Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Γκουντενούδης: Ο κ. Σιωνίδης «εξ’ ιδίων κρίνει τ’ αλλότρια».

Εισήγηση Γκουντενούδη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου 2020. 
Υπογράφει ο Χρήστος Π. Γκουντενούδης 
Δημοτικός Σύμβουλος Παιονίας
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης  «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ» 
πρ. Δήμαρχος Παιονίας
Η απάντησή μου προς την επιστολή του κ. Σιωνίδη θα δοθεί σήμερα θεσμικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι δυστυχώς ο δήμαρχος το θεωρεί θεατρική σκηνή και συμπεριφέρεται τοιουτοτρόπως και δεν θα δοθεί στο facebook που είναι άλλωστε η προσφιλής του μέθοδος. 

Διαβάζοντας κάποιος την επιστολή του κ. Σιωνίδη, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα του δήμου, θα διακρίνει τον πανικό, το άγχος και την αμηχανία της νέας διοίκησης.

Πανικός γιατί όλα αρχίζουν πλέον και δρουν αρνητικά εις βάρος της σημερινής διοίκησης και του δημάρχου, μέσα σ’ ένα πολύ μικρό διάστημα διοίκησης, πολύ άγχος γιατί δεν τους «παίρνει ο χρόνος» να αποπληρώσουν τα προεκλογικά γραμμάτιά τους και αμηχανία διότι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

Οι λέξεις θράσος, ψεύδος και χυδαιότητα δεν ανήκουν ούτε στο λεξιλόγιο μου ούτε στην κουλτούρα μου και νομίζω ότι ο κ. Σιωνίδης «εξ’ ιδίων κρίνει τ’ αλλότρια».

Απαντώ σ’ ένα προς ένα τα θέματα που αναφέρει στην επιστολή του:

1. Όσον αφορά το έργο του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Παιονίας με προϋπολογισμό περίπου 7.000.000€:

Η μελέτη υπάρχει, την παραδώσαμε εμείς στον κ. Σιωνίδη και αναφέρεται αναλυτικά στο κόστος, και το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι ένα μεγάλο ψέμα ότι ο ηλεκτροφωτισμός, που αναφέρεται στην επιστολή του δημάρχου είναι το παραπάνω ποσό.

Άραγε πόσο θράσος και χυδαιότητα υπάρχει στην νέα δημοτική αρχή;

Το ποσό των 7 εκ ευρώ αναφέρεται σε διάφορες δράσεις όχι στην αντικατάσταση των λαμπτήρων μόνο και ότι για 12 χρόνια δε θα ασχολείται ο δήμος με το φωτισμό.

Δηλαδή δεν θα απασχολούνται συνεργεία του δήμου να αντικαθιστούν λάμπες φωτισμού ούτε να επισκευάζουν, ούτε να τοποθετούν, τα αναλαμβάνει όλα ο ανάδοχος με το δικό του προσωπικό και τα δικά του μηχανήματα.

Ο ανάδοχος που θα προκύψει μετά από διεθνή μεταδοτικό διαγωνισμό, θα πληρώνεται μέσω εκχώρησης από ένα μέρος των δημοτικών τελών, εφόσον βέβαια υπάρχει περίπου 70% οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν δεν υπάρχει αυτή η οικονομία, μέσα στη σύμβαση αναφέρεται ότι δεν θα αποπληρώνεται ο ανάδοχος, είναι δηλαδή συμβατική του υποχρέωση η δραματική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Εδώ για ακόμη μία φορά αναδεικνύεται η άγνοια της διοίκησης από τον κ. Σιωνίδη. Λέει ότι δεν εγγράψαμε στο τεχνικό πρόγραμμα το έργο αυτό, και του απαντάμε: Για να εγγραφεί ένα έργο πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του. Έχουμε απευθύνει αίτηση για ένταξη του έργου αυτού στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, αλλά κωλυσιεργεί η σημερινή διοίκηση λέγοντας ότι το έργο είναι τελικά προϋπολογισμού 3.500.000€.

Που είναι η μελέτη σας κύριε Σιωνίδη;

Πώς υπολογίσατε το κόστος αυτό;

Μπακάλικα όπως κάνετε τους λογαριασμούς σας;

Είμαστε σίγουροι ότι εντέλει θα καταλήξετε σε αυτό που ήδη σας έχουμε αφήσει έτοιμο.

Αλλιώς, εάν δεν προχωρήσετε το έργο του ηλεκτροφωτισμού του δήμου, πολλώ δε μάλλον όταν σας έχουμε παραδώσει έτοιμη μελέτη, θα είστε υπόλογος για μη ορθή άσκηση των καθηκόντων σας.

