Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Είναι το ΠΑΣΟΚ και πάλι... πολιτικά σέξι;



Υπογράφει ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς
Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Μελετώντας κανείς εκλογικά και κομματικά συστήματα ανά την Ευρώπη και την Δύση παρατηρεί ότι είναι ευεργετικό για ένα κράτος να υπάρχει ένας σοβαρός, ρεαλιστικός, προοδευτικός κομματικός χώρος. Τελικά αφορά την κοινωνία και τα ΜΜΕ, ξανά, το κίνημα του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. 

Θα μπορούμε να έχουμε μια πιο σίγουρη εικόνα σε 5-10 μέρες, όμως... 4 δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν αυτό το 20ήμερο, δίνουν μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα που ενδιαφέρει πολλά κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ σίγουρα...), αλλά και πολλούς συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης: Ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Πριν πάμε στην κύρια θεματική μας θα σημειώσουμε κάτι σε μερικές γραμμές. 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου -όπως και ο τεράστιος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής- έφτιαξαν, έχτισαν, μεγάλο Κόμμα με ανοιχτό και δημόσιο, πανεθνικό και παλαιικό κάλεσμα στην κοινωνία και μετά έκαναν στελέχη και κομματάρχες. Δεν ''έκλεψαν'' με ορθά και αθέμιτα μέσα στελέχη και περσόνες από άλλα κινήματα, κόμματα και κομματίδια. 

Έκαναν Κόμμα με αντοχή και διάρκεια στον χρόνο, από κάτω προς τα πάνω! Και όχι από πάνω προς τα κάτω. Όπως κάποτε είχε πει κάποιος, ''Αν δεν ήταν ο Ανδρέας δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός μας''. Και δίκιο είχε! Αυτό για εκείνους που ''τσιμπάνε'' στελέχη από άλλους... και φοράνε ζιβάγκο και μας πλασάρουν άλλα παπανδρεϊκά αξεσουάρ.

Σύμφωνα με τις 4 σοβαρές δημοσκοπήσεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται στην κούρσα της ηγεσίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεύτερο αλλά εξαιρετικά κοντά και τον Γιώργο Παπανδρέου... σταθερά τρίτο. 

Στον δεδομένο δεύτερο γύρο (12 Δεκεμβρίου) ο Λοβέρδος είναι προσώρας νικητής, δυναμικά, είτε οριακά. Οι 3 μετρήσεις συμπίπτουν όχι μόνο στο όνομα του Νικητή ή πιθανού Νικητή (Αν. Λοβέρδου), αλλά και σε ένα κομβικό στοιχείο: μόνον οι κ.κ. Λοβέρδος και Ανδρουλάκης έχουν πιθανότητες να εκλεγούν στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στον δεύτερο γύρο πάντα. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, καμία... μάλλον! Σοκαριστικά τα ευρήματα θα έλεγε καποιος... Δεν βλέπουμε κάθε μέρα έναν πρώην αυτοδύναμο πρωθυπουργό και πρώην πανίσχυρο πρόεδρο να ''σπάει τα μούτρα του'' σε κομματική κάλπη! Πώς θα αποδεχθεί ο ΓΑΠ μια τρίτη πιθανή ήττα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά; 1η το 2007, εθνικές εκλογές και 2η το 2015 με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα δικαιωθούν όσοι συμβούλευσαν τον πρώην πρωθυπουργό (ο αδελφός του κος. Νίκος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων!) να μην κάνει το βήμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου φανταζόταν μάλλον ότι οι Έλληνες -και ποσο μάλλον οι κεντροαριστεροί ιδεολογικά πολίτες- θα πέσουν ξεροί ακούγοντας ξανά το ιστορικό όνομα. Η επιστροφή του, τελικά, προκάλεσε αίσθηση και περιέργεια, αλλά όχι ανατροπή. 

Μάλλον... Από τα λεγόμενά του φάνηκε ότι δεν είχε προετοιμαστεί πολιτικά, ούτε είχε ανανεώσει το αφήγημά του. Με το καλημέρα σε συνεντεύξεις και στην Πάτρα, άρχισε τα «δικαιωμένος» και «λεφτά υπάρχουν». Στο Αγρίνιο, θυμήθηκε ξανά τα «συμφέροντα», ένα κόλπο από το 2009. Στην Κρήτη, επανέλαβε τα χιλιοειπωμένα περί «γιορτής της δημοκρατίας». Η παρουσία του εκπέμπει ένα κάποιο déjà vu, αντί να παραπέμπει στο μέλλον του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδος συνολικά, βγάζει τους κομματικούς σκελετούς από τις ντουλάπες...

Του ζητούν διαρκώς να απολογηθεί για τη διάσπαση με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. (2015), τα χρέη που άφησε στο ΠΑΣΟΚ, το Καστελλόριζο και το μνημόνιο... και όχι μόνο. Εκείνος περίμενε τη ρεβάνς και τον θρίαμβο, η ζωή του θυμίζει όμως σε πολίτες και δημοσιογράφους παλιές ιδεολογικές αμαρτίες και εθνικές-κοινωνικές αποτυχίες. Μια άλλη εξήγηση που μπορεί να δώσει κάποια/κάποιος στο ερώτημα γιατί δεν... περπατάει ο κος. Παπανδρέου, είναι ότι εκδήλωσε την πρόθεσή του μόλις άδειασε η θέση της αειμνήστου και ανεπανάληπτης Φώφης Γεννηματά. 

Βαριά η σκιά της πρώην προέδρου. Στο μυαλό του ψηφοφόρου, η σκοπιμότητα δεν προκαλεί συμπάθεια. Ούτε οι... πολιτικές πονηριές επικροτούνται: ο Παπανδρέου προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να αναβληθούν οι κάλπες, δεν έπεισε τους συνυποψηφίους να αποσυρθούν (έναν μόνο!!!), δεν μπόρεσε να επιβληθεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο., ούτε να βάλει επικεφαλής τον κο. Κεγκέρογλου. Κι όπως φάνηκε, εν τέλει, οι εξαγγελίες του για «προοδευτική διακυβέρνηση» έδρασαν αρνητικά: δεν γίνεται να προμοτάρεις μελλοντική πιθανή κυβέρνηση με τους Τσίπρα και Βαρουφάκη, δύο πολιτικούς που δεν τα πήγαν και πολύ καλά μάλλον. 

Που δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο. Που ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 μας είπε ανοιχτά και δημόσια ότι αν ήθελε πάλι Τσίπρα ''δεν θα έφευγα ποτέ''. Άρα τελικά τα προοδευτικά... κουκιά τις πρασινοκόκκινης διακυβέρνησης δεν βγαίνουν ή αν βγαίνουν είναι στα πολύ οριακά...

Φυσικά, υπάρχει δρόμος ακόμα ως τις 12 Δεκεμβρίου. Πολλά μπορούν να αλλάξουν και ο κος. Παπανδρέου να φτάσει στο τελικό φίνις ή έστω στον 2ο γύρο. Θα εξαρτηθεί από τα μαγειρέματα της κάλπης, με την καλή έννοια... πάντα. Όμως η πρώτη καταγραφή στις μετρήσεις δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θέλει να αλλάξει σελίδα, να ξεχάσει τα παραδοσιακά τζάκια και να ακούσει καινούρια πράγματα. ''Ανανέωση με εμπειρία'' θα έλεγε καποια/κάποιος ότι ταιριάζουν στους κους. Λοβέρδο και Ανδρουλάκη, Νίκο, είτε Ανδρέα. 

 Στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, μια υπολογίσιμη μερίδα του εκλογικού σώματος, θα ήθελε ένα κεντρώο, προοδευτικό πόλο (μην πω μπαλαντέρ ή king-maker και θυμώσω φίλες/φίλους…), της τάξεως του 10-15%, που με την παρουσία του να μπορεί να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν πολιτική ηρεμία, κοινωνική σταθερότητα και εθνική πρόοδο. Και ένα τέτοιο κόμμα, είναι απολύτως χρήσιμο και ζωτικής σημασίας. Για την οικονομία και την πατρίδα! 

Ως Θωμάς, ως απλός - αλλά ενεργός πολίτης, εύχομαι τα καλύτερα για τον κεντροαριστερό χώρο της Ελλάδας μας... μόνο θετικά να πηγάζουν. Πόσο μάλλον όταν εκτιμάω βαθιά ορισμένες/ορισμένους, σοβαρούς ανθρώπους από την παράταξη αυτή... την κα. Εύα Καϊλή, τον κο. Γιώργο Φραγγίδη, την αγαπημένη φιλη μου, Βασιλική (Βάσια) Ν. Αναστασίου!

ΥΓ: Με αυτή την κίνηση του κου ΓΑΠ μήπως ''ανοίγει η όρεξη'' για δυναμικά comeback και άλλους παλαίμαχους και βετεράνους, όχι μόνο στον κεντροαριστερο χώρο, αλλά και ευρύτερα, σε όλα τα κόμματα; Ευχόμαστε πως όχι!

ΥΓ2: Ο στόχος του κου. τέως ΠΘ είναι να γίνει ξανά πρόεδρος κόμματος; Ή πρόεδρος κράτους; Πρόεδρος ανώτερου εθνικού οικονομικού θεσμού; Είτε ίσως... κάτοχος υψηλότατου ευρωπαϊκού αξιώματος, υπερ-διεθνούς εμβέλειας;

ΥΓ3: Ποιοι γλυκοκοιτάζουνε το σενάριο 1+3 για τον 2ο γύρο; Για να δούμε...

ΥΓ4: Θα έχουμε αποχώρηση κάποιου εκ των 2 μικρών υποψηφίων μέχρι 21-25 του μήνα;

ΥΓ5: Γιατί δεν παίρνουν ανοιχτά θέση οι 2 τέως Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ... καθώς και 10-15 εξαιρετικά κορυφαία στελέχη, που δεν πήγαν ούτε προς ΝΔ, ούτε προς ΣΥΙΖΑ; Τι σκέφτονται;

ΥΓ6: Μήπως η ΝΔ και ο κος. Τσίπρας, κυρίως εκείνος, να κοιτάξουν τα του οίκου τους και όχι το τι παίζει με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Γνώμη μου...

ΥΓ7: Θα συνεχίσει να είναι πολιτικά ''σέξι'' ο προοδευτικός χώρος και μετά την 12η/12ου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.