Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες: Μια υπoδειγματική ιδέα – πρότυπο από το Ανθόφυτο Κιλκίς

Κείμενο: Ιωάννα Μπαχτσεβανίδου Στράντζαλη*
Σε ένα κοινωνικό κλίμα πικρίας μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, που έχει αφήσει ολόκληρους τόπους αρκετά πίσω σε θέματα ανάπτυξης, οι νέες δράσεις-παρεμβάσεις και οι συνεργασίες σε μοντέρνο κλίμα, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και από ανθρώπους που δεν σχετίζονται με τον πολιτικό κόσμο μπορούν να φανούν εξαιρετικά δυνατές και χρήσιμες. 


Δράσεις για ενδυνάμωση φιλικών σχέσεων και προαγωγής ενεργειών για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης είναι απαραίτητες για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα, τον ωχαδερφισμό και να αναλάβουμε δράση προς ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον στη χώρα μας

Τέτοια ομάδα ξεπήδησε και στο Ανθόφυτο 22 Αυγούστου 2017. Η ομάδα (group) με το όνομα «ΑΝΘΟΦΥΤΟ ΚΙΛΚΙΣ » που μπορεί να βρεθεί στο facebook, δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από την Ιωάννα Μπαχτσεβανίδου Στράντζαλη

Η ιδέα
Η κ. Ιωάννα Μπ. Στράντζαλη μετά από επίσκεψη στο Ανθόφυτο το 2017, πήρε φωτογραφίες από σημεία του χωριού που χρειάζονταν σοβαρή επέμβαση, τα δημοσίευσε παρακαλώντας και παρακινώντας το ενδιαφέρον της πολιτείας για την επίλυση και διαχείριση χρόνιων ζητημάτων, και αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου ο κόσμος του Ανθοφύτου θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά και να αναλάβει δράση. 

Η ομάδα αποδείχθηκε εξαιρετικά παραγωγική και πολύπλευρη θεματικά. Αν και σχετικά καινούρια, συνεχίζει δυναμικά και προσβλέπει στο μέλλον, με δράσεις και θεματολογία που σίγουρα θα εξελιχθούν

Επιπροσθέτως, η κ. Μπ. Στράντζαλη ανέλαβε εθελοντικά τη δημιουργία μιας μοντέρνας σελίδας με το ίδιο όνομα ΑΝΘΟΦΥΤΟ-ΚΙΛΚΙΣ για την διαδικτυακή προώθηση του Ανθοφύτου παγκοσμίως και που τυγχάνει υψηλής επισκεψιμότητας

Ο ρόλος
Στην ομάδα ΑΝΘΟΦΥΤΟ ΚΙΛΚΙΣ μπορεί κανείς να ζητήσει βοήθεια από άλλα μέλη γρήγορα και με την άνεση που παρέχει το διαδίκτυο για θέματα που τον απασχολούν, να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες, να μιλήσει και να αναδείξει τα πιθανά προβλήματα του τόπου που τον ενοχλούν, να ενημερωθεί για εργασία ή ειδήσεις αλλά και να μοιραστεί ιδέες σε μια κοινή βάση μνήμης -ιστορικού όσο μακριά κι αν βρίσκεται

Η ομάδα, σύμφωνα με τους όρους της, παρέχει άμεση συνεργασία αλλά και στήριξη στα μέλη της ίδιας και οποιονδήποτε άλλον τρίτο ενδιαφερόμενο. Τα μέλη της αποτελούνται επί του παρόντος κυρίως από Ανθοφυτιώτες αλλά και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για (ή σχετίζονται με) το Ανθόφυτο πολυπλεύρως και σε ποικίλα θεματολογικά πλαίσια

Ο σκοπός
Πρωταρχικό μέλημα της ομάδας ήταν και είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ των μελών αυτής. Κύριος σκοπός της ομάδας είναι η ενημέρωση και η δημιουργία δράσεων στο και για το Ανθόφυτο αλλά και η προώθηση του τόπου.

Η ομάδα ενδιαφέρεται και παρεμβαίνει για την ενίσχυση της εύρυθμης ανάπτυξης, προώθησης και υλοποίησης ενεργειών και παρεμβάσεων στο Ανθόφυτο, όταν και όπου αυτό κρίνεται δυνατόν και επείγον, και πάντα σε συνεργατικό πνεύμα με σκοπό τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές και διοικητικές δράσεις, που στοχεύουν τόσο στην επί μέρους, όσο και στην ολιστική επίλυση προβλημάτων αλλά και διαχείρισης πληροφοριών

Η δράση
Η δράση της ομάδας περιλαμβάνει διαμοιρασμό πληροφοριών και ενημερώσεων, ανακοινώσεις, περιγραφή προβλημάτων και γενικούς στόχους και ενέργειες με σκοπό επιβολή υιοθετούμενων δράσεων-παρεμβάσεων από τα εμπλεκόμενα-συνεργαζόμενα μέρη και φορείς. 

Κυρίως η δράση αποτελεί διαμεσολάβηση, για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του αισθήματος ευθύνης αλλά και συνεργασίας μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων, των μελών αυτής και τρίτους. Όπου κρίνεται αναγκαίο και δυνατό, η ομάδα εισηγείται προς αρμόδιους για έγκριση δράσεων. Η ομάδα παρακολουθεί, στηρίζει και αξιολογεί την υλοποίηση δράσεων στον τόπο.

Προβλήματα
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η όλη δράση της ομάδας από την αρχή ήταν το γεγονός ότι δε έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ότι όλοι δεν γνωρίζουν απαραίτητα πως να διαχειρίζονται το διαδίκτυο.

Ένα άλλο πρόβλημα με το οποίο η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη ήταν με φορείς ευθυνών και αρμόδιους (παρόλο που η ομάδα δεν σχετίζεται με πολιτικά και άλλα μικροκομματικά παιχνίδια...) που θεώρησαν ότι απειλούνται οι θέσεις τους ή που είδαν με κακό μάτι την αυτό-οργάνωση και την ελευθερία διακίνησης ιδεών σε επίπεδο ενεργού πολίτη… γίνονται και τέτοια δυστυχώς! Ευτυχώς, αυτά τα φαινόμενα ήταν μηδαμινού ενδιαφέροντος ή ασήμαντα. 

Γενικότερα, η πρωτοβουλία αυτή έχει τύχει ικανοποιητικής και ιδιαίτερης αναγνωρισιμότητας και υποστήριξης

Κι ένα τελευταίο πρόβλημα ήταν ο φόρτος εργασίας που ήταν απαραίτητος για το στήσιμο και τη διαχείριση των σελίδων, πράγμα το οποίο ήταν περισσότερο πρόβλημα στην αρχή και πλέων ξεπεράστηκε.

Επίλογος
Σε γενικές γραμμές, το Κιλκίς φαίνεται να έχει μείνει στάσιμο από πλευράς ανάπτυξης σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

Για την ανάπτυξη ενός τόπου πολύ σημαντικό είναι να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και φρέσκιες ιδέες. Στην εποχή του διαδικτύου είναι θεμελιώδες να εμπλακούν φορείς και νέες τεχνολογίες είτε σε δράσεις της διοίκησης είτε εθελοντικές και πρωτίστως στα χωριά. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα εξαιρετική αλήθεια και αναγκαιότητα για τα χωριά του Κιλκίς. 

Πολλά από τα χωριά του Κιλκίς δεν φαίνεται να λαμβάνουν το ίδιο και ισότιμο ενδιαφέρον από τη διοίκηση για ποικίλους και διάφορους λόγους κάθε φορά. Η γενικότερη αίσθηση των κατοίκων των πιο ευαίσθητων χωριών δυστυχώς είναι άσχημη απέναντι στην πολιτεία διότι νιώθουν ξεχασμένοι. 

Είναι λοιπόν βαρυσήμαντο να αναληφθούν δράσεις από τους ίδιους τους πολίτες, όπου και όσο είναι δυνατόν αυτό φυσικά κάθε φορά, για την επίτευξη στόχων. Εθελοντικά κυρίως και με αυτο-οργάνωση βλέπουμε τελευταία κάτι να γίνεται στο Κιλκίς με δημιουργία διαφόρων ομάδων, που ενδιαφέρονται να αναλάβουν δράσεις για τον τόπο τους, μέσα από τη συλλογικότητα. 

Τέτοιες ομάδες για παράδειγμα είναι και η Ομάδα Παρέμβασης Κιλκίς ή η Ομάδα για Πρωτοβουλία Νέων Δήμου Κιλκίς, νέες ομάδες που θέλουν κάτι καλύτερο για τον τόπο τους και που δε μπορούν ή δεν αρέσκονται να κάθονται με σταυρωμένα χέρια ως απλοί παρατηρητές απέναντι στην κοινωνία και την πολιτεία, και χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες ως ορμητήριο για τη δράση τους.

Ελπίζουμε να δούμε κι άλλες πρωτοβουλίες και να δημιουργηθούν κι άλλες τέτοιες ομάδες που δε σχετίζονται με πολιτικά συμφέροντα αλλά έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για συλλογικότητα, αυτό-οργάνωση και δημιουργία. Μακάρι, σε όλα τα χωριά του Κιλκίς, να δούμε παρόμοιες ενέργειες και γιατί όχι, και μελλοντικά, να συνεργασθούν μεταξύ τους οι ομάδες αυτές για κάτι καλύτερο, στην περιοχή του Κιλκίς που τόσο πολύ το έχει ανάγκη

* Η Ιωάννα Μπαχτσεβανίδου Στράντζαλη είναι ερευνήτρια αρχαιολογίας-παλαιοπεριβάλλοντος με διεθνή καριέρα και συνεργάζεται με την UNESCO. Κατέχει τίτλους B.Sc Γεωλόγου, M.Sc Παλαιοντολόγου και είναι editor στο επιστημονικό περιοδικό I.M.P.A.C.T και assistant editor στο επιστημονικό περιοδικό PRACTICE & POLICY


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.