Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Οι κρατικοδίαιτες και αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Του Δημήτρη Νίκογλου
Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για αυτές τις περιβόητες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά κάθε μέρα που ανατέλλει ξεφυτρώνει και μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, και ο λόγος της ύπαρξής τους, πολύπλευρος και σκοτεινός. 
Ως επί το πλείστων οι περισσότερες Μ.Κ.Ο σήμερα ασχολούνται με την "εξυπηρέτηση του πολίτη", την εξυπηρέτηση των μεταναστών, και την λύση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν κατά την διαμονή των προαναφερθέντων.
Έτσι οι Μ.Κ.Ο "αντικαθιστώντας" εν μέρει το επίσημο κράτος και την εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση πάντα φυσικά για "το καλό του τόπου", έχουν και λόγο και ύπαρξη... κάτι σαν 
κράτος εν κράτει δηλαδή..!

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχει πάρα πολλές στην Ελλάδα οι οποίες δραστηριοποιούνται σε πάρα πολλούς τομείς και ως είθισται είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ..

Το όλο εγχείρημα θα με έβρισκε σύμφωνο αν από συστάσεως έως τελικής υλοποίησης η κάθε Μ.Κ.Ο είχε καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα, και η λειτουργία του εγχειρήματος βασιζόταν σε εθελοντές και μόνο, χωρίς σεντς επιχορήγησης από την όποια κυβέρνηση.

Τότε και μόνο τότε πραγματικά θα της πήγαινε και το όνομα Μη Κυβερνητική Οργάνωση, γιατί με αυτά που βλέπω και διαβάζω οι Μ.Κ.Ο είναι καθαρά κρατικοδίαιτες οργανώσεις που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα και όχι μόνο.

- Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν κάποιος θέλει να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, τις όποιες υπηρεσίες του, θα πρέπει να αδειοδοτηθεί από το κράτος η να λάβει την συναίνεση αυτού; Νομίζω πως όχι. 

- Εδώ είναι και η ένστασή μου ως προς τις Μ.Κ.Ο, οι οποίες γίνονται ένα με το κράτος, και παράλληλα χρηματοδοτούνται από αυτό.

Μη Κυβερνητική Οργάνωση για μένα σημαίνει έξω και μακρυά από κάθε κυβέρνηση και όχι "κολλητός" και σύμμαχος αυτής. Πολλοί κάνανε τον εθελοντισμό επάγγελμα και επάγγελμα με Πολύ καλές απολαβές.. 

Βλέπουμε ανθρώπους που ξεκίνησαν ως εθελοντές και στην πορεία βρέθηκαν να διευθύνουν μεγάλες Μ.Κ.Ο με χρηματοδότη και επίσημο επενδυτή το ίδιο το κράτος. 

Από άμισθοι εθελοντές, εργάτες δηλαδή, γίνανε μεγάλα αφεντικά με κύρος και δύναμη, και όλα αυτά βέβαια για "το καλό του κόσμου" και μόνο ...

Δεν ξέρω φίλοι μου μα στο άκουσμα και μόνο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο μυαλό μου έρχονται οι off shore εταιρίες , οι "αμαρτωλές" εκείνες εταιρίες που πάντα κάτι έχουν να κρύψουν, και στον οικονομικό τους έλεγχο, ποτέ δεν είναι εντάξει...

Η εθελοντική προσφορά πιστεύω πως είναι στον άνθρωπο και όχι στις οργανώσεις.

Αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους είμαι σίγουρος πως τις προσφέρουν αθόρυβα και αποτελεσματικά χωρίς τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα, και το κυριότερο, χωρίς οικονομικές απολαβές και κρατικά βοηθήματα.

Η προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο πολλές φορές είναι επιβεβλημένη, και όταν προσφέρεται δε και χωρίς απώτερο σκοπό το κέρδος, αφιλοκερδώς δηλαδή, η αξία της προσφοράς είναι ανεκτίμητη..

Όσο ο εθελοντισμός θα παραμένει ως πράξη στο φιλότιμο του κάθε ανθρώπου και η βούληση για προσφορά θα είναι καθαρά δική του επιλογή, τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ανιδιοτελή προσφορά και για εθελοντισμό. 

Η εθελοντική προσφορά όταν είναι δούναι και λαβείν παύει να είναι εθελοντική,
αυτομάτως γίνεται αμειβόμενη προσφορά και περνάει στο στάδιο της συναλλαγής. 

Λέμε όχι στις οργανώσεις τύπου Μ.Κ.Ο

- Λέμε ναι στον εθελοντισμό, λέμε ναι στην αλληλοβοήθεια, λέμε ναι στην όποια προσφορά του ανθρώπου προς τον άνθρωπο αρκεί η όποια βοήθεια και προσφορά να δίνεται με αγάπη, με συμπόνια και το κυριότερο, χωρίς οικονομικό όφελος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου