Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Τιμητική παρουσία του Δήμου Κιλκίς στα αποκαλυπτήρια της προτομής του κορυφαίου Κύπριου ποιητή Παύλου Λιασίδη


Στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Παύλου Λιασίδη, θεματοφύλακα της λαϊκής ποίησης της νεότερης Κυπριακής λογοτεχνίας, παρέστησαν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννης Χατζηαποστόλου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του αδελφοποιημένου με το Δήμο Κιλκίς Δήμου Λύσης.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητάρη της Λύσης, δωρεά του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος "Φώτος Φωτιάδης" πραγματοποίησε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου στο συνοικισμό Τσακκιλερό όπου βρίσκεται και λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο το προσφυγικό σπίτι του Παύλου Λιασίδη.

Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε λογοτεχνικό μνημόσυνο με τους προσκεκληθέντες ομιλητές και τους οικείους του σύγχρονου διαλεκτικού ποιητή να ακουμπούν στο προσκυνητάρι της μνήμης του λόγια αγάπης για τον άνθρωπο Λιασίδη και αναγνώρισης του ποιητικού του έργου.

‘’Τιμούμε τον άνθρωπο που πρώτος μας τίμησε, τίμησε τον πολιτισμό μας με τα ποιήματά του ανεβάζοντάς τον πιο ψηλά από εκεί που τον συνάντησε’’ τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής.

‘’Υπηρέτησε με πάθος τις νόρμες της λογοτεχνικής παράδοσης εκφράζοντας με το πηγαίο ταλέντο του τα πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα της εποχής του σε συνθήκες σκληρής φτώχειας, αποικιοκρατίας αλλά και πικρής προσφυγιάς’’ ανέφερε στο χαιρετιστήριο λόγο του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης.

Για τον άνθρωπο και τον ποιητή μίλησε ο λογοτέχνης Γιώργος Μολέσκης. Ήταν πολέμιος της κοινωνικής αδικίας και δεν αγωνιζόταν για την υστεροφημία του αλλά για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Οι επιρροές από το λαϊκό περιβάλλον είναι εμφανείς στις ποιητικές του συλλογές

Τη συμβολή του Λιασίδη στα Κυπριακά Γράμματα εκθείασαν η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος "Φώτος Φωτιάδης" Παύλος Φωτιάδης και τα παιδιά του Χρυστάλλα, Μαργαρίτα και Ηλίας

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα καλλιτεχνών Λύσης (ΣΥΚΑΛΥ) το οποίο έχει μελοποιήσει στίχους του ποιητή.

Την τελετή αποκαλυπτηρίων τίμησαν με την παρουσία τους και οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Ζύρας, οι Δήμαρχοι Λατσιών Χρίστος Πιτταράς, Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου - Παναγίδη Ακανθούς Ελένη Χατζημιχαήλ οι πρώην Δήμαρχοι Λύσης Ανδρέας Ττοφιάς, Συμεών Παστός, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.