με τις Βρυξέλλες, καθώς η Ολλανδία ανήκει , μαζί με την Αυστρία, την Δανία και την Σουηδία, στις τέσσερις «σφιχτότερες» χώρες, οπαδούς της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που επιτίθενται συχνά κατά των χωρών μελών του ευρωπαϊκού Νότου. 

Ο επονομαζόμενος και «Τεφλόν» για την ικανότητά του να παραμένει στην εξουσία παρά τα σκάνδαλα και τις πολιτικές κρίσης, ο Μάρτ Ρούτε είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νέος κυβερνητικός συνασπισμός έχει υποσχεθεί γενναιόδωρες δημόσιες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους τομείς της στέγης, των παιδικών σταθμών και της εκπαίδευσης, δίνοντας όμως προτεραιότητα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς η παραλλαγή Ομικρον έχει εκτινάξει σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα στην Ολλανδία. 

Η νέα ολλανδική κυβέρνηση έχει την πρόθεση της κατασκευής δύο πυρηνικών σταθμών και προβλέπει να δαπανήσει 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίοδο 10 ετών στην κλιματική αλλαγή που συνιστά σοβαρή απειλή για την Ολλανδία, το ένα τρίτο του εδάφους της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Η Ολλανδία αποκτά για πρώτη φορά υπουργό Κλίματος και Ενέργειας, τον 34χρονο Ρομπ Γέτεν και η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι την Παρασκευή αν μπορεί να χαλαρώσει το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου στην Ολλανδία με το κλείσιμο των περισσότερων δημοσίων χωρών, παρά το νέο κύμα της επιδημίας. Αν και στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν τα τέσσερα κόμματα που συμμετείχαν και στον προηγούμενο που κυβέρνησε από το 2017, χρειάσθηκε σχεδόν 10 μήνες για την επίτευξη νέας συμφωνίας μετά τις εκλογές της 17ης Μαρτίου 2021. 

Τελικά τα κόμματα έφθασαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα, η οποία προβλέπει ότι θα αφήσουν πίσω την λιτότητα των πολλών τελευταίων ετών, αντικαθιστώντας την με σειρά δημοσίων δαπανών που τροφοδοτούνται από τα χαμηλά επιτόκια. Οι δημόσιες επενδύσεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη ενός πολύ επιφυλακτικού κοινού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, έπειτα από έναν χρόνο πολιτικών τριβών και αμφισβήτησης των πολιτικών αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Μαρκ Ρούτε ως πρωθυπουργού και ως πολιτικού έχει υποχωρήσει. 

Τους τελευταίους μήνες, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είχαν βίαιη κατάληξη και πολλοί υπουργοί έχουν λάβει θανατικές απειλές. Ο λαϊκιστής ακροδεξιός και κορονοσκεπτικιστής Τιερί Μποντέ έγινε εκπρόσωπος της εξέγερσης που κατέληξε στις βίαιες ταραχές του περασμένου χρόνου, ενώ μαχητικός αντιεμβολιαστής συνελήφθη πρόσφατα να κραδαίνει αναμμένο πυρσό μπροστά στο σπίτι της υπουργού Ζίγκριντ Κάαγκ.

Φιλελεύθερη, Κεντροδεξιά, μέλος του ΕΛΚ (EPP), σχετικά πολέμιος των αμβλώσεων, αλλά υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι το φαβορί για την προεδρία του Ε.Κ. Την ίδια εκείνη μέρα θα γιορτάσει η Μαλτέζα πολιτικός τα 43α γενέθλιά της, ανήμερα της ψηφοφορίας για την διαδοχή στο τιμόνι της Ευρωβουλής του εκλιπόντος Νταβίντ Σασόλι. 

Ο δρόμος της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξε στις 24 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου, όταν εξελέγη εξελέγη υποψήφια του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωβουλής στο υπόλοιπο μισό της θητείας και η υποψηφιότητά της πήρε νέα ώθηση μετά την απόφαση τον περασμένο μήνα της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στην Ευρωβουλή, να μη δώσουν μάχη για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, μετά το τέλος της θητείας του Σασόλι. 

H Χριστιανοδημοκράτης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σημερινή ανάρτησή της στο Twitter δήλωσε συντετριμμένη με τον θάνατο του Σασόλι: «Η Ευρώπη απώλεσε έναν ηγέτη, εγώ ένα φίλο, η δημοκρατία έναν πρωταθλητή», έγραψε η Μετσόλα. Πρώην δικηγόρος και απόφοιτος του College of Europe η Μετσόλα υπηρέτησε ως νομική ακόλουθος στο γραφείο της Μάλτας στην ΕΕ από το 2004 μέχρι το 2012 και ως νομική σύμβουλος της Κάθριν Άστον, πρώην εκπροσώπου της ΕυρωπαΪκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, ενώ μιλά άπταιστα ιταλικά και γαλλικά. 

Παντρεμένη από το 2005 με τον Φινλανδό Ούκο Μετσόλα απέκτησε μαζί του τέσσερις γιους ηλικίας από 14 έως τεσσάρων ετών, τον Λούκα, τον Άλεκ, τον Μαρκ και τον Κρίστιαν. Λάτρης της γνωστής σειράς κινουμένων σχεδίων «Τομ και Τζέρι» η Μετσόλα αγωνίζεται καθημερινά για να πείσει τους γιους της να μην στρογγυλοκάθονται μπροστά στη μικρή οθόνη. 

Η ίδια δηλώνει άνθρωπος της δράσης, των έργων, αφού οι γονείς της της έμαθαν να αγωνίζεται για ό,τι θέλει να αλλάξει στη βάση του συνθήματος: «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως όπου μπορείς». Η Μετσόλα έχει τη φήμη εργασιομανούς πολιτικού, ενώ στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για τις φιλοδοξίες της, που σύμφωνα με ορισμένους φθάνουν μέχρι τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν μελλοντικά. Και γιατί όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.