Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Επιστολή Ανδρέα Βεργίδη στο ΥΠΑΑΤ για την ουσιαστικ;h στήριξη του εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων


Τροποποίηση του ν.4061/2012, με την οποία θα διασφαλίζεται ουσιαστικά η στήριξη του εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) Κιλκίς, προτείνει – με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς, κ. Ανδρέας Βεργίδης.

Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρεται στο θέμα των δημοπρασιών δημόσιων εκτάσεων για γεωργική – κτηνοτροφική χρήση τονίζοντας πως «στο νομό μας πληθαίνουν συνεχώς οι περιπτώσεις στις οποίες πλειοδοτούν παραγωγοί – μη μόνιμοι κάτοικοι της Π.Ε. Κιλκίς - σε δημοπρασίες δημόσιων εκτάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 4. του ν.4061/2012 για γεωργική – κτηνοτροφική χρήση ή έρχονται πρώτοι σε σειρά κατάταξης με τη διαδικασία της μοριοδότησης».

Αυτό – προσθέτει - έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρίς εκτάσεις για καλλιέργεια και απώλεια δικαιωμάτων και επιδοτήσεων από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε δυσχερή θέση αγρότες και κτηνοτρόφους της παραμεθόριας Π.Ε., οι οποίοι έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη «πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να κατοχυρώνουν κάτοικοι άλλων νομών δημόσιες εκτάσεις πολλών στρεμμάτων μόνο για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) ,με αποτέλεσμα η γη να μένει ακαλλιέργητη και εγκαταλειμμένη».

Ως εκ τούτου- τονίζει ο κ. Βεργίδης- «προτείνουμε να γίνει τροποποίηση του ν.4061/2012 στην οποία να αναφέρεται ρητά ότι κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών του άρθρου 4 να προηγούνται οι Δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων, στις οποίες βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο και δευτερευόντως μόνιμοι κάτοικοι Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο και, ελλείψει των παραπάνω, να προχωρά η διαδικασία δημοπρασίας με τους υπόλοιπους υποψηφίους».

Όσον αφορά δε, τη διαδικασία της μοριοδότησης ο κ. Βεργίδης σημειώνει πως προτείνουμε «να αυξηθούν τα μόρια στους δημότες μόνιμους κάτοικους της περιοχής».

Στην ίδια επιστολή ο κ. Βεργίδης υπογραμμίζει άλλα δύο προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4061/2012 στην Π.Ε. Κιλκίς και καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της απώλειας εκτάσεων βοσκής και εισοδήματος των κτηνοτρόφων από την εγκατάσταση ΑΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς προτείνει τη θέσπιση ορίου μέγιστης κάλυψης σε εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και την εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων από την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη – σημειώνει – θα αποτελούσε ‘’ασπίδα’’ προστασίας άλλων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία και διαφύλαξης εκτάσεων βοσκής στην ΠΕ Κιλκίς.

Για το ίδιο θέμα, τον Νοέμβριο του 2019, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ έγγραφο -το οποίο επισυνάπτεται στη νέα επιστολή τού - με το οποίο ενημέρωνε «για τον κίνδυνο που φαινόταν να έρχεται σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών μας, για απώλεια εκτάσεων βοσκής στην Π.Ε. Κιλκίς».

Στο έγγραφο «αναφερόμασταν στις κοινόχρηστες εκτάσεις της Π.Ε. Κιλκίς, για τις οποίες εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΑΠΕ) κάποιες εταιρείες, δημιουργώντας αυτομάτως έλλειψη στους ήδη ελλειμματικούς βοσκοτόπους του Κιλκίς. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των εκτάσεων των βοσκοτόπων είναι η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Κιλκίς μέσω της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ)».

«Θεωρήσαμε ότι το πρόβλημα που γνωστοποιήθηκε θα έβρισκε λύση. Παρά ταύτα το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συνεχώς παραχωρήσεις κατά χρήση μεγάλων δημόσιων εκτάσεων άνω των 100 στρ. ανά περίπτωση, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές του νομού μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βεργίδης.

Προσθέτει δε, πως, «ο νομός μας, είναι ήδη ελλειμματικός σε βοσκοτόπους και με τις ως άνω παραχωρήσεις, το πρόβλημα επιτείνεται, με αποτέλεσμα να αντιδρούν έντονα οι μόνιμοι κάτοικοι της ΠΕ Κιλκίς» και σημειώνει ότι, «επιπλέον, διαπιστώνεται ότι οι τιμές μίσθωσης του ΥΠΑΑΤ είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις τιμές μίσθωσης ιδιωτικών εκτάσεων στο νομό μας για τον παραπάνω σκοπό, που σύμφωνα με τα συμβόλαια των εταιρειών με ιδιώτες ξεπερνούν τα 250 ευρώ ανά στρέμμα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει πως «η νομοθεσία μέχρι σήμερα δεν προβλέπει ανώτατο ποσοστό κάλυψης για μια περιοχή, δημιουργώντας, έτσι, δεδομένα που επηρεάζουν έντονα – αρνητικά κυρίως – την αγροτική οικονομία στην περιοχή (πρωτογενής τομέας). Κι αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή η οποία – σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε κατατάσσεται στην πέμπτη θέση πανελλαδικά στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος».

Ο κ. Βεργίδης αναφέρεται και στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, τονίζοντας πως «δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για περιβαλλοντικό κόστος – το οποίο δεν μοιάζει αμελητέο στην περιοχή – λόγω αναρμοδιότητας, στον αγροδιατροφικό όμως τομέα, σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός και η υλοποίηση των αιτήσεων εγκατάστασης. Προτείνουμε να θεσπιστεί ένα όριο μέγιστης κάλυψης σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ για κάθε Π.Ε. καθώς και την εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων από την εγκατάσταση ΑΠΕ, ώστε να μην βλάπτονται άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.