Όντως μετά από τις εκλογικές διαδικασίες του Μαΐου του 2019 οι πολίτες μας τοποθέτησαν στην αντιπολίτευση, βέβαια σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, πολλοί, μεταξύ αυτών και κάποιοι οπαδοί πρώην σας το έχουν μετανιώσει, είδαν τι εστί διοίκηση Σιωνίδη.

Αλλά έτσι είναι η δημοκρατία, σεβόμαστε πάντοτε την βούληση των πολιτών.

2. Αναφέρετε κ. Σιωνίδη στην επιστολή σας ότι ήμασταν απόντες από τα χωριά και ότι περάσαμε απαρατήρητοι.

Αυτό και αν είναι θράσος, ψέμα και χυδαιότητα!

Ας συγκρίνει ο κ. Σιωνίδης τα έργα που είχαν γίνει στα χωριά και τις πόλεις μας, τότε που ήταν αντιδήμαρχος της διοίκησης Λαπόρδα και με 70% περισσότερες κρατικές επιχορηγήσεις από ότι είχαμε εμείς.

Ας τα συγκρίνει με αυτά που αφήσαμε εμείς.

Οι φωτογραφίες που βγάζει ο κ. Σιωνίδης υπογράφοντας συμβάσεις για βιολογικούς καθαρισμούς, για τα σχολεία, για αγορά αυτοκινήτων, για κατασκευή παιδικών χαρών, ακόμη και τα ταξίδια που πηγαίνουν οι υπάλληλοι του δήμου και τα στελέχη του για συνεργασία με άλλους δήμου του εξωτερικού δωρεάν, και αυτά εμείς του τα είχαμε αφήσει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Όλα αυτά και άλλα τόσα που θα εγκαινιάσει στο αμέσως προσεχές διάστημα πώς έγιναν από παρθενογένεση;

Όχι βέβαια!

Έγιναν με ενέργειες της δικής μας διοίκησης και με υλοποίηση προγραμμάτων ευρωπαϊκών και εθνικών.

3. Αναφέρεται ο κ. Σιωνίδης στον ΟΕΥ.

Ναι, αναθέσαμε σε εταιρεία να μας συντάξει έναν οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας τεχνοκρατικά, αντικειμενικά και σε συνεργασία-διαβούλευση με τους εργαζόμενους και βέβαια μέσα στις δυνατότητες του προϋπολογισμού του δήμου, και αυτό έγινε. Όπως άλλωστε γίνεται σε όλους τους δήμους.

Ο δήμος μας έχει μόνο ένα άτομο στην υπηρεσία προγραμματισμού κι αυτό το άτομο δυστυχώς δεν είχε την ανάλογη επάρκεια και τεχνογνωσία να εκπονήσει ένα τόσο μεγάλο project.

Θα μπορούσαμε κι εμείς να προβλέψουμε και άλλες θέσεις συμβούλων μισθωτών. αλλά δεν το κάναμε, γιατί θα επιβαρυνόταν ο προϋπολογισμός του δήμου και εδώ φαίνεται ξανά η άγνοια διοίκησης του κ. Σιωνίδη μέσα από την επιστολή του.

Βέβαια δε θα πληρωθούν από τα δημοτικά τέλη οι ειδικοί συνεργάτες γιατί δεν είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, αλλά πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του δήμου, επιβαρύνοντάς τον και στερώντας τους πόρους αυτούς από έργα και υπηρεσίες για τους δημότες

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα το άγχος και η αμηχανία του κ. Σιωνίδη γιατί υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα και ιδίως νέους ανθρώπους.

Υποσχέθηκε Θέση ειδικού συμβούλου σε πολύ περισσότερα άτομα, γι αυτό θέλει την αύξηση από 4 σε 6.

Αλλά και πάλι δεν θα του φτάσουν, μετά τι θα κάνετε; Θα θεσπίσετε κι άλλες θέσεις για να τακτοποιήσετε τα προεκλογικά σας υπεσχημένα;

Και βέβαια ψήφισαν τον ΟΕΥ χωρίς εκτενή διαβούλευση καθώς έβαλε σε ορισμένες θέσεις το διαζευκτικό «η» για τους υμετέρους, για εκείνους που διώκονται πειθαρχικά, ο νοών-νοείτω.

4. Όσον αφορά για το προσωπικό του δήμου.

Ας κάνει μία βόλτα ο κ. Σιωνίδης στα γραφεία και να μιλήσει στο προσωπικό για να καταλάβει σε τι κατάσταση είναι.

Μην κλείνεστε κ. δήμαρχε στο γραφείο σας μόνο.

Το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, δυστυχώς κυριαρχεί ανάμεσα στους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να τους εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό στην άσκηση καθηκόντων.

Όσον αφορά για τις παραιτήσεις των διευθυντών οικονομικής υπηρεσίας, υπάρχουν σε κάθε δήμο οι παραιτήσεις των αντίστοιχων υπηρεσιών λόγω του μη ελέγχου των χρηματικών ενταλμάτων.

Ειδικά στο δήμο μας, κάποιοι υπάλληλοι ήταν λίγο περισσότερο ευθυνόφοβοι από του άλλους και έτσι παραιτήθηκαν επικαλούμενοι λόγους ασθενείας, οι οποίοι λόγοι ως διά μαγείας μετά εξαφανίστηκαν.

Όταν αναφέρει κάποιος λόγους ασθένειας ή προσωπικούς λόγους δεν μπορείς να κάνεις τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο στην επιμονή τους.

Για την διάλυση των υπηρεσιών, ας απευθυνθεί στους ίδιους τους υπαλλήλους, στους ορκωτούς λογιστές και κυρίως στα οικονομικά του δήμου.

5. Στο θέμα που αναφέρεται ο κ. Σιωνίδης: «και δήμαρχος και προμηθευτής του Δήμου;»

Εγώ θα ανταπαντήσω: «και αντιδήμαρχος και προμηθευτής του δήμου; ή και κοινοτικός σύμβουλος και προμηθευτής του δήμου μέσα από άλλη επωνυμία επιβαρύνοντας τα οικονομικά του δήμου;»

Όταν παρέδωσα την διοίκηση, ανέφερα στον κ. Σιωνίδη ότι με εντολή του υπεύθυνου αντιδημάρχου, πήγαν και επισκεύασαν μηχανήματα κήπου, σε εταιρεία στην οποία έχω αποκλειστική αντιπροσωπεία ως εξουσιοδοτημένο συνεργείο, στην επιχείρηση μου.

Εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει σύμβαση, δημιουργήθηκε ένα υπόλοιπο, καθώς ήταν έκτακτες κι επείγουσες οι περιπτώσεις βλαβών στα μηχανήματα, μέσα στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος και προκειμένου να βοηθηθεί ο δήμος στο σκέλος αυτό με τιμές σχεδόν στο κόστος.

Πού είναι λοιπόν το μεμπτό;

Στο ότι θα μπορούσα άλλωστε να έβαζα άλλη επωνυμία και το κόστος να ανέβαινε στο πολλαπλάσιο εις βάρος του δήμου; Έτσι θέλει ο κ. Σιωνίδης; Όπως έκαναν οι συνεργάτες του όπως τότε όταν διοικούσαν το δήμο;

Άλλωστε στο παρελθόν το είχε μετατρέψει σε κανόνα αυτό η διοίκηση Λαπόρδα Σιωνίδη.

Άλλωστε ανέφερα και στο προηγούμενο ΔΣ ότι, σε θέματα ηθικής και αξιοπρέπειας δεν ανέχομαι το παραμικρό, δεν υπάρχει καμία άλλη σκοπιμότητα, παρά η εξυπηρέτηση του δήμου, και επιφυλάσσομαι για περαιτέρω κινήσεις μου.

Δείξατε ότι σας πείραξε που ασκούμε αντιπολίτευση την περίοδο των εορτών. Λες και είσαστε μόνο για τις εκδηλώσεις και για τα πανηγύρια.

Η διοίκηση κ. Σιωνίδη δεν σταματάει ποτέ, ούτε την περίοδο των εορτών, τα προβλήματα πάντα υπάρχουν και πρέπει να τα διορθώνετε.

Τις γιορτές να τις αναλογιζόσασταν εσείς, μη κάνοντας κινήσεις που αποβλέπουν στην επιβάρυνση του δήμου επωφελούμενοι την αργία αυτών των περιόδων.

Εμείς είμαστε εδώ να ελέγχουμε, να κρίνουμε, πάντα μέσα στην αίθουσα του ΔΣ και όχι μόνο στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε έχει να κάνει για το καλό του δήμου και των δημοτών. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή, οι εξελίξεις τρέχουν, όπως είναι το προσφυγικό, το κλείσιμο των τραπεζών στο Πολύκαστρο, τα διόδια, που είπατε τόσα και δεν έγινε τίποτα, η ΠΑΘΕ που μόνο πυροτεχνήματα πετάτε και άλλα πολλά που διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

Αφήστε λοιπόν κατά μέρους τις άγονες και ανέξοδες μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιάστε επιτέλους δουλειά. Δεν εκλεχτήκατε δήμαρχος για να κάνετε τον κολαούζο άλλων ούτε και για να επιτίθεστε μονομερώς στην αντιπολίτευση. Πλέον διοικείτε εσείς το δήμο, εσείς θα κριθείτε από τα έργα σας και τους συνεργάτες σας.

Ευτυχώς ο κόσμος, οι δημότες έχουν γνώση κριτήριο και δυνατότητα να παρακολουθούν όσα εξελίσσονται και πιστέψτε με, μετά από σχεδόν μισό χρόνο στη διοίκηση του δήμου, σας βαθμολογούν κάτω από τη βάση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.