Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς παράγοντες, που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσης της, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης και ειδικότερα:

α) Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο

β) Η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο

Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της γρίπης και παρά το γεγονός ότι το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη με δελτίο τύπου (Οκτώβριος 2018), οι επαγγελματίες υγείας-ιατροί του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επικαιροποιούν τις οδηγίες αυτές για τα μέτρα πρόληψης.

Τα προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη πρέπει να εντείνονται, με κορυφαίο μέτρο πρόληψης τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει, εκτός από την προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές, και στον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης. Μολονότι ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα (Οκτώβριο-Νοέμβριο), πριν την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι επαγγελματίες υγείας γενικά, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ μεταμοσχευμένοι, ανοκατασταλμένοι, χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα κ.λπ ), έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Οι επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά και, τέλος, οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ).

Σημαντικός τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης εκτός από τον εμβολιασμό είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων,όπως:

· Η επαναληπτική δόση εμβολίου στα άτομα υψηλού κινδύνου, κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό. Σημειώνεται ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων

· Η λήψη μέτρων υγιεινής, όπως αερισμός των χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως π.χ. σχολεία, οικοτροφεία, γηροκομεία κτλ.

· Το συχνό πλύσιμο των χεριών

· Η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος

· Η αποφυγή του συγχρωτισμού γενικώς. Ο συγχρωτισμός σε μέρη τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς ευνοεί την μετάδοση του ιού και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ)

· Η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής

· Παραμονή στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό (οικειοθελής απομόνωση)

· Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι σοβαρά. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αφορά και στα άτομα που δεν ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

· Η λήψη αντιϊικών φαρμάκων ως προληπτική αγωγή μετά από ιατρική εντολή

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τη νόσο της γρίπης και τα μέτρα προφύλαξης οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τον θεματικό ιστοτόπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=840

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.