Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Δήμος Παιονίας: Ενέργειες για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Νέας Καβάλας


Δελτίο τύπου Δήμου Παιονίας
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παιονίας αποφάσισε ομόφωνα στην συνεδρίαση της 31/5/2021, μετά από εισήγηση της διοίκησης που παρουσίασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Δραγανίδης, την κατάθεση ολοκληρωμένου αιτήματος για την παραχώρηση των απαραίτητων αγροτεμαχίων που συνθέτουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Νέας Καβάλας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκειμένου να ιδρυθεί το «Ψυχαγωγικό Θεματικό Πάρκο Αεραθλητισμού Δήμου Παιονίας».

Εισήγηση

Το «Ψυχαγωγικό Θεματικό Πάρκο Αεραθλητισμού Δήμου Παιονίας» θα ιδρυθεί σε περιοχή του αγροκτήματος του Δημοτικού Διαμερίσματος Νέας Καβάλας του Δήμου Παιονίας και απέχει από τον οικισμό Νέας Καβάλας 700 μέτρα και από το Πολύκαστρο 4χλμ.

Το Πάρκο θα αναπτυχθεί στην ίδια θέση όπου το 1943 οι δυνάμεις κατοχής επέλεξαν και κατασκεύασαν το μεγαλύτερο Αεροδρόμιο Ανεφοδιασμού τους στα Βαλκάνια. Οι Γερμανοί, κατά την υποχώρησή τους, κατέστρεψαν το Αεροδρόμιο, αλλά ο Ελληνικός Στρατός το έδωσε ως λεία πολέμου στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ώστε με τα δομικά υλικά του να αξιοποιηθούν για την βελτίωση της ζωής τους.

Το έτος 1966 στο υπάρχον χερσολίβαδο, κατασκευάστηκε το χωμάτινοι πεδίο προσγείωσης-απογείωσης ελαφρών Αεροσκαφών Νέας Καβάλας της Αεροπορίας Στρατού το οποίο στην συνέχεια ασφαλτοστρώθηκε το 1998 από τον δήμο Πολυκάστρου με χρηματοδότηση του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Στην συνέχεια αναπτύχθηκε το Αεραθλητικό Κέντρο Πολυκάστρου στο οποίο κατασκευάστηκαν υποδομές (Πύργος Ελέγχου, υπόστεγα αεροσκαφών κλπ) τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως οι ανεγνωρισμένες Αερολέσχες Πολυκάστρου και Κιλκίς.

Το 2015 όλες οι εκτάσεις του Αεροδρομίου παραχωρήθηκαν κατά χρήση στο Υπουργείο Αμύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την στέγαση μεταναστών και προσφύγων. Συγκροτήθηκε Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών σε όλη την περιφραγμένη έκταση του αεροδρομίου, εμβαδού 188153,75 τ.μ., την λειτουργία του οποίου ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και διάφορες Μ.Κ.Ο.

Μετά από πολλές προσπάθειες, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Παιονίας πέτυχε την απελευθέρωση του αεροδιαδρόμου και των λοιπών εγκαταστάσεων με το περιορισμό της δομής σε δύο αγροτεμάχια εμβαδού 55421,00 τ.μ. ανατολικά του αεροδρομίου.

Με τις αποφάσεις αυτές απελευθερώθηκε το πεδίο προσγείωσης-απογείωσης και η κύρια έκταση του Αεροδρομίου μαζί με τις εγκαταστάσεις του.

Το σημερινό Αεραθλητικό Κέντρο Πολυκάστρου έχει έκταση 130.950,21 τ.μ. και διαθέτει:

1. Πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με τον κόμβο ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων.

2. Μετεωρολογικό Σταθμό από την Ε.Μ.Υ. σε περιφραγμένο χώρο.

3. Μελέτη ίδρυσης, κατασκευής και σκοπιμότητας

4. Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου «Κατασκευή Αεραθλητικού Κέντρου Πολυκάστρου» .Το μοναδικό Αεροδρόμιο στην Ελλάδα (38/2006/ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού).(Απαιτείται επικαιροποίηση)

5. Εγκεκριμένο Κανονισμό Λειτουργίας του πεδίου σε ισχύ ( Υ.Π.Α. Δ2/Δ/13935/21 Δεκεμβρίου 2006)

6. Άδεια Λειτουργίας του πεδίου «Νέας Καβάλας Δήμου Πολυκάστρου» σε ισχύ (Υ.Π.Α./Δ3/Α/17237/4061 Υπουργός Υποδομών Δικτύων ΦΕΚ 1362 Β/16-06-2011)

Ο Δήμος Παιονίας με την προσπάθεια αυτή :

v Θα γίνει αρωγός στην προσπάθεια που κάνει κάθε Αερολέσχη της Ελλάδος για την διάδοση του Αεραθλητισμού στην περιοχή μας

v Θα δίνει την δυνατότητα στις Αερολέσχες που δεν έχουν άρτιες εγκαταστάσεις να οργανώνουν εκδηλώσεις αξιώσεων

v Θα θέσει στην διάθεση του Στρατού οργανωμένες εγκαταστάσεις για εκπαιδευτικούς και επιχειρησιακούς σκοπούς

v Θα δώσει τη δυνατότητα σε αναγνωρισμένες Αερολέσχες να φιλοξενηθούν στο Αεραθλητικό Κέντρο, έχοντας το ως μόνιμη βάση για τις αεραθλητικές του δραστηριότητες. Ιδιαίτερα σήμερα που το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης είναι κλειστό για τις Αερολέσχες ,και η Νέα Καβάλα είναι το εγγύτερο σε αυτό πολιτικό αεροδρόμιο στην Κεντρική Μακεδονία.

v Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω των εκδηλώσεων των Αερολεσχών, που αγγίζουν τον Αεραθλητισμό και τον Τουρισμό.

Γι όλους αυτούς τους λόγους, προτείνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει το αίτημα παραχώρησης κατά χρήση, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των παρακάτω αγροτεμαχίων

1. Υπ αριθμ. 361 εμβαδού 22.843,92 τ.μ.

2. Υπ αριθμ. 374 εμβαδού 10.512,65 τ.μ.

3. Υπ αριθμ 375 εμβαδού 37.812,00 τ.μ.

4. Το αριθμ 376 εμβαδού 13.377,15 τ.μ.

Συνολικής έκτασης 84.545,72 τ.μ.

Σκοπός της ζητούμενης παραχώρησης των Κοινοχρήστων εκτάσεων, είναι η Ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία του «Ψυχαγωγικού Θεματικού Πάρκου Αεραθλητισμού Παιονίας» το οποίο :

· θα έχει ολοκληρωμένες και άρτιες αεραθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου για όσο το δυνατόν περισσότερα Αεραθλήματα, όπως:

-  Α. Γενικής Αεροπορίας

-  Β. Αλεξιπτωτισμού

-  Γ. Αερομοντελισμού

-  Δ. Αεροστατισμού

-  Ε. Ανεμοπορίας

· θα περιλαμβάνει πεδία ψυχαγωγίας, θεάματος, ιστορίας της αεροπορίας και του αεραθλητισμού, τοπική ιστορική παράδοση τεχνολογίας και εκπαίδευσης αεραθλητών.

· θα είναι πρότυπο ανάπτυξης και συνεργασίας σε όλα τα Αεραθλήματα

· θα είναι η δυναμική παρουσία του Δήμου Παιονίας στους αιθέρες της Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.