Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα "Ανησυχία, προβληματισμός και υπόνοιες νέου σκανδάλου για τα self tests"


Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Το σκάνδαλο των self tests φέρνει στη βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, 24 βουλευτές/τριες, με πρωτοβουλία των Ε. Αγαθοπούλου, Α. Ξανθού και Ν. Φίλη, επισημαίνουν ότι όπως όλα δείχνουν τα τεστ αυτοελέγχου που έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία προορίζονται, στην πραγματικότητα, για εργαστηριακή χρήση και «βαφτίστηκαν» ως σελφτεστς κατά τη «μετάφραση» των οδηγιών χρήσης. 

Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες του διαγωνισμού και η κατακύρωση του 30% των προμηθειών (3 εκ) σε εταιρεία που - σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα - έχει αμφίβολη αξιοπιστία και ύποπτες διασυνδέσεις, δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες σκανδάλου. 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η διενέργεια των συγκεκριμένων τεστ είναι υποχρεωτική για συμμετοχή σε δραστηριότητες (π. χ. άνοιγμα των Λυκείων και σε μεταγενέστερη φάση, όλης της εκπαίδευσης) και ως εκ τούτου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν για την αγορά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητείται από τον Υπουργό να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την διαφορά των δύο τύπων τεστ και τις ρυθμιστικές αρχές που τα ενέκριναν προς διανομή και χρήση. Επιπλέον καλείται ο Υπουργός να λάβει μέτρα προκειμένου να αποσυρθούν τα τεστ που προορίζονται για εργαστηριακή χρήση, να διασφαλιστεί η υγεία ανήλικων μαθητών που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν και να αποτραπούν περιβαντολλογικοί κίνδυνοι από την απόρριψη επικίνδυνων συστατικών που περιλαμβάνονται στα κιτ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπ. Υγείας κ. Β. Κικίλια

ΘΕΜΑ: Ανησυχία, προβληματισμός και υπόνοιες νέου σκανδάλου για τα self tests


Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα self tests ως βασικό μοχλό επιδημιολογικής επιτήρησης εν όψει του σταδιακού ανοίγματος διαφόρων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Παρότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζει τη συμπληρωματικότητα του μέτρου, τόσο η υποχρεωτικότητα των τεστ για συμμετοχή σε δραστηριότητες (π. χ. άνοιγμα των Λυκείων και σε μεταγενέστερη φάση, όλης της εκπαίδευσης), όσο και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να δαπανηθούν για την αγορά τους, μαρτυρούν το αντίθετο.

Έχουμε τονίσει με έμφαση ότι τα self tests δεν πρόκειται να ενισχύσουν σημαντικά την επιδημιολογική επιτήρηση και ότι η κυβέρνηση απλά εισάγει το δόγμα της ατομικής ευθύνης πλέον και στα τεστ. Έχουμε προτείνει ταυτόχρονα εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επιδημιολογική επιτήρηση για τον covid-19 στη χώρα μας, με κύριο την συνταγογράφηση και αποζημίωση των (μοριακών) τεστ.

Η επιλογή της κυβέρνησης για δωρεάν self tests στα φαρμακεία παρουσιάζει προβλήματα από την πρώτη μέρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία πολλών φαρμακοποιών, τα self tests (της εταιρείας Roche) που παρέλαβαν γράφουν στα μεν ξενόγλωσσα φύλλα οδηγιών – που αποτελούν μέρος της συσκευασίας της εταιρείας – ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται από υγειονομικό προσωπικό, στα δε ελληνικά φύλλα οδηγιών–τα οποία έχουν δοθεί ξεχωριστά, εκτός συσκευασίας – ότι «το τεστ προορίζεται για αυτό-διάγνωση από τον ίδιο τον ασθενή».

Έτσι ενισχύεται η εντύπωση ότι στην πραγματικότητα αγοράστηκαν rapid tests που δεν προορίζονται για χρήση από το ευρύ κοινό, τα οποία βαφτίστηκαν self tests για να εξυπηρετήσουν το επικοινωνιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες του διαγωνισμού για την προμήθεια των self test δεν αποτελούν εχέγγυο αξιοπιστίας της διαδικασίας επιλογής των αναδόχων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου insidestory.gr, μεγάλο μέρος της προμήθειας (3 εκ., 30% του συνόλου) κατακυρώθηκε με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα σε νέα εταιρεία με μόλις επτά μήνες ζωή, με εξαιρετικά μικρό εταιρικό κεφάλαιο (30.000 ευρώ) και εταίρους με ανύπαρκτη εμπειρία στο χώρο. Η εν λόγω εταιρεία -σωστή "χρυσοτόκος όρνιθα" - έχει ήδη πάρει παραγγελίες rapid και self tests, ύψους 20 εκ. ευρώ, επιτυγχάνοντας το εκπληκτικό ρεκόρ να αυξήσει τον τζίρο της 666 φορές σε σχέση με το αρχικό της κεφάλαιο!

Ή έχουμε να κάνουμε με παγκόσμιου βεληνεκούς "επιχειρηματικό δαιμόνιο" ή βρισκόμαστε ενώπιον μιας νομότυπης "αρπαχτής", δηλαδή, ενός νέου σκανδάλου, που για να υλοποιηθεί έπρεπε να στήσει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό show με το άνοιγμα των Λυκείων, για να καταναλωθεί η ποσότητα. 

Η εντύπωση αυτή ενισχύεται αν ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι σύμφωνα με το ανωτέρω δημοσίευμα, οι εμφανιζόμενοι ως εταίροι, έχουν συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με πρόσωπο που φέρεται να είναι το πραγματικό "αφεντικό" της εταιρείας αυτής και ταυτόχρονα, μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου. Μάλιστα, ο κύριος αυτός δηλώνει ως κατοικία του, κτίριο με την ίδια διεύθυνση με εκείνη του κ. Βρυώνη, επίσης, μεγαλοοφειλέτη του δημοσίου (και εργοδότη του κ. Φουρθιώτη).

Αν οι αποκαλύψεις δεν διαψευστούν, θα έχουμε ένα ακόμη "πλιάτσικο" με κόστος εκατομμύρια ευρώ για τους φορολογούμενους, από μια κυβέρνηση και έναν παρασιτικό κύκλο ημετέρων της, που χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία πλουτισμού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, την ώρα που συμπολίτες μας νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους από τον ιό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας

Ποια είναι η διαφορά των selftests που διανέμονται από τα φαρμακεία από τα rapidtests που εκτελούνται στα ΚΥ και τα νοσοκομεία όλης της χώρας;
Ποιες είναι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές που έδωσαν κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης των rapidtests ως selftests και που επικαλείται τοΥπουργείο Υγείας σε επίσημη ανακοίνωσή του;

Θα αποσυρθούν εκείνα τα self tests που οι αρχικές ξενόγλωσσες οδηγίες αναφέρουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από υγειονομικόπροσωπικό; Ποιος/ποιοι είναι υπεύθυνοι για την μετάφραση των οδηγιών στα ελληνικά και για την παράληψη όλων των αναφορών που υπάρχουν στιςπρωτότυπες οδηγίες ότι τα τεστ πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο σε εργαστήρια ή υπό την επίβλεψη ειδικού, η εταιρεία ή το Υπουργείο;

Πως πρόκειται να ελέγξει την αξιοπιστία των αναδόχων και του ίδιου του διαγωνισμού; Είναι βάσιμες οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια κιτ αυτοελέγχου κόστους 3εκ; 

Θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν εταιρείες με ανύπαρκτη εμπειρία και μέσα πραγματοποιούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κύκλο εργασιών 666 φορές το αρχικό κεφάλαιο ίδρυσής τους, μέσα από συμβόλαια που εξασφαλίζουν από φορέα της αρμοδιότητάς του;

Εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, πώς εγγυάται το Υπουργείο Υγείας την ασφαλή χρήση από τους ανήλικους μαθητές των rapidtests που βαφτίστηκαν selftests μόνο με την αλλαγή της μετάφρασης των οδηγιών;

Στις οδηγίες αναφέρεται επίσης ότι το αντιδραστήριο που χρησιμοποιείται είναι βιολογικά επικίνδυνο και απαγορεύεται να καταλήξει στο περιβάλλον, την αποχέτευση ή τα επιφανειακά ύδατα. Πώς εξασφαλίζεται το παραπάνω, στην περίπτωση ατομικής χρήσης, από το υπουργείο σας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Ξανθός Ανδρέας

Φίλης Νικόλαος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Γκαρά Αναστασία

Δρίτσας Θεόδωρος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Ειρήνη

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τσίπρας Γιώργος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.