Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Το άθλημα Kick Boxing και τα οφέλη του


Του Κώστα Πουντζουκίδη*
Το kick boxing είναι άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα. Η προέλευση του είναι απο την Ιαπωνία και την Αμερική, περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα του καράτε και του ταεκβοντό.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 οι ασκούμενοι στις ΗΠΑ αναζητούσαν μια φόρμουλα που θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιήσουν την τεχνική τους με πλήρη επαφή.

Τέτοιοι αγώνες διοργανώθηκαν στις ΗΠΑ το 1970 χωρίς οι κανονισμοί να είναι ξεκάθαροι.

Οι κανονισμοί επέτρεπαν χτυπήματα μόνο στο επάνω μέρος του σώματος με γροθιές από την πυγμαχία και με όλα τα λακτίσματα, ενώ οι αγώνες γίνονταν σε ανοιχτό τερέν - tatami.

Οι αγώνες αυτοί ονομάστηκαν FULL CONTACT.

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέσα σε ρινγκ έλαβε μέρος το 1974 στις ΗΠΑ.
Το 1977 ιδρύθηκε η πρώτη παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA). 

Τότε το αγωνιστικό kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό kickboxing στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό που δεν φοράνε.

Η μεγαλύτερη διοργάνωση του kickboxing σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1. Την Ελλάδα το επαγγελματικό kickboxing εκπροσωπεί ο Μιχάλης Ζαμπίδης, ο οποίος με τις νίκες του στο Ιαπωνέζικο Κ-1, έχει ενταχθεί ανάμεσα στους κορυφαίους.

Υπάρχουν πολλά αγωνιστικά στυλ στο kickboxing:

1. Το full contact
2. Το semi contact
3. Το light contact
4. Το low kick
5. Το low kick K1

Eπίσης υπάρχουν πολλά αθλήματα που σχετίζονται με το kick boxing, το πιο γνωστό είναι το Muay Thai, που είναι το εθνικό άθλημα της Ταϋλάνδης. Οι τεχνικές του είναι ίδιες με αυτές του kick boxing με την διαφορά ότι επιτρέπεται η χρήση των αγκώνων και των γονάτων. 

Άλλο γνωστό στυλ είναι το Savate, το οποίο προέρχεται από την Γαλλία και οι τεχνικές του είναι σχεδόν ίδιες με του kick Boxing.

Τα οφέλη του kickboxing ειναι:
1. Ανακουφίζει από το στρες.

2. Βελτιώνει την στάση του σώματος

3. Λειτουργεί ως αυτοάμυνα

4. Βελτιώνει το συντονισμό

5. Βελτιώνει την αντοχή

6. Δυναμώνει την καρδιά και σόμα

7. Βοηθά στην απώλεια βάρους

8. Βελτιώνει την ισορροπία

*Πουντζουκίδης Κωνσταντίνος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΑΠΘ
Ειδικότητες
Tae kwon do - Kick boxing - Πυγμαχία
Σωματική Διάπλαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.