Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ε. Λιακούλη: «Ηχηρό το μήνυμα της κοινωνίας για ανανέωση»


H Ευαγγελία Λιακούλη, Ποινικολόγος, Τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και Βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ μιλά στους Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και Καραγεωργίου Μπάμπη

Oι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται στην τελική ευθεία θεωρείται ότι μπορεί να θέσουν, θέμα εσωστρέφειας;
Απ.:Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πάντα πολιτικά παρόν, με συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. Ήταν και είναι πάντα κοινοβουλευτικά παρόν, ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση για όλες τις παραλείψεις, τις ελλείψεις και τις ‘κακές’, έως και ‘ύποπτες’, νομοθετήσεις της, που αδικούν κατάφωρα μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. 

Εμείς, λοιπόν, ήμασταν και είμαστε πάντα εδώ. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι συνέβησαν πολλά γεγονότα, θετικά και αρνητικά, τα οποία έστρεψαν τους προβολείς της επικαιρότητας στην παράταξή μας. Και αναφέρομαι στον αδόκητο θάνατο της αείμνηστης Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, που συντάραξε όλη την Ελλάδα και σηματοδότησε τις εξελίξεις, ταρακουνώντας το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές διεργασίες του Κινήματος Αλλαγής, που είχε ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, γιγαντώθηκε και απασχολεί έντονα τόσο τον κόσμο, εντός και εκτός της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, όσο και τα ΜΜΕ. 

Ως εκ τούτου, το χρέος όλων μας είναι ακόμη μεγαλύτερο: να φυλάξουμε ως ‘κόρη οφθαλμού’ την παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, διατηρώντας τη σεμνότητα, την αξιοπρέπεια και τον πολιτικό πολιτισμό που η ίδια πρέσβευε, μέχρι την τελική ανάδειξη του νέου αρχηγού μας. Η ίδια η στάση και η προσέλευση του κόσμου, κατέδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εσωστρέφειας.

Έχει γίνει τον τελευταίο καιρό το αν πρέπει να επιστρέψει ή όχι το κίνημα στα παλιά σύμβολα. Τι είναι για εσάς το Κίνημα Αλλαγής; Ποια θα ήταν η απάντηση σας στο πολλές φορές ειπωμένο ερώτημα: ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ; Ή και τα 2;

Απ.: Το Κίνημα Αλλαγής είναι γνήσιο παιδί του ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης ιστορικής προοδευτικής παράταξης, το ένα αναπνέει και ζει μέσα και από το άλλο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο διαχρονικός φάρος στις αξίες μας και στις ιδέες μας και το Κίνημα Αλλαγής, ο σύγχρονος εκφραστής του. Επομένως, κάθε συζήτηση για επιστροφή ή όχι σε παλιά ονόματα και σύμβολα, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται βαθιά χαραγμένα στη μνήμη και στις καρδιές όλων των προοδευτικών πολιτών, έχει τη σημασία της και θα λυθεί από τα αρμόδια συλλογικά όργανα . Αυτό που ενδιαφέρει όμως πλέον, απόλυτα την προοδευτική δημοκρατική μας παράταξη, είναι η επανεκκίνηση και το μέλλον της. 

Ένα μέλλον που μόνο αυτόνομο και προοδευτικό μπορεί να είναι, με πίστη στις αρχές της, αναδεικνύοντας παράλληλα τη διαχρονική πορεία και τη συνέπειά της. Και αυτό το μέλλον θα το οικοδομήσουμε με τη συμβολή όλων των πολιτών του προοδευτικού χώρου, οι οποίοι συμμετέχουν, με τη ψήφο τους, στην έναρξη της νέας πορείας του Κινήματος Αλλαγής! Τώρα που τα αιτήματα και οι ανάγκες των πολιτών αλλάζουν. Τώρα που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα τα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα είναι η ώρα για το Κίνημα Αλλαγής να αναδειχθεί στον κύριο εγγυητή των προοδευτικών διεκδικήσεων του ελληνικού λαού!

Ποιο είναι το μήνυμα της κάλπης που ήδη δόθηκε την πρώτη Κυριακή;

Aπ.: Κατά κοινή ομολογία το μήνυμα είναι «ανανέωση τώρα». Αυτό το μήνυμα οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε, με συντροφικότητα και πολιτική φιλία ανάμεσά μας. Ο κόσμος της παράταξής μας, δείχνει ότι θέλει την επανεκκίνηση με όρους φρεσκάδας, στα πρόσωπα, στις ιδέες, στις πρακτικές

Την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως Προέδρου, πιστεύετε ότι η παράταξη θα μείνει ενωμένη;

Απ.: Η παράταξή μας, μετά και την εκλογή της νέας ηγεσίας, πρέπει να συνεχίσει, ενωμένη, την αυτόνομη πορεία που έχει ήδη χαράξει από το 2015. Τότε που, βαθιά πληγωμένη, με το ασήκωτο βάρος της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της, με τον κίνδυνο να μείνει εκτός Βουλής, ξεπέρασε παλικαρίσια τις Συμπληγάδες, και, σήμερα, αποτελεί το βασικό εγγυητή της προοδευτικής κατεύθυνσης του τόπου. Βασική προτεραιότητά όλων μας είναι η ίδια η παράταξη, οι ιδέες και οι αρχές της. Αυτή είναι ο τιμονιέρης, και όλοι εμείς απλοί επιβάτες, που εξαιτίας της, βρισκόμαστε εδώ. 

Το Κίνημα Αλλαγής που προήλθε από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης, επιστρέφει σ’ αυτή, ώστε, ανανεωμένο και ενωμένο, να αποτελέσει το μόνο ασφαλές πολιτικό καταφύγιο των προοδευτικών πολιτών του τόπου. Την επόμενη ημέρα, το Κίνημα Αλλαγής, έτοιμο και ενωμένο, με πίστη στις αρχές και τις αξίες του, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το προοδευτικό μέλλον της χώρας, έχοντας ολοκληρωμένες και ανανεωμένες προτάσεις για όλους τους βασικούς τομείς που αφορούν τους πολίτες. Απευθύνουμε, λοιπόν, πρόσκληση στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά, στις 12 Δεκεμβρίου, να λάβει ενεργό μέρος στη διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της παράταξης. Για να πορευτούμε μαζί, ενωμένα και προοδευτικά, στο δρόμο προς τη Νέα Αλλαγή!

Τι σημαίνει για εσάς η Πολιτική, ως ιδέα και λειτούργημα;

Απ.: Όπως είπε ο μεγάλος φιλόσοφος πρόγονός μας Αριστοτέλης, ο άνθρωπος είναι, φύσει, πολιτικόν ον. Ιδιαίτερα, σε εποχές κρίσης, όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, κάθε πολίτης οφείλει να παραμείνει ενεργός και, με τον δικό του τρόπο, να συνδιαμορφώσει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας. Η ίδια η έννοια της πολιτικής, άλλωστε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δραστηριότητα, η οποία όντας κοινωνική, προϋποθέτει πάντα το διάλογο, ποτέ το μονόλογο. Για μένα, η ενασχόληση μου με την πολιτική, εκτός από προσωπική επιλογή, αποτελεί ηθικό καθήκον. 

Ήρθε, δε, ως φυσική συνέχεια της μακρόχρονης θητείας μου στην αυτοδιοίκηση αλλά και της εμπλοκής μου σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας. Πάντα εμπνεόμενη από τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, προσπαθώ, ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου πλέον, να εκφράζω καθημερινά τα πάγια αιτήματα των συμπολιτών μου, τόσο της Λάρισας όσο και όλης της Θεσσαλίας, και να αγωνίζομαι καθημερινά για τη Νέα Αλλαγή, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός που δοκιμάζεται σκληρά την τελευταία δεκαετία.

Ποιο είναι το μήνυμά σας για τη δεύτερη Κυριακή και για το νέο αρχηγό σας;

Απ.: Η ενότητα του χώρου μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν επιδέχεται καμία κρίση από οποιονδήποτε το σκεφτεί. Η δεύτερη Κυριακή , που οδηγεί στην τελική ανάδειξη του νέου Προέδρου μας , πρέπει και πάλι να μετατραπεί σε γιορτή Δημοκρατίας. Θα τιμήσουμε με την παρουσία μας τους υποψηφίους συντρόφους που δίνουν τη μάχη, με αγάπη και συντροφικότητα. Θα επιλέξουμε, με βάση τις θέσεις τους, τις αξίες τους και την αφοσίωσή τους στην παράταξή μας. Τα πράγματα είναι απλά: ενωμένοι, ψηφίζουμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.