Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

Γ. Τσογγίδης: "Παύλε Θωμαΐδη, θα ήταν πιο τίμιο να ζητήσεις συγγνώμη από τους συναδέλφους σου"

Παρεμβαίνει ο Γιάννης Τσογγίδης 
Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κιλκίς 
Κιλκίς, 30.10.2019 
Διάβασα με πολλή προσοχή και περισσή περίσκεψη τη γραπτή δήλωση-παρέμβαση για το θέμα που προέκυψε στην πριν από λίγες ημέρες συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Προέδρου του Παύλου Θωμαΐδη, συμμαθητή στα σχολικά χρόνια και καλού φίλου για αρκετές δεκαετίες και ελαφρώς εξεπλάγην με το ύφος του, αν και τίποτε δεν πρέπει να με εκπλήσσει πλέον.

Παρεμβαίνω επειδή με αναφέρει ως συντάκτη του Κανονισμού Εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε ένα μόνο συμφωνώ με το κείμενό του αντιπαρερχόμενος τα όσα υποτιμητικά σε πατερναλιστικό ύφος ισχυρίζεται για συναδέλφους του. Συμφωνώ μαζί του μόνο στο ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να διαβάσουν με πολλή προσοχή τον Κανονισμό Εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου τον οποίο για να τον ετοιμάσω και να τον φέρω προς ψήφιση/έγκριση δούλεψα με πολλή επιμέλεια για αρκετές εβδομάδες, ώστε να δώσω έτοιμη και υπεύθυνη μασημένη τροφή στους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους όσο πιο συνοπτικά και συνάμα όσο πιο περιεκτικά γίνεται. 


Επαυξάνοντας, εγώ θα πρόσθετα ότι και αυτός ο ίδιος πρέπει να τον διαβάσει με πολλή προσοχή, διότι γι’ αυτόν είναι συγχρόνως και ένα εργαλείο προς δίκαιη διαχείριση των συνεδριάσεων και όχι για να χρησιμοποιείται ως όπλο κατά όσων έχουν άλλες απόψεις ή δεν συμφωνούν με τη Διοίκηση. Αν κάποιος τον δασκάλεψε για την στρεβλή χρήση του Κανονισμού το έκανε με τον χειρότερο τρόπο.

Να διευκρινίσω ότι ο Κανονισμός Εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι μία δογματική Βίβλος, αλλά ένα πολιτικό εγχειρίδιο φτιαγμένο με βάση την κείμενη Νομοθεσία και την αυτοδιοικητική πείρα και κουλτούρα. Ο κάθε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου για να τον χρησιμοποιήσει αποδοτικά και παραγωγικά πρέπει να διαθέτει ευφυία, εμπειρία, ευελιξία, ορθή κρίση και εντιμότητα.

Ερχόμενος στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να τονίσω με μεγάλη έμφαση ότι ερμήνευσε τον Κανονισμό Εργασιών κατά πώς βόλευε τη Διοίκηση και διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα για το οποίο θα μπορούσε να του καταλογισθεί και δόλος.

Ο έμπειρος, πολιτικοποιημένος και έντιμος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου που μεταχειρίζεται ισοτίμως όλους τους συναδέλφους του και είναι εκεί για να διασφαλίζει αυτήν την ίση μεταχείριση δε μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος Δημητρίου δε δήλωσε ότι αποχωρεί και άρα θεωρήθηκε παρών εκ των υστέρων επειδή έτσι βόλευε τα κουκιά, όταν μάλιστα η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι επιφορτισμένη με την συγκεκριμένη δουλειά, μεταξύ των άλλων, βεβαιώνει ότι στην ίδια ο αποχωρήσας Δημοτικός Σύμβουλος το ανέφερε!

Και υπάρχουν τα εξής καίρια σημεία που ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τα αναφέρει στη δήλωσή του ή τα αγνοεί σκοπίμως:

⚫O Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει την απόλυτη υποχρέωση να διατηρεί τον έλεγχο όσων συμβαίνουν εντός και εκτός αίθουσας συνεδριάσεων στη διάρκειά τους. Επειδή επί Προεδρίας μου δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα εντός της αιθούσης συνεδριάσεων, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι έβγαιναν έξω στο διάδρομο για να καπνίσουν και όταν διαπίστωσα ότι έπρεπε να ακούν όσα λέγονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκατέστησα μεγάφωνο έξω από την αίθουσα, ώστε να έχουν γνώση για το τι θα ψηφίσουν, όταν ερχόταν εκείνη η ώρα. 

Και παρά τη διατύπωση του άρθρου του Κανονισμού που επικαλείται ο κ. Θωμαΐδης, όπως τον βόλεψε, θα έπρεπε να ρίχνει μια ματιά σε μία κρίσιμη ψηφοφορία και έξω από την αίθουσα αν κάποιος που δεν είναι μέσα, μήπως είναι έξω μέχρι τα σκαλιά της εισόδου, ακόμη και να στείλει τον υπάλληλο του Δήμου να ρίξει μια ματιά. Αν δε φαίνεται πουθενά, ακόμη και αν δεν το δήλωσε, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρών σε καμία περίπτωση. 

Έτσι έπρεπε να γίνει και με τον κ.Δημητρίου. Η ερμηνεία και χρήση του άρθρου 11 παράγραφος 6 του Κανονισμού Εργασιών έγινε δυστυχώς από τον Πρόεδρο εντελώς εσφαλμένα και του εύχομαι να το έπραξε χωρίς δόλο. 

Ο κ. Δημητρίου την επόμενη ημέρα στη συνέχιση της συνεδρίασης δήλωσε εγγράφως κάτι που αναγνώσθηκε και στο Σώμα ότι αποχώρησε και ότι το ανέφερε κατά την αποχώρησή του και έτσι δεν είναι δυνατόν να χρεωθεί η ψήφος του υπέρ της θέσης της Διοίκησης. Ακόμη και αυτή η δήλωση του έπρεπε να αναγκάσει τον Πρόεδρο να ανασκευάσει την αρχικώς κακή εκτίμησή του. 

Η παράταξη στην οποία ανήκει ο κ. Δημητρίου δια του επικεφαλής της δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της αναβολής του συγκεκριμένου θέματος ανεξαρτήτως αν δύο Σύμβουλοί του αποσκίρτησαν ψηφίζοντας το αντίθετο, άρα με βάση το παραπάνω άρθρο 11 παράγραφος 6, ακόμη και αν εθεωρείτο παρών ο κ. Δημητρίου, διότι κατά τον Πρόεδρο δεν το εδήλωσε ότι αποχωρεί, η ψήφος του θα έπρεπε να προσμετρηθεί σ’ αυτές του Συνδυασμού στον οποίο ανήκει και άρα το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι 21 – 19 και όχι 20 – 20, όπως αυθαιρέτως έκρινε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή θεωρώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου καλών προθέσεων νομίζω ότι ατύχησε μία φορά κατά τη διάρκεια του χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος και ατύχησε διπλά με τη δήλωσή του αυτή. Θεωρώ ότι θα ήταν πιο λεβέντικο και πιο τίμιο να ζητήσει συγγνώμη από τους συναδέλφους του για το όλο μπάχαλο και όχι να κάνει αυτήν την απαξιωτική ατυχή δήλωση.

Στις 23.10.2019 έκανα την παρακάτω λακωνική ανάρτηση στο facebook για όσα έγιναν και του την αφιερώνω ως εμπειρότερος στο αντικείμενο με όλην την εκτίμηση:

«Από όσα ακούω, διαβάζω και βλέπω στα videos που έχουν αναρτηθεί για αυτά που συμβαίνουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλκίς θα κάνω την πρόβλεψη ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πέρα από την μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας του Οργάνου με σεβασμό, όχι μόνον στον Νόμο, αλλά και σε μία άτυπη αυτοδιοικητική κουλτούρα που χρόνια είναι αποδεκτή από όλους, σύντομα θα κινδυνεύει να έχει και ζητήματα παράβασης καθήκοντος που θα άπτονται διοικητικών και ποινικών ευθυνών. Αν δεν συνέλθει και δεν παίξει το ρόλο του όπως πρέπει, κακό του κεφαλιού του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου