Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Κιλκίς: Αναβίωσε το παραδοσιακό κουρμπάνι (Φωτογραφίες)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε και φέτος το πανηγύρι του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των αμπελουργών, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, σε συνεργασία με τον ομώνυμο Σύλλογο Στενημαχιτών του Κιλκίς αναβιώνοντας και το παραδοσιακό κουρμπάνι τηρώντας την παράδοση που μετέφεραν οι προγονοί μας από την Στενήμαχο.

Το πανηγύρι άρχισε, όπως κάθε χρόνο, με αγιασμό που τέλεσαν οι Εφημέριοι της Ενορίας π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης και π. Ευστάθιος Κοντοζίδης, παρουσία του Αντιπεριφεριάρχη Κιλκίς, κ. Ανδρέα Βεργίδη, του Αντιδημάρχου κ. Δημητρίου Τσαντάκη, του Προέδρου του Δημητικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Τσογγίδη, της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητος κ. Μαρίας Τσοπούλου, της Προέδρου του Δ.Σ. Του Συλλόγου κ. Ευαγγελίας Μαυρομάτη, την παραμονή της εορτής Σάββατο 28 Ιανουαρίου και αμέσως μετά ευλόγηση των πανηγυριστών που ετοιμάζουν το κουρμπάνι, πανηγυρικό εσπερινό και κέρασμα στο χώρο του υπό ανέγερση ενοριακού πνευματικού κέντρου.

Την κυριώνυμη ημέρα του εορτασμού, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία έψαλλε η βυζαντινή χορωδία της Ενορίας υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Σάββα Ηλιάδη. 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Επιφάνιος αναφερόμενος στην εορτή του Αγίου Τρύφωνος αλλά και στην ευαγγελική περικοπή της Χαναναίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειοτυργίας ο προϊστάμενος του Ναού ευχαρίστησε τον Σύλλογο Στενημαχιτών Κιλκίς “Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ” ιδιαίτερα την Πρόεδρο κ. Ευαγγελία Μαυρομάτη και τα μέλη του Δ.Σ. για την άριστη συνεργασία αλλά και την τήρηση και συνέχιση των εθίμων και παραδόσεων των προγόνων μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοιράσθηκε στους πιστούς άρτος και σταφύλι κατά το έθιμο και το κουρμπάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου