Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Γεωργαντάς: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να διασφαλίσει στο Κιλκίς το καθεστώς των μειονεκτικών περιοχών

Δελτίο τύπου
Γ. Γεωργαντά
Ερήμην των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και των αρμοδίων Διευθύνσεων των Περιφερειών δημοσιεύτηκε η πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. 

Η έλλειψη αυτής της συνεργασίας ιδίως ανάμεσα στη τοπική ΔΑΟΚ και στο Υπουργείο οδήγησαν σε εξαιρέσεις από το καθεστώς των μειονεκτικών περιοχών οι οποίες για το νομό Κιλκίς επικεντρώνονται στις περιοχές Αξιούπολης, Ευρωπού, Μεσιάς και Αγίου Πέτρου.

Το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την πρόταση του εξαίρεσε αυτές τις περιοχές που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν ως μειονεκτικές, γεγονός που αποτελεί μια πολύ δυσμενή εξέλιξη σχετικά με τις καταβολές των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης.

Σε ένα νομό ο οποίος έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα ανά κάτοικο και το ανάγλυφο του αλλά και οι πολύ λίγες αρδευόμενες εκτάσεις δεν ευνοούν ιδιαίτερα τις δυναμικές καλλιέργειες, θα έπρεπε στην πρόταση τουλάχιστον του Υπουργείου να συμπεριλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες μειονεκτικές περιοχές .

Οι περιοχές του λεκανοπεδίου Μουριών διασώζονται λόγω της επαφής των αγροκτημάτων με την συνοριογραμμή ενώ ενισχύεται και η θέση της πόλης του Κιλκίς.

Είναι αναγκαίο μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση της διαβούλευσης το Υπουργείο να τροποποιήσει την οριστική του πρόταση για τις περιοχές Αξιούπολης, Μεσιάς, Ευρωπού και Αγίου Πέτρου. Σε διαφορετική περίπτωση η μείωση των ενισχύσεων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους αγροτοκτηνοτρόφους αυτών των περιοχών σε απόλυτη εξαθλίωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.