Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Α. Βεργίδης: «Έμπρακτη η στήριξη της Π.Ε. Κιλκίς στην ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου»


Δελτίο τύπου Π.Ε. Κιλκίς
Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς, κ. Ανδρέας Βεργίδης, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Διοικητήριο, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων νομού Κιλκίς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες της ΠΕ Κιλκίς των τελευταίων ετών που στοχεύουν στην ικανοποίηση δίκαιων – όπως τόνισε – αιτημάτων των αγροτών και αφορούν κυρίως στην επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του ν.4061/2012.

Ο κ. Βεργίδης επανέλαβε ότι, στην πρόσφατη επιστολή (τον Μάρτιο του 2021) που απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), προτείνει τροποποίηση του ν.4061/2012 για την ουσιαστική διασφάλιση του εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων της ΠΕ Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, αστοχίες, παραλείψεις, κενά και ασάφειες του ν.4061/2012 πλήττουν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αφού οδηγούν σε απώλεια εισοδήματος ανθρώπων που – παρά το γεγονός ότι ζουν σε παραμεθόριες περιοχές – επιμένουν και στηρίζουν τον τόπο τους, παραμένοντας στον αγροτικό βίο.

«Η μη αποδοχή δίκαιων αιτημάτων των αγροτών υποθηκεύει με το χειρότερο τρόπο το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, του βασικού πυλώνα της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεργίδης.

Άδικες επιλογές, αστοχίες ή και παραλείψεις δεν επιτρέπεται να κόβουν τον δρόμο της εργασίας σε όσους επιμένουν, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες, να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο μας, πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ειρήνη Αγαθοπούλου (διαδικτυακά), ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γεώργιος Φραγγίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Κιλκίς, Λευκή Αργύρη.

Υπενθυμίζεται ότι, στην τελευταία επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη στο ΥΠΑΑΤ, ο Αντιπεριφερειάρχης καταθέτει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του ν.4061/2012.

Ειδικότερα:

➢➢Για το θέμα της απώλειας εκτάσεων βοσκής και εισοδήματος των κτηνοτρόφων από την εγκατάσταση ΑΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς προτείνει τη θέσπιση ορίου μέγιστης κάλυψης σε εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και την εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων από την εγκατάσταση ΑΠΕ.

➢➢Για το θέμα των δημοπρασιών δημόσιων εκτάσεων για γεωργική , κτηνοτροφική χρήση - όπου παρατηρείται το φαινόμενο να κατοχυρώνουν κάτοικοι άλλων νομών δημόσιες εκτάσεις πολλών στρεμμάτων μόνο με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης με αποτέλεσμα η γη να μένει ακαλλιέργητη – ο κ. Βεργίδης προτείνει τροποποίηση του ν.4061/2012 στην οποία να αναφέρεται ρητά ότι, κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών του άρθρου 4 να προηγούνται οι Δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων, στις οποίες βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο και δευτερευόντως μόνιμοι κάτοικοι Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο και, ελλείψει των παραπάνω, να προχωρά η διαδικασία δημοπρασίας με τους υπόλοιπους υποψηφίους».

➢➢Όσον αφορά δε, τη διαδικασία της μοριοδότησης ο κ. Βεργίδης προτείνει «να αυξηθούν τα μόρια στους δημότες, μόνιμους κάτοικους της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.