Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Φραγγίδης: «Οι δωρεές υποστηρίζουν το Ε.Σ.Υ. αλλά δεν υποκαθιστούν το ρόλο και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας»


Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή Κιλκίς, στη Βουλή, επί του σ/ν του Υπ. Υγείας “Κύρωση της από 21.5.2020 τροποποίησης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το έργο V της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που κυρώθηκε με τον ν. 4564/2018 (Α΄ 170) και άλλες διατάξεις για την αεροδιακομιδή ασθενών»

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε καθιστά ευάλωτες και την κοινωνία και την οικονομία. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εξακολουθούμε δε να βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και απαιτείται απ’ όλους μας υπεύθυνη και συλλογική δράση, ψυχραιμία και αυτοπειθαρχία, συναινετικές αποφάσεις.

Η υγειονομική κρίση ήρθε να επιβεβαιώσει την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας. Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις ελλείψεις του, όπως διαμορφώθηκαν μετά από την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσής του. Επικαιροποίησε την αναγκαιότητα για μια οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών, στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και στη θεραπεία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα νομοθετούμε και τονίζουμε τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά το αποτέλεσμα είναι ελάχιστο. Η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων χρόνων ήταν ένα ανάθεμα, αλλά η παρούσα ευρωπαϊκή χρηματική ενίσχυση μας επιτρέπει να μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Καμία δικαιολογία, λοιπόν, δεν χωράει.

Το σημερινό νομοσχέδιο αφορά στην υλοποίηση του πέμπτου από τα επτά έργα της συνολικής δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο, που φέρει τον τίτλο «Πρωτοβουλία για την υγεία». Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη χρηματοδότηση της προμήθειας δύο καινούργιων αεροσκαφών και δύο καινούργιων ελικοπτέρων.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει διαχρονικά με πράξεις τη χώρα μας σε πολλούς τομείς. Στην υγεία επικεντρώνεται στη δημιουργία υποδομών, την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, υπήρξαν πολλές και αξιόλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες στήριξης και η χώρα έλαβε σημαντική βοήθεια, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε και που φαίνεται ότι μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Κάτι παραπάνω, λοιπόν, από καλοδεχούμενες είναι οι δωρεές στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους και νομικά πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν για το κοινό καλό.

Με την ευκαιρία της συζήτησης για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αξιοποίησης των δωρεών υπό τον έλεγχο της Βουλής, καθώς και τη θεσμοθέτηση κινήτρων.

Στόχος είναι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη στις συνεργασίες και τις συναλλαγές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και η προσέλκυση δωρεών σε σταθερή βάση. Η συγκεκριμένη δωρεά αεροσκαφών και ελικοπτέρων δίνει μια μεγάλη ένεση αναζωογόνησης στο ΕΚΑΒ και συμβάλλει στην καλύτερη ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, ειδικά σε περίπτωση ανάγκης αεροδιακομιδής κρούσματος COVID-19.

Το ΕΚΑΒ, όπως όλοι γνωρίζουμε, συνεργάζεται με την Πολεμική Αεροπορία για την αεροδιακομιδή ασθενών. Πρόσφατα, το ΕΚΑΒ ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει στη διάθεσή του για αεροδιακομιδές τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε αυτό συνετέλεσαν η οικονομική κρίση αλλά και η αδράνεια της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το κενό που δημιουργείται στις αεροδιακομιδές για το χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2020 έρχεται να καλύψει το άρθρο 2 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που επιτρέπει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ιδιωτικών αεροσκαφών σε περίπτωση υγειονομικής ανάγκης. 


Τι γίνεται όμως μετά τις 30/9/2020; Πώς καλυπτόμαστε μέχρι την παραλαβή των αεροσκαφών της δωρεάς; Έχετε κάτι άλλο στο μυαλό σας, κύριε Υπουργέ; Ευελπιστούμε ότι αυτή η έκτακτη ρύθμιση που υπαγορεύεται από την τρέχουσα πραγματικότητα δεν θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν να επανασχεδιαστεί και να ενισχυθεί το όλο σύστημα των αεροδιακομιδών. Ένα ενδυναμωμένο περιφερειακό σύστημα υγείας σε δομές, υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό, θα περιόριζε την ανάγκη αεροδιακομιδής. Το ίδιο και η χρήση της τηλεϊατρικής.

Η διατύπωση του άρθρου 2 είναι πρόχειρη και ελλιπής, δημιουργεί απορίες και επιφυλάξεις. Όπως ήδη προανέφερα, δεν προσδιορίζεται το καθεστώς των αεροδιακομιδών από τις 30/9 και μετά μέχρι την παραλαβή των αεροσκαφών της δωρεάς.

Σημαντικές παράμετροι, όπως ο τρόπος κάλυψης της πάσης φύσεως εξόδων της αεροδιακομιδής, ο τρόπος αξιολόγησης της καταλληλότητας των εναέριων μέσων, το πώς θα αποζημιώνεται η χρήση των οικειοθελώς παραχωρούμενων ή επιταχθέντων αεροσκαφών και πτητικών μέσων, τα ποσά αποζημίωσης χρήσης και αμοιβής παρεχόμενων υπηρεσιών, παραπέμπονται σε ΚΥΑ που θα εκδοθεί μέσα σε έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου. Τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν και θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ, να αναφέρονται στο παρόν νομοσχέδιο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως χαιρετίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες δωρεών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία δεν οφείλει να αναλάβει τον ουσιαστικό και ενεργό ρόλο της για τη θωράκισή του.

Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.