Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

"Παπα-Νικόλα Ευθυμιάδη, δεν σε ξεχνάμε και σε μνημονεύουμε πάντα"


Της Γεωργίας Κολεσιώτου
Παπα-Νικόλα Ευθυμιάδη,
συνδεδεμένη η φωνή σου με το Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιλκίς. Ο ήχος, η χροιά, το χρώμα της «μύριζαν» Μητρόπολη.
Ντόμπρος και ευθύς υπηρέτησες το αξίωμα της ιεροσύνης.

Τα πρώτα σου βήματα ως διάκος και μετά ως ιερέας στην Ξηρόβρυση ήταν δίπλα στο Μητροπολίτη Χαρίτωνα, σε εποχές εντελώς διαφορετικές από τις τωρινές. Συνέχισες να υπηρετείς στο Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος επί πολλά έτη με το Μητροπολίτη Αμβρόσιο, ακολουθώντας τον ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή σου επί Μακαριστού Αποστόλου στο νησί της Πάρου. Γέννημα της ακριτικής Βασιλίτσας (Ποντοηράκλειας) βρέθηκες να αγναντεύεις το Αιγαίο πνίγοντας κάθε ανθρώπινο καημό.

Ο χαρακτήρας σου δεν σου επέτρεπε να κάθεσαι σε μια γωνιά άπραγος, αλλά ασκώντας πάντα τα ιερατικά σου καθήκοντα, ανακατεύτηκες με την κοινωνία του Κιλκίς, με επίσημους και ανεπίσημους, και με την πειθώ σου τούς ωθούσες να βοηθούν το έργο της Εκκλησίας.

Έβαλες τα δυνατά σου για την αγιογράφηση του Ναού της Μεταμορφώσεως αλλά και την θεμελίωση – ολοκλήρωση του Ναού της Παναγίας στην Πλατεία Γαλήνης γιατί είχες οράματα και τόλμη. Οράματα που δεν τα διέλυσε ο πόνος του Ηλία, ούτε τα λύγισαν οι ταλαιπώριες της υγείας του Γιώργου, αλλά συνέχιζες με πίστη στο Θεό να περπατάς αγέρωχος, καλημερίζοντάς μας, και πίνοντας πού και πού κανένα καφεδάκι συνοδευόμενο με συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης. 

Άλλωστε ο Ντίνος και η γενεαλογική σου συνέχεια, τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου, ήταν αληθινά στηρίγματα μέσα στην οικογένεια που δημιούργησες με την πρεσβυτέρα Υπαπαντή.

Το ενδιαφέρον σου για νέους και παλαιούς κιλκισιώτες δεν σταμάτησε παρόλο που οι εμφανίσεις σου λόγω υγείας είχαν ελαχιστοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.
Αξέχαστες οι επισκέψεις σου στις Κατασκηνώσεις της Λεπτοκαρυάς για να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ανεπανάληπτες οι στιγμές όταν ερχόσουν στις 07.00 το πρωί για να τοποθετήσουμε τον στολισμένο με ολόασπρα γαρύφαλλα Επιτάφιο στη θέση του και να ψάλουμε όλοι μαζί με επικεφαλής την δ. Αναστασία Βαφειάδου «Ο ευσχήμων Ιωσήφ».
Αλησμόνητη η Θεία Λειτουργία στο Διπόταμο όταν τα μάτια όλων μας βούρκωσαν ακούγοντας από τα χείλη σου «Ευλογημένη η Βασιλεία».

Παπα-Νικόλα Ευθυμιάδη,
Δεν σε ξεχνάμε και σε μνημονεύουμε πάντα
Αιώνια η μνήμη σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.