Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Ερώτηση Ε. Αγαθοπούλου για τις αποζημιώσεις των σταφυλιών Crimson του Κιλκίς


Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Σε συνέχεια των ερωτήσεων και των παρεμβάσεων της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την ενίσχυση και την έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο Κιλκίς και στην Παιονία, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις των επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Crimson.

Οι αγρότες και οι παραγωγοί του Κιλκίς έχουν επιλέξει την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών καθώς είναι μια επένδυση με εξαγωγικό προφίλ και ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού. Εκμεταλλευόμενοι το μικροκλίμα της περιοχής έχουν καταφέρει να αναδείξουν το προϊόν τους τόσο για την άριστη ποιότητα του όσο και για την όψιμη ωρίμανση του.

Λόγω όμως των ιδιαίτερων καιρικών φαινομένων των τελευταίων δύο ετών, έχει ζημιωθεί η παραγωγή του σταφυλιού, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των παραγωγών του Κιλκίς μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), στην ίδια λογική δηλαδή που το Υπουργείο προγραμματίζει ενίσχυση για τον Ν. Πέλλας, καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον ΕΛΓΑ ώστε να ενταχθούν οι νέοι κίνδυνοι στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ.

Η ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποζημιώσεις για τα σταφύλια Crimson της ΠΕ Κιλκίς»

Οι αγρότες και οι παραγωγοί του Κιλκίς τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει την καλλιέργεια της άσπερμης ποικιλίας σταφυλιών Crimson ακολουθώντας την πολύ επιτυχημένη τάση για επένδυση σε ένα προϊόν με εξαγωγικό προφίλ και ζήτηση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως η όψιμη ωρίμαση των σταφυλιών, οι αγρότες είχαν πετύχει υψηλές τιμές για το προϊόν τους. Επίσης, η άριστη ποιότητα τους κατάφερε να τους καθιερώσει τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Τα τελευταία δύο χρόνια και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2020 και του 2021, είτε λόγω των βροχοπτώσεων είτε λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας έχει ζημιωθεί τόσο η παραγωγή όσο και η ποιότητα του επιτραπέζιου σταφυλιού καθώς η περίοδος των παραπάνω καιρικών φαινομένων συνδέεται με το ευαίσθητο στάδιο της ανάπτυξης τους, το προανθικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περιοχές του Ν. Κιλκίς κηρύχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κατά τις ημερομηνίες 1/4/2020-6/4/2020 (ΑΔΑ: ΩΓΘ546ΜΤΛΒ-ΞΡΔ).

Επειδή υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα για την απόφαση σας για καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις καλλιέργειες των σταφυλιών της ποικιλίας Crimson στον Ν. Πέλλας.

Επειδή η συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών προσφέρει ένα σημαντικό εισόδημα στους παραγωγούς της περιοχής του Κιλκίς.

Επειδή η συγκεκριμένη επένδυση έχει θετική επίδραση στον σημαντικό τομέα των εξαγωγών.

Επειδή, λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν, όπως η αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων και των εστιατορίων υπάρχει μείωση στην ζήτηση και έτσι αυξάνεται το αδιάθετο προϊόν, συμπιέζοντας και την τιμή του κάτω του ενός ευρώ.

Επειδή, οι αγορές στις οποίες προσπαθούν να εδραιωθούν οι παραγωγοί είναι πολύ ανταγωνιστικές.

Ερωτάται ο Υπουργός:
Προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς σταφυλιών ποικιλίας Crimson της ΠΕ Κιλκίς μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας(De Minimis) για τις ζημιές στην παραγωγή τους, λόγω των καιρικών φαινομένων του 2020 και του 2021;
Σκοπεύει να αναθεωρήσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να εντάξει νέους κινδύνους στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη

Αραχωβίτης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.