Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κιλκίς: "Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και τη μόρφωση των μαθητών του Κιλκίς"


Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κιλκίς
Η ευθύνη για τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας βαραίνει τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε ο λαός κατά τη διάρκεια της καραντίνας, για να προετοιμάσει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.


Βαραίνει, όμως, και τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, οι οποίες άφησαν τα σχολεία του Κιλκίς ανοχύρωτα, με ελλιπή χρηματοδότηση, χωρίς σχεδιασμό για την ανέγερση νέων κτιρίων και επισκευής των παλαιών, χωρίς μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας κ.ά.

Ωστόσο και οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου Κιλκίς δεν είναι αμελητέες, μιας και ποτέ δεν ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τα σχολεία του Δήμου, ούτε διεκδίκησε ποτέ αύξηση της χρηματοδότησης για τις Σχολικές Επιτροπές, νέα σχολεία, πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.

Επιπλέον, στο αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθεί άμεσα το θέμα της λειτουργίας των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά, η Διοίκηση του Δήμου, μέσω του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, απάντησε ότι λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί δια ζώσης συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα, όμως, που η Διοίκηση του Δήμου Κιλκίς αρνείται «λόγω κορονοϊού» και «αποφυγής συνωστισμού» να πραγματοποιήσει συνεδρίαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που απασχολεί την πλειοψηφία του λαού του Κιλκίς, ξεχνάει και δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι στα σχολεία του Δήμου στοιβάζονται 20-25 μαθητές ανά τμήμα σε αίθουσες κλουβιά πολλές φορές, υπάρχουν ακόμα και τμήματα με πάνω από 27 μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε δρομολόγια σχολικών λεωφορείων συνωστίζονται 40 και 50 μαθητές μαζί.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η πανδημία ήρθε να αναδείξει τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο Κιλκίς.

Αλήθεια η Διοίκηση του Δήμου Κιλκίς δεν γνωρίζει ότι:
Υπάρχουν Σχολικές Αίθουσες ακόμα και 12 τ.μ. ή αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδα (π.χ. Π. Αγιονέρι), αίθουσες σε υπόγεια (π.χ. 3ο ΔΣ Κιλκίς), αίθουσες χωρίς παράθυρο στο εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. 5ο ΔΣ Κιλκίς), τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν ξεχωριστά διαμορφωμένη αίθουσα για το ολοήμερο, υπάρχουν Νηπιαγωγεία που τα παιδιά ξεκουράζονται το μεσημέρι σε στρώματα στο πάτωμα και το ένα δίπλα στο άλλο; Σήμερα υπάρχουν αίθουσες στις οποίες αντιστοιχεί 1-2 τ.μ. ανά μαθητή.

Δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση αν όλα τα Σχολικά Κτίρια είναι ασφαλή, έχουν αντισεισμική θωράκιση; Σήμερα υπάρχουν ακόμα και σχολεία χωρίς αλεξικέραυνο.
Έφτασε ο Οκτώβριος και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε Εκπαιδευτικούς, ειδικά στην Παράλληλη Στήριξη και σε Ειδικότητες στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Σήμερα λείπουν από τα σχολεία ακόμα κάποιες δεκάδες εκπαιδευτικών.
Ακόμα και σήμερα δεν έχουν εγκριθεί όλα τα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού (π.χ. ΓΕΛ Χέρσου);

Οι Σχολικές Επιτροπές χρηματοδοτούνται με ελάχιστα για να μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές σύγχρονες ανάγκες και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που οι ανάγκες είναι ακόμα πιο αυξημένες χωρίς να έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η επίσημη «γραμμή» του Δήμου Κιλκίς είναι πως και «οι Σύλλογοι Γονέων έχουν ευθύνη να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία των σχολείων», οδηγώντας τους όχι μόνο στο να αγοράζουν μια σειρά αναλώσιμα για τα σχολεία, αλλά να πραγματοποιούν επισκευές, κατασκευές, ακόμα και να βάφουν τα σχολεία;

Η Σχολική Καθαριότητα σήμερα στα σχολεία του Δήμου Κιλκίς είναι ελλιπής, από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα και Δημοτικά Σχολεία με καθαρίστρια 3ωρης σύμβασης (π.χ. Μαυρονέρι) ή υπάρχει μία καθαρίστρια για Δημοτικό και Νηπιαγωγείο μαζί (π.χ. Γαλλικός, Ν.Σάντα) ή μεγάλα σχολικά συγκροτήματα (όπως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης) με μόλις 2 καθαρίστριες; Σήμερα, για να είναι εξασφαλισμένη η επαρκής καθαριότητα των σχολείων απαιτείται να μετατραπούν οι 35 συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης και να προσληφθούν ακόμα 17 καθαρίστριες.

Σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο ο ΕΟΔΥ δεν αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ σε μαθητές και προσωπικό; Η Κυβέρνηση προτρέπει να αναλαμβάνει ο κάθε μαθητής ή εργαζόμενος με δική του ευθύνη την πραγματοποίηση τεστ, που σημαίνει να ακριβοπληρώσει το τεστ σε ένα ιδιωτικό κέντρο.

Υπάρχουν Σχολικά Δρομολόγια στα οποία στοιβάζονται 40 – 50 μαθητές σε κάθε λεωφορείο, από διάφορες τάξεις και από διάφορες περιοχές και χωριά του Δήμου; Σήμερα τουλάχιστον 3-4 τέτοια δρομολόγια με πάνω από 35 μαθητές ανά δρομολόγιο (π.χ. για Κιλκίς, για Ν. Αγιονέρι, για Καμπάνη).

Παρόλα αυτά και πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του Κιλκίς, ο Δήμαρχος επέλεξε να διαφημίσει το έργο του Δήμου, να «βγάλει λάδι» τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να «κουκουλώσει» τα προβλήματα, προσπαθώντας έτσι να αμβλύνει τις αντιδράσεις. 

Γιατί, δεν εξηγείται αλλιώς, πώς παρουσιάζει ως κατόρθωμα το κούρεμα των χόρτων και τα αντισηπτικά που έχουν τα σχολεία, δηλαδή τα αυτονόητα, την ώρα που τα σχολεία στενάζουν. Όσο για τα έργα συντήρησης και τις επισκευές που πρόκειται να γίνουν, αυτά δεν αφορούν ούτε καν τα στοιχειώδη. Αν θέλει το Δήμαρχος να αποτυπώσει την πραγματικότητα ας δώσει στη δημοσιότητα όλα τα Αιτήματα των Σχολείων και τις ανάγκες που έχουν για να λειτουργούν πλήρως.

Γι’ αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεχίζει να επιμένει ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί εδώ και τώρα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων των Εκπαιδευτικών, των Μαθητών και των Γονέων, να αποτυπωθούν στο σύνολό τους τα προβλήματα και οι ελλείψεις, να συζητηθούν λύσεις και να οργανωθεί η διεκδίκηση τους.

Τρόποι υπάρχουν. Μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη. Και αν δεν μπορεί να το στηρίξει τεχνικά ο δήμος – παρότι βρισκόμαστε την εποχή της πολύ-διαφημιζόμενης από την κυβέρνηση ψηφιακής εποχής – του προτείνουμε κι άλλες λύσεις. Ας αξιοποιήσει τον μεγάλο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου, ή το Θέατρο στο Λόφο, ή ακόμα και το κλειστό γυμναστήριο, ακόμα και το γήπεδο του Κιλκισιακού. Εκεί μπορούν να κρατούνται αποστάσεις ακόμα και 5 μέτρων, να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς» θα ζητήσει να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα και αν χρειαστεί να μαζέψει υπογραφές από το 1/3 των δημοτικών συμβούλων, διαδικασία στην οποία θα προχωρήσει άμεσα, και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Εδώ και τώρα χρειάζονται τα αυτονόητα: η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, η πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης σε όλα τα σχολεία, τεστ ανίχνευσης του ιού σε μαθητές και προσωπικό, κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και υποστήριξη των σχολείων.

Και μαζί μ’ αυτά τα άμεσα και αναγκαία να ξεκινήσει τώρα ένα σχέδιο κατασκευής νέων σχολείων και αιθουσών στο Δήμο Κιλκίς, να εκπονηθεί σχέδιο επισκευής σε όλα τα σχολεία, να ολοκληρωθεί ο στατικός έλεγχός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.