Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Κρανίου τόπος


Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Αυτό που βιώνουμε σαν κράτος για παραπάνω από μια βδομάδα, ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ταυτόχρονες εστίες φωτιάς σε πέντε νομούς κατάφεραν να προκαλέσουν κάτι περισσότερο από αποσταθεροποίηση. Το απόλυτο χάος.

Άπειρα στρέμματα καταπράσινης φύσης παραδόθηκαν ανυπεράσπιστα στη μανία της φωτιάς που στο βωμό των συμφερόντων που την άναψαν, κατάπινε ότι έβρισκε μπροστά της.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Κοινότητας Λίμνης Ευβοίας αυτοί που βοήθησαν πραγματικά, ήταν οι εθελοντές, οι κάτοικοι, οι αγρότες και ο απλός κόσμος. Οι πυροσβέστες αρνούνταν να συντονίσουν τους εθελοντές και τους απαξίωναν.

Φερόντουσαν με τρόπο που έδειχνε ότι περίμεναν εντολές για να κάνουν το οτιδήποτε ενώ όλα τα εναέρια μέσα ήταν στο Τατόι δίνοντας προτεραιότητα σ εκείνη την περιοχή. Ο κύριος Τριανταφύλλου επίσης ανέφερε ότι οι όποια βοήθεια από τους απεσταλμένους της Πυροσβεστικής επήλθε μετά από επίμονη πίεση των κατοίκων τους οποίους το μόνο που έκαναν ήταν να προσπαθούν να τους απομακρύνουν.

Φερόντουσαν λες και ήθελαν η φωτιά να πάρει έκταση και να μην μπορεί εύκολα μετά να τεθεί υπό έλεγχο.

Παρόμοια δήλωση κυκλοφόρησε κι από εκπρόσωπο της Ρουμανικής αποστολής, η οποία όμως όλως περιέργως διαψεύστηκε με επιστολή από τον αρχηγό των Ρουμάνων Πυροσβεστών ο οποίος δήλωσε πως εμείς ήρθαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε πολιτικά παιχνίδια.

Τώρα γύρω από τι είδους πολιτικά παιχνίδια δεν θέλουν να εμπλακούν, ο καθένας έχει δική του κρίση και μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ήδη ως κοινά μυστικά κυκλοφορούν πάρα πολλά. Όμως μόνο ο χρόνος είναι ο μόνος που μπορεί να δείξει τι ισχύει πραγματικά.

Και η αλήθεια θα φανεί μόνο όταν θα ξεκαθαριστεί στο μέλλον το τι θα γίνει με όλες αυτές τις εκτάσεις. Αν όντως θα κηρυχτούν αναδασωτέες, ή αν κάποιοι γι αυτές έχουνε αλλά σχέδια.

Κατά τα άλλα φέτος είχαμε και συλλήψεις για εμπρησμούς και απόπειρες εμπρησμών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ημεδαποί, αρκετοί Πακιστανοί και μια γυναίκα που ενώ έλεγε πως ήταν Αφγανή, απεδείχθη Τουρκάλα με πλαστά χαρτιά. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν κατ' αρχήν τα μπουμπούκια των ΜΚΟ με τις μισθουδάρες πως είναι δυνατόν μια γυναίκα να συλληφθεί έχοντας πάνω της υλικά εμπρησμού, που χρησιμοποιούν εκπαιδευμένοι τρομοκράτες σε ασύμμετρο πόλεμο πόλεως;

Κι ας παραδεχτούν επιτέλους αλληλέγγυοι και λοιποί έμμισθοι φιλάνθρωποι ότι μαζί με τους πραγματικούς πρόσφυγες μας κουβαλήθηκε και μπόλικη σκαρταδούρα, που εμπλούτισε τη δική μας εγχώρια παραβατικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσο για την κυβέρνηση ας αφήσει τα επικοινωνιακά τρικ κι ας βγάλει επιτέλους στην επιφάνεια κι άλλα ονόματα αλλοδαπών που έχουν προσαχθεί ως ύποπτοι. 

Εκτός και αν ακόμα και μετά από όλα αυτά, οι πολιτικοί μας αρχηγοί εξακολουθούν να ανταγωνίζονται για το ποιος από δαύτους είναι ο πλέον πολυπολιτισμικός.

Κι επίσης ας αλλάξει επιτέλους η νομοθεσία για να μην επιτρέπεται άδεια επέμβασης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ακόμα και σε αναδασωτέες περιοχές, για να μην έχουν κίνητρο οι ολιγάρχες της Αθήνας.

Γιατί τώρα με τους δασικούς χάρτες, έκλεισε η φάμπρικα των αυθαιρέτων και αρχίσαμε την πράσινη ανάπτυξη, με εισαγωγή Γερμανικές ανεμογεννήτριες στα καμένα. Υπάρχουν βέβαια και οι Ελληναράδες κτηνοτρόφοι που επιδοτούνται με χρήμα και όχι με επιδοτούμενο κουπόνι σε ζωοτροφές ή φοροαπαλλαγές που με την κάλυψη των τοπικών αιρετών και κυβερνήσεων, έχουν συμφέρον για φωτιές που στα επόμενα χρόνια θα παράξουν χαμηλή βλάστηση για τζάμπα βοσκή.

Δυστυχώς τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ μέχρι την αρχή των μνημονίων, έκαναν το Σύνταγμα προσάναμμα για εμπρηστές. Με διάφορα τεχνάσματα καθυστερούσαν να εκδώσουν δασικούς χάρτες μέχρι το 2010 που πίεσε η Τρόικα, όχι από οικολογική συνείδηση, αλλά για να συμπεριλάβει και τα δάση στην υπό εκποίηση περιουσία του πτωχευμένου μας κράτους.

Έχει ήδη περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα πύρινης καταστροφής, κι ακόμα ευθύνες δεν αποδόθηκα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ευθύνες, θα αποδοθούν με ψυχραιμία και όχι εν βρασμώ. Κι όσο είμαστε εν αναμονή ανακοινώσεων έγινε ένας μίνι ανασχηματισμός, κι ορίστηκε υπεύθυνος διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Για να τρέξει το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Ας ελπίσουμε λοιπόν οι αποζημιώσεις να φτάσουν γρήγορα στους πραγματικούς δικαιούχους και να μην έχουν την τύχη των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη.

Των χρημάτων που μαζεύτηκαν για τους πυρόπληκτους της Ηλείας το 2007 μέσω ενός τηλεμαραθωνίου, στον οποίο συγκεντρώθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.

Χρήματα που τελικά κατασχέθηκαν από το κράτος και έγιναν συμπλήρωμα του μνημονιακού του προϋπολογισμού.

Κι αν δεν ήταν η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, δε θα είχε ανοικοδομηθεί τίποτα από την πυρόπληκτη Ηλεία.

Ότι και να γράψεις είναι λίγο για να περιγράψεις την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι νεκροί στο Μάτι, επιτρέπουν στο Μητσοτάκη να κρύβεται πίσω από το αφήγημα ότι δεν υπήρξε απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Υπάρχουν όμως στρατιές βίαια φτωχοποιημένων πληθυσμών που ξαφνικά βρέθηκαν δίχως δουλειά, σπίτι, και προοπτική, να περιμένουν την κρατική επιδότηση απ' αυτά που δεν έχει το πτωχευμένο μας κράτος, το οποίο και όπως προείπα δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής στην απόδοση των αποζημιώσεων σε προηγούμενες καταστροφές.

Οι μέρες είναι ζόρικες και θα δυσκολέψουν κι άλλο. Και το μόνο που μας δίδαξε αυτή η περιπέτεια είναι πως όταν είμαστε ενωμένοι γίνονται θαύματα.
Τις μέρες της πυρκαγιάς δεν υπήρχαν Αριστεροί Δεξιοί εμβολιασμένοι ανεμβολίαστοι.

Υπήρχαν μόνο άνθρωποι πρόθυμοι να διακινδυνέψουν τη ζωή τους για να σώσουν το σπίτι του γείτονα, ένα δεμένο σκυλάκι. Υπήρχαν άνθρωποι που έσπαγαν τις πόρτες σε μαντριά για να μην καούν ζωντανές ψυχές που δε φταίνε σε τίποτα.

Κι αυτό το ενωμένοι είναι που πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά μας διλήμματα που στην ουσία δε μας αφορούν αλλά παρ' όλα αυτά μας διαχωρίζουν.

(Αντί για επίλογο... ένα δημόσιο Ευχαριστώ και η κατάθεση του προσωπικού μου θαυμασμού στην Οργάνωση alma Libre που περισυνέλλεξε διέσωσε φιλοξένησε και περιέθαλψε πυρόπληκτα ζωάκια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